RESNET HERS Rater Sample Test Questions 2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "RESNET HERS Rater Sample Test Questions 2"

Transcription

1 RESNET HERS Rater Sample Test Questions 2 1. Which of the following is the best device for removing standing water from a crawl space? A. Dehumidifier B. Sump pump C. Air-to-air heat exchanger D. Crawl-space fan 2. Which of the following is true about common gas storage water heaters? A. They often have weak chimney draft B. Have standby losses of about 22% C. They are quite efficient at heating water D. They typically have 0.75 energy factor or higher 3. How many BTUs are required to heat a pound of water from 40 F to 70 F? A B. 100 C D Which of the following results from excessive cold-weather air leakage across the building enclosure? A. Furnace short-cycling B. Dry indoor air C. High indoor humidity D. Indoor air density increases 5. A return duct leak that is located in a garage is a health and safety concern because of which of the following? A. The return duct leak will introduce a significant quantity of moisture to the house B. The return duct leak could introduce pollutants that are commonly found in the garage to the house C. The return duct leak will cause the house to become depressurized with respect to outdoors when the air handling system is operating D. The return duct leak could cause a water heater that is located within the main body of the house to backdraft 6. When air sealing in a cold climate, where is the most effective area to seal? A. Attic plane B. Windows and doors C. Foundation walls D. Crawlspace walls 7. Which of the following could cause backdrafting of equipment in conditioned space? A. The operation of an adjacent, sealed combustion appliance B. A supply duct disconnected in an unconditioned, ventilated attic C. The operation of an adjacent, unvented combustion appliance D. A return duct disconnected in an unconditioned, ventilated attic 8. Which of the following may be considered to be a health and safety hazard? A. Excessive solar gain B. Vent free combustion appliance C. Electric hot water heaters D. Pilotless ignition devices 9. Which of the following is not a primary heat transfer mechanism? A. Radiation B. Insolation C. Convection

2 D. Conduction 10. Which of the following are certain drawbacks to oversizing a central air conditioning system? A. Lower efficiency B. Short cycling C. Poor dehumidification D. All of the above 11. What is the U-value of an R-3 window? A. 3.0 B C D SEER ratings for central air conditioning systems typically fall within which of the following ranges? A. 1 to 5 B. 5 to 12 C. 13 to 16 D. 15 to When you heat up a given volume of air, what happens to the quantity of water vapor it can hold? A. It increases B. It decreases C. It stays constant D. The amount of water vapor in the air will increase 14. Which of the following are required to perform heating and cooling load calculations? A. Window types and areas B. R-values of floor, ceiling and walls C. House orientation D. Estimate of infiltration rate E. All of the above 15. When conducting a duct blaster test, the best place to put the supply reference pressure probe is placed in A. A supply register far away from the air handler B. A supply register about halfway between the air handler and the longest duct runs C. The supply trunk D. It doesn't matter where you put it 16. A 200 square foot wall with an R-value of 12 has a 30 square foot window with a U-factor of 0.8. What is the approximate weighted R-value for this wall? A. 9 B. 5.3 C. 18 D A 100 square foot wall with an R-value of 10 has a 10 square foot window with a U-value of one. What is the approximate weighted R-value for this wall? A. 9 B. 5.4 C. 18 D What is the cooling load in Btu's per hour through a 100 sq ft wall with an R-value of 13 at an indoor temperature of 75F and outdoor temperature of 105F? A. 285 B. 390 C. 231

3 D. 1, When warm, humid air is cooled, which of the following is likely to occur? A. Evaporation B. Freezing C. Condensation D. Latent Heat 20. "Latent heat" refers to what? A. Invisible heat flow B. Air leaks that are hidden between the walls C. Energy required to condense or evaporate water vapor from the air D. None of the above 21. Calculate the CFM of air flow in a room that has 1000 cubic feet of volume, with an air change rate of 0.5 air changes/hour. A. 8.3 B C. 5.3 D The proper design temperature for heating or cooling loads is defined as? A. The most extreme temperature recorded within the last 20 years in a given town B. The temperature equaled or exceeded 97.5% of the time C. A high or low temperature used for designing a heating and cooling system D. Occurs less than 2.5% of the time E. B, C and D F. All of the above 23. When preparing for a blower door test, the base pressure reading is a measure of which pressure effects? A. Barometric and temperature effects B. Exhaust fans and wind C. Stack effect and wind D. Exhaust fans and stack effect 24. When preparing the house for the blower door leakage test, fireplace dampers should be placed in what position? A. Open B. Sealed shut C. Closed D. In whatever position the damper was found when the test began 25. During a blower door test, you can get the house pressure only to 40 Pascals. The flow rate at this house pressure is 5400 CFM. What should you do to determine the CFM at 50 Pascals? A. Multiply 5400 by the Can't Reach Fifty (CRF) factor for 50 Pascals B. Multiply 5400 by the Can't Reach Fifty (CRF) factor for 40 Pascals C. Reduce the size of the fan opening D. Successfully close off parts of the house until you can reach 50 Pascals 26. Which of the following is essential to determine whether duct leakage will pressurize or depressurize the main body of a house with reference to outside? A. Magnitude of duct leakage relative to whole house leakage B. Distribution of the leaks in the duct system C. Distribution of leaks with respect to the envelope air barrier and air handler D. Distribution of leaks with respect to the envelope air barrier 27. What would you do if you notice a bathroom exhaust fan is on while you are preparing a house for a blower door test? A. Close the bathroom door

4 B. Turn off the fan C. Tape the exhaust fan damper shut D. Do nothing because it is part of the natural air leakage of the house 28. What is CFM50? A. A measure of the building s ventilation rate B. The air exchange rate across a building envelope due to outdoor wind forces C. The air handler air flow rate that produces a duct pressure of 50 Pascals D. The air flow rate across a building enclosure when the building is pressurized or depressurized to 50 Pascals 29. What information do you get if you measure the change in pressure with reference to outdoors caused by activating the HVAC blower? A. Whether the air conditioning system has adequate air flow B. Whether the predominant leakage to outside is on the return or supply side of the air handler fan C. The leakiness of the building envelope D. Whether the duct system is adequately sized 30. When setting up a duct tester at a filter-backed return grill, the filter should be: A. Removed from the return grill B. Cleaned or replaced prior to testing C. Replaced with cardboard to prevent air from passing through D. Left as is 31. For the following floor plan, what is the area? 27-4 A square feet B square feet C square feet D square feet 32. For the previous floor plan, what is the perimeter? A. 239 linear feet B. 203 linear feet C. 218 linear feet D. 264 linear feet 33. Which construction document shows the "footprint" of a building? A. section B. elevation C. cutaway

5 D. floor plan 34a. A vaulted ceiling under a shed roof that has a 12:12 pitch. It encloses a room that measures 10 feet by 10 feet. What is the approximate area of the ceiling? A. 140 ft2 B. 100 ft2 C. 120 ft2 D. 144 ft2 34b. A vaulted ceiling under a shed roof that has a 4:12 pitch. It encloses a room that measures 10 feet by 10 feet. What is the approximate area of the ceiling? A. 234 ft2 B. 105 ft2 C. 117 ft2 D. 72 ft2 35. What does an elevation drawing show? a. Detailed view of the wall, ceiling and floor construction b. One side of a house as viewed from straight on c. Two or more walls as viewed from an angle d. The roof as viewed from above 36. Why must knee wall area always be calculated separately from exterior walls? a. Knee walls have different adjacent conditions b. Knee walls are shorter c. Knee walls have different area d. Knee walls have different insulation levels 37. According to the RESNET Standards for quality assurance, what minimum percentage of a rater's building files that must be reviewed annually by the rating provider's quality assurance designee? a. 10% b. 1% c. 5% d. 20% 38. According to RESNET standards, there are two choices of ratings. One is a confirmed rating. What is the other choice? a. Informational rating b. Verified rating c. Projected rating d. Rating based on plans 39. When conducting a HERS rating, what about the rated home and the corresponding "reference" home will always be the same? a. Site location b. Window orientation c. Amount of air leakage d. Air conditioner efficiency 40. According to RESNET Standards, what is the minimum mechanical ventilation rate than can be applied in a rating calculation for a 3 bedroom, 1300 square foot home? a. 36 CFM b. 43 CFM c. 60 CFM50 d. 130CFM

6 41. What must raters do to ensure that the customers and the public can be assured of receiving competent and reliable services from home energy raters? a. Raters must have a minimum of 5 ratings reviewed and approved by a RE5NET staff member b. Raters must receive a degree from a college or university c. Raters must commit to ongoing professional development and education d. Raters must present their clients with a summary of their professional and educational background 42. A HERS index includes an analysis of the energy use associated with which of the following appliances? a. Clothes washer b. Dishwasher c. Dryer d. Microwave 43. What is the heat flow in Btu/hour through the following assembly at a 40 degree Fahrenheit temperature difference: 100 square feet of the assembly have a U-factor of and 20 square feet have a U-factor of 0.32? a. 922 Btu/hr b. 305 Btu/hr c. 504 Btu/hr d Btu/hr 44. What is the formula for estimating the natural infiltration rate (ACHnat) of a home? a. ACHnat = CFM50 x Volume / 60 b. ACHnat = CFMnat x Volume / 60 c. ACHnat = area x delta T / U-factor d. ACHnat = CFMnat x 60/ Volume 45. What is the formula for ACH50? a. ACH50 = CFM50 x Volume / 60 b. ACH50 = CFM50 x 60/ Volume c. ACH50 = CFM50 / 60 x N d. ACH50 = CFM50 60/ N 46. A pump draws 175 watts, 9 hours a day, for a year. What is the annual cost of this electricity at $0.14 per kilo-watthour? a. $80, b. $8, c. $56.94 d. $ Wattage is the product of which two values? a. Ohms' volts b. Volts x Amperes c. Amperes x Resistance d. Current x Resistance 48. How should batt insulation be installed in a frame floor above unconditioned space? a. With a 1" gap between the insulation and the surface it is warming b. In contact with the bottom floor c. Resting on the drywall or other material at the bottom of the joists d. With a 12" gap at the perimeter to allow for rim joist inspection 49. Which of the following will happen when you add insulation to an attic? a. Decrease the U-factor of t he ceiling that is being insulated b. Increase the U-factor of the ceiling that is being insulated c. Decrease the R-factor of the ceiling that is being insulated d. Increase both the U-factor and R-value of the ceiling that is being insulated

7 50. Which home energy feature is typically found in building specifications? a. Building dimensions b. Insulation R-value c. Orientation d. Thermostat set point Answers 1. B 26. D 2. B 27. B 3. D 28. D 4. B 29. B 5. B 30. A 6. A 31. C 7. B 32. A 8. B 33. D 9. B 34. A 10. D 35. B 11. B 36. A 12. C 37. A 13. A 38. C 14. E 39. A 15. C 40. B 16. B 41. C 17. B 42. B 18. C 43. C 19. C 44. D 20. C 45. B 21. A 46. D 22. F 47. B 23. C 48. B 24. C 49. A 25. B 50. B

ENERGY STAR V2.5 & 3 Designed to Qualify AIA Annual Convention

ENERGY STAR V2.5 & 3 Designed to Qualify AIA Annual Convention ENERGY STAR V2.5 & 3 Designed to Qualify AIA Annual Convention Chesapeake Utilities Corporation DBA Florida Public Utilities Corporation HERS Rating

More information

Residential Air Leakage (Blower Door) Testing for Florida Code Compliance

Residential Air Leakage (Blower Door) Testing for Florida Code Compliance June 2018 Residential Air Leakage (Blower Door) Testing for Florida Code Compliance Infiltration or uncontrolled air leakage into buildings is a result of the number and size of cracks and gaps in the

More information

Address Account # Member # Equipment Specifications Quantity Rebate. ENERGY STAR Appliances

Address Account # Member # Equipment Specifications Quantity Rebate. ENERGY STAR Appliances Rebate not to exceed cost of high efficiency equipment. Equipment must be purchased or recycled in 2015. Installed equipment must be on cooperative's lines. Submit the documentation listed below no later

More information

Illinois Home Weatherization Assistance Program - Field Standards Manual

Illinois Home Weatherization Assistance Program - Field Standards Manual Illinois Home Weatherization Assistance Program - Field Standards Manual Contents 100 Diagnostic Standards 111 Blower Door 1111 House Set-Up 11111 Basements 1112 Blower Door Test 11121 Building Tightness

More information

Supplement A- Improving Forced Air Heating Systems

Supplement A- Improving Forced Air Heating Systems Supplement A Improving Forced Air Heating Systems The Challenge Recent research and testing of new homes in the Pacific Northwest and across the United States shows the importance of a properly installed

More information

Pro Eco-Energy. Home Assessment

Pro Eco-Energy. Home Assessment Pro Eco-Energy Home Assessment Prepared for: Prepared by: Pro Eco Energy Andrew Aliferis PO Box 445 Scotland, PA 17254 717-446-0575 ABOUT THIS REPORT Your in-home evaluation was conducted on 2/12/2013.

More information

ENERGY STAR Qualified Homes

ENERGY STAR Qualified Homes ENERGY STAR Qualified Homes HVAC SYSTEM QUALITY INSTALLATION RATER CHECKLIST 1 For Version 3 Part 2 of HVAC Quality Installation PRESENTED BY: Rocky Mountain Power wattsmart New Homes Program & Questar

More information

AUTOMATIC MAKE-UP AIR DAMPER WITH TRANSFORMER READ AND SAVE THESE INSTRUCTIONS

AUTOMATIC MAKE-UP AIR DAMPER WITH TRANSFORMER READ AND SAVE THESE INSTRUCTIONS AUTOMATIC MAKE-UP AIR DAMPER WITH READ AND SAVE THESE INSTRUCTIONS FOR RESIDENTIAL USE ONLY Page 1 WARNING TO REDUCE THE RISK OF FIRE, ELECTRIC SHOCK, OR INJURY TO PERSONS, OBSERVE THE FOLLOWING: 1. Installation

More information

Home Performance Science

Home Performance Science Home Performance Science Symptoms of a Sick House Too hot/too cold rooms Respiratory problems Headaches/nausea Smoky fireplace Foggy windows Stuffy air and lingering odors Peeling paint Constant dust problems

More information

LEED for Homes V4 Provisional Alternative Compliance Paths for the Canadian market March, 2017

LEED for Homes V4 Provisional Alternative Compliance Paths for the Canadian market March, 2017 LEED for Homes V4 Provisional Alternative Compliance Paths for the Canadian market March, 2017 Note: These provisional ACPs may be used by registered LEED v4 Homes and Midrise projects until official ACPs

More information

Equipment Specifications and Required Information Quantity Rebate

Equipment Specifications and Required Information Quantity Rebate Rebate not to exceed 50% of the cost of equipment. Recycling rebates qualify for the entire rebate, regardless of the recycling cost. Equipment must be purchased or recycled in 2016. Installed equipment

More information

The Art of Building Science

The Art of Building Science The Art of Building Science What is Building Science? Building Science seeks to apply the scientific fundamentals of building dynamics to the functional relationships between the house s components and

More information

Chapter Eight RESNET Standards

Chapter Eight RESNET Standards Chapter Eight RESNET Standards Effective Date This chapter goes into effect on January 3, 2012 800 RESNET Standard for Performance Testing and Work Scope: Enclosure and Air Distribution Leakage Testing

More information

TASKS REGARDING COMBUSTION AIR

TASKS REGARDING COMBUSTION AIR TASKS REGARDING COMBUSTION AIR DETERMINE IF THERE IS ENOUGH COMBUSTION AIR FOR THE TYPES OF APPLIANCES IN THE CAZ Use one of two methods, depending on appliance type and whether or not you have a blower

More information

New Jersey Home Performance with ENERGY STAR Home Performance Audit/ Software Data Collection-2011

New Jersey Home Performance with ENERGY STAR Home Performance Audit/ Software Data Collection-2011 New Jersey Home Performance with ENERGY STAR Home Performance Audit/ Software Data Collection-2011 Customer: Street: City: Zip: Phone: (Home): ( ) - Phone: (Work): ( ) - Owner: Yes No/ Name: Phone: ( )

More information

Inspection Checklist Mechanical Final

Inspection Checklist Mechanical Final Property Owner Name: Property Address: Property Parcel Number: Inspectors Name: Review Date: Permits and Plans 1. Job address is posted in a visible location. (R319.1) 2. Permit and approved plans, and

More information

SnuggPro DATA COLLECTION FORM

SnuggPro DATA COLLECTION FORM SnuggPro DATA COLLECTION FORM Section 1: General Information Trade Ally: Trade Ally Telephone: Trade Ally Email: Auditor Name: Auditor Telephone: Auditor Email: Home Owner Name: Home Owner Telephone: Home

More information

Basic Home Energy Audit

Basic Home Energy Audit Basic Home Energy Audit The purpose of this information is to help you perform your own basic home energy audit. Improved energy efficiency can contribute to lower bills, increased comfort, lower utility

More information

Ventilation for New Low-Rise Residential Buildings July 20, 2015

Ventilation for New Low-Rise Residential Buildings July 20, 2015 Ventilation for New Low-Rise Residential Buildings July 20, 2015 BSC Standard 01 2015 Building Science Corporation 3 Lan Drive, Suite 102 Westford, MA 01886 www.buildingscience.com Contents 1. PURPOSE...3

More information

MAD-AIR 2016 Mechanical Air Distribution and Interacting Relationships. John Tooley Advanced Energy (919)

MAD-AIR 2016 Mechanical Air Distribution and Interacting Relationships. John Tooley Advanced Energy (919) MAD-AIR 2016 Mechanical Air Distribution and Interacting Relationships John Tooley Advanced Energy (919) 857-9000 Tuesday, April 05, 2016 MAD-AIR When? 31 years ago 30 years ago 28 years ago Bought a blower

More information

Capt. Tim s s Duct Design Mythbusters. The bitterness of poor quality is remembered long after the sweetness of low price is forgotten!

Capt. Tim s s Duct Design Mythbusters. The bitterness of poor quality is remembered long after the sweetness of low price is forgotten! Capt. Tim s s Duct Design Mythbusters The bitterness of poor quality is remembered long after the sweetness of low price is forgotten! WHY CARE ABOUT THE DUCTS? Human Comfort Zone (After All, it s s only

More information

Effects of Kitchen Ventilation on Residential Dwellings

Effects of Kitchen Ventilation on Residential Dwellings Effects of Kitchen Ventilation on Residential Dwellings Anthony C. Jellen Engineering i Projects Incorporated 1 Personal Background U.S.N. (1994 2000) BS B.S. in Civil Engineering (2005) PHRC employee

More information

RESNET National Conference New Orleans, LA. February 16, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO

RESNET National Conference New Orleans, LA. February 16, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO RESNET National Conference New Orleans, LA. February 16, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO rgalenmoore1@msn.com This session will address the basics of combustion and the latest

More information

MONTANA HOUSE 2 TECHNICAL SPECIFICATIONS June 28, 2011

MONTANA HOUSE 2 TECHNICAL SPECIFICATIONS June 28, 2011 MONTANA HOUSE 2 TECHNICAL SPECIFICATIONS June 28, 2011 Table of Contents CHAPTER 1. DESIGN QUALIFICATION AND CERTIFICATION... 2 1.1. Design Qualification... 2 1.2. Additional Utility Requirements... 2

More information

Basic Building Science insights for Spray Foam, HVAC and Moisture

Basic Building Science insights for Spray Foam, HVAC and Moisture Basic Building Science insights for Spray Foam, HVAC and Moisture Claudette Hanks Reichel, Ed.D. Professor and Extension Housing Specialist Director, LaHouse Resource Center When the blind leads the blind

More information

WHAT S CHANGED WITH ANSI/RESNET/ICC STANDARD 380. Iain Walker, Residential Building Systems Group

WHAT S CHANGED WITH ANSI/RESNET/ICC STANDARD 380. Iain Walker, Residential Building Systems Group WHAT S CHANGED WITH ANSI/RESNET/ICC STANDARD 380 Iain Walker, Residential Building Systems Group Contributors: Dean Gamble Bruce Harley Gary Nelson Dennis Stroer Joe Medosch Kristof Irwin Pat Murphy Warren

More information

Residential New Home Construction Checklist

Residential New Home Construction Checklist Residential New Home Construction Checklist A separate permit is required for each address. Address/PID: All materials and the installation of all materials must comply with the Minnesota State Building

More information

Uniform Dwelling Code 2017 Updates SPS 323

Uniform Dwelling Code 2017 Updates SPS 323 Uniform Dwelling Code 2017 Updates SPS 323 Lenny Kanter UDC Engineering Consultant Department of Safety and Professional Services 608 261 6541 voice 608 267 9723 fax robert.kanter@wi.gov Plan Review and

More information

Bedroom 100. True or False: Space heaters are more energy efficient and inexpensive to heat large areas than central heating systems.

Bedroom 100. True or False: Space heaters are more energy efficient and inexpensive to heat large areas than central heating systems. Bedroom 100 True or False: Space heaters are more energy efficient and inexpensive to heat large areas than central heating systems. Bedroom 200 Insulation: A) Facilitates the exchange of air from external

More information

UNDERSTANDING AND USING THE HVAC DESIGN REVIEW FORM

UNDERSTANDING AND USING THE HVAC DESIGN REVIEW FORM Page 1 UNDERSTANDING AND USING THE HVAC DESIGN REVIEW FORM Each of the 38 points of requested information is discussed, and references to the supporting manual are given to substantiate the requirement.

More information

A Necessity for Preventing Unsafe Backdrafts and Unhealthy Air

A Necessity for Preventing Unsafe Backdrafts and Unhealthy Air Residential Make-up Air Unit A Necessity for Preventing Unsafe Backdrafts and Unhealthy Air Today s homes are tighter than ever before; as well they should be: Proper sealing yields efficiency and comfort

More information

MBPA Home Performance FIELD DATA COLLECTION FORM

MBPA Home Performance FIELD DATA COLLECTION FORM MBPA Home Performance FIELD DATA COLLECTION FORM Customer Information Test Date: Name Address City State Zip Phone: ( ) Email: Electric Provider Heating Fuel Provider Account Number Account Number Customer

More information

Getting in the Zone with Zonal Pressure Diagnostics

Getting in the Zone with Zonal Pressure Diagnostics Getting in the Zone with Zonal Pressure Diagnostics NYSCAA/NYSWDA Lake Placid June 2, 2017 Presented by: Al McMahon New York State Weatherization Directors Association On many projects, air sealing is

More information

Objectives. Home Performance Diagnostics with the House of Pressure (Part 1) How can Pressure effect Building Performance?

Objectives. Home Performance Diagnostics with the House of Pressure (Part 1) How can Pressure effect Building Performance? Home Performance Diagnostics with the House of Pressure (Part 1) Objectives Learn the basic rules of air flow and differences Begin to be able to recognize building problems related to airflow and differences

More information

PLAN THE INSTALLATION Planning the installation first requires selecting the most appropriate installation approach. The chart below offers suggestion

PLAN THE INSTALLATION Planning the installation first requires selecting the most appropriate installation approach. The chart below offers suggestion AUTOMATIC MAKE-UP AIR DAMPER WITH To register this product visit: www.broan.com MODELS MD6T MD8T MD10T READ AND SAVE THESE INSTRUCTIONS FOR RESIDENTIAL USE ONLY Page 1 WARNING TO REDUCE THE RISK OF FIRE,

More information

EnergyGauge USA Release Notes

EnergyGauge USA Release Notes EnergyGauge USA 5.0.02 Release Notes The latest release of EnergyGauge USA, Version 5.0.02, provides new features and bug fixes. This version includes new features for HERS raters. Key features added since

More information

FirstEnergy Program Overview

FirstEnergy Program Overview FirstEnergy Program Overview Builder incentives $400 per unit + $0.10/kWh in projected savings Eligibility Located in service area of a FirstEnergy Utility Certificate of Occupancy Dates: FirstEnergy Ohio

More information

WAP Pressure Diagnostics Procedure. Page 1

WAP Pressure Diagnostics Procedure. Page 1 WAP Pressure Diagnostics Procedure Page 1 This document is meant to describe an overall procedure that will allow a WAP Energy Assessor to conduct a thorough blower door / manometer guided diagnostic assessment

More information

MultiFamily Ventilation Updates: ASHRAE 62.2, Best Practices and Practical Applications RESNET Conference Atlanta, GA

MultiFamily Ventilation Updates: ASHRAE 62.2, Best Practices and Practical Applications RESNET Conference Atlanta, GA MultiFamily Ventilation Updates: ASHRAE 62.2, Best Practices and Practical Applications 2014 RESNET Conference Atlanta, GA Ray Ivy and Mike Barcik Southface 1 About Southface 2 Topics Covered How to use

More information

Deemed Savings, Installation & Efficiency Standards

Deemed Savings, Installation & Efficiency Standards , s Residential and Small Commercial Standard Offer Program Hard-To-Reach Standard Offer Program Prepared by: Frontier Associates LLC 4131 Spicewood Springs Rd. Bldg. O#3 Austin, Texas 78759 Updated: October,

More information

wattsmart New Homes Contractor-Certified HVAC Quality Assurance (HVAC-QI)

wattsmart New Homes Contractor-Certified HVAC Quality Assurance (HVAC-QI) Contractor-Certified HVAC Quality Assurance (HVAC-QI) HVAC Quality Assurance (HVAC-QI) Checklists The following checklists are required, with all applicable items completed and checked, including final

More information

EARTH ADVANTAGE HVAC REQUIREMENTS

EARTH ADVANTAGE HVAC REQUIREMENTS EARTH ADVANTAGE HVAC REQUIREMENTS Homes are performance tested by approved performance testing (PTCS) technicians to ensure systems and equipment work as designed. Technicians must follow the ENERGY STAR

More information

WHY IS BUILDING SCIENCE IMPORTANT?

WHY IS BUILDING SCIENCE IMPORTANT? OUTLINE Why Building Science is Important Building Science Key Components Controlling Air Flow Controlling Thermal Flow Controlling Moisture Flow ENERGY STAR Solutions Action Plan WHY IS BUILDING SCIENCE

More information

BSC Building America High Performance Homes: Today & Tomorrow. Peter Yost Senior Building Scientist

BSC Building America High Performance Homes: Today & Tomorrow. Peter Yost Senior Building Scientist BSC Building America High Performance Homes: Today & Tomorrow Peter Yost Senior Building Scientist Building America homes... create energy efficient environments that: - are affordable to operate - use

More information

Site address. Ventilation Quantity (Determine quantity by using Table N or Equation 11-1) Continuous ventilation

Site address. Ventilation Quantity (Determine quantity by using Table N or Equation 11-1) Continuous ventilation City of Victoria Building Inspections Department 7951 Rose Street P. O. Box 36 Victoria, MN 55386 (952) 443-4210 Ventilation, Makeup and Combustion Air Calculations Instructions and Example These instructions

More information

BPI ANALYST ENVELOPE AUDIT FIELD EXAM CHECKLIST

BPI ANALYST ENVELOPE AUDIT FIELD EXAM CHECKLIST BPI ANALYST ENVELOPE AUDIT FIELD EXAM CHECKLIST 1. Pre-Inspection Homeowner Interview (3 minutes) A. Turn on & zero CO Meters. Determine ambient CO : B. Record Outside Temperature: C. Homeowner interview:

More information

State of ALASKA, Weatherization Assistance Program. Technical Support Document. Combustion Safety

State of ALASKA, Weatherization Assistance Program. Technical Support Document. Combustion Safety 5.3.1A(2) Page 1 of 2 State of ALASKA, Weatherization Assistance Program Technical Support Document Combustion Safety This document is intended to support in detail the Combustion Safety Test Report. The

More information

Practical and Effective Approaches to Residential Ventilation for Production Builders

Practical and Effective Approaches to Residential Ventilation for Production Builders Practical and Effective Approaches to Residential Ventilation for Production Builders by Armin Rudd USDOE Building America Program for Affordable Comfort Conference 2002 Cincinnati, Ohio 18 April 2002

More information

Overview. Case Study 2008 Building America Prototype ICI Showcase House. Daytona Beach, Florida. Project Team: ICI Homes, Building Science Corporation

Overview. Case Study 2008 Building America Prototype ICI Showcase House. Daytona Beach, Florida. Project Team: ICI Homes, Building Science Corporation 008 /009Building America Prototype ICI Showcase House Case Study 008 Building America Prototype ICI Showcase House Daytona Beach, Florida Project Profile Overview Building Science Corporation (BSC) collaborated

More information

PART 5: HVAC & DHW SYSTEMS

PART 5: HVAC & DHW SYSTEMS PART 5: HVAC & DHW SYSTEMS Building Science Review Building Science Review: HVAC & DHW Systems This document will help you: Correctly answer all parts of the HVAC Systems section in the Home Energy Score

More information

Put the V back in HVAC

Put the V back in HVAC Put the V back in HVAC V is for Ventilation A system or means of providing fresh air. Webster New Collegiate Dictionary Benjamin Franklin so unwholesome as air in a closed room that has been often breathed

More information

NAHB Green Home Building Guidelines. 3.1 Prerequisites. ResCheck. Energy Efficiency

NAHB Green Home Building Guidelines. 3.1 Prerequisites. ResCheck. Energy Efficiency NAHB Green Home Building Guidelines Energy Efficiency 3.1 Prerequisites 3.1.1 Home is equivalent to the IESS 2003 or local energy code. Conformance shall be based on plan analysis using software. 3.1.2

More information

RESNET Rating Field Inspector Field Evaluation Form

RESNET Rating Field Inspector Field Evaluation Form RESNET Rating Field Inspector Field Evaluation Form This form shall be used for 3 mentored inspections and the final field evaluation. Forms and photos must be kept for a minimum of 3 years. RESNET may

More information

RESNET National Conference New Orleans, La. February 15, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO

RESNET National Conference New Orleans, La. February 15, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO RESNET National Conference New Orleans, La. February 15, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO rgalenmoore1@msn.com Effective insulation and air sealing treatments can make a huge difference

More information

Combustion Safety. RESNET Conference San Antonio, TX February 27, Presented by Rich Moore Lightly Treading Energy & Design Denver, CO

Combustion Safety. RESNET Conference San Antonio, TX February 27, Presented by Rich Moore Lightly Treading Energy & Design Denver, CO Combustion Safety RESNET Conference San Antonio, TX February 27, 2006 Presented by Rich Moore Lightly Treading Energy & Design Denver, CO Goals of this session Recognize the need for combustion safety

More information

When Duct Sealing Kills HVAC Equipment and Efficiency

When Duct Sealing Kills HVAC Equipment and Efficiency When Duct Sealing Kills HVAC Equipment and Efficiency National Comfort Institute is an international training and development company headquartered in Cleveland, Ohio, with offices in Nashville, Tennessee,

More information

HVAC Equipment Access Equipment Location

HVAC Equipment Access Equipment Location City of Lancaster- Building Department 121 East Chestnut Street, Suite 102, Lancaster, Ohio 43130-3825 (740) 687-6649, Fax (740) 681-5030 Web site: www.ci.lancaster.oh.us/dept/building HVAC Heating, Ventilating,

More information

Indoor Environmental Quality

Indoor Environmental Quality The average person spends about 90% of their time indoor, a significant amount of time. Therefore, it is essential that houses provide a healthy and comfortable interior living environment. Conditions

More information

ENERGY & WATER EFFICIENCY: HOME ASSESSMENTS. Jim Riggins Monument, CO

ENERGY & WATER EFFICIENCY: HOME ASSESSMENTS. Jim Riggins Monument, CO ENERGY & WATER EFFICIENCY: HOME ASSESSMENTS Jim Riggins Monument, CO Overview Home Energy Efficiency Basics Sample Energy Audit Results The Professional Energy Audit Benefits of Energy Efficiency U.S.

More information

City of Chanhassen. Site address. Ventilation Quantity (Determine quantity by using Table R or Equation R )

City of Chanhassen. Site address. Ventilation Quantity (Determine quantity by using Table R or Equation R ) City of Chanhassen 7700 Market Blvd. - PO box 147 - Chanhassen, MN 55317 Phone 952-227-1180 - Fax 952-227-1190 - Web www.ci.chanhassen.mn.us Ventilation, Makeup and Combustion Air Calculations Instructions

More information

Welcome. High Performance Mechanicals for Houses That Work. Energy Design Conference - Duluth, MN. February 21 st, 2018

Welcome. High Performance Mechanicals for Houses That Work. Energy Design Conference - Duluth, MN. February 21 st, 2018 Welcome High Performance Mechanicals for Houses That Work Energy Design Conference - Duluth, MN February 21 st, 2018 Local Sponsor EEBA National Education Partners CEU s 4 In accordance with the Department

More information

2015 MECHANICAL CODE REQUIREMENTS

2015 MECHANICAL CODE REQUIREMENTS 2015 MECHANICAL CODE REQUIREMENTS ANTRIM COUNTY BUILDING DEPARTMENT PO BOX 188 205 CAYUGA STREET BELLAIRE, MI 49615 (231) 533-8373 FAX (231) 533-6041 Mechanical requirements for residential buildings per

More information

Using a Pressure Pan To Diagnose Duct Leakage

Using a Pressure Pan To Diagnose Duct Leakage Using a Pressure Pan To Using A Pressure Pan To Manual Edition: April 2010 The Energy Conservatory 2801 21 st Ave. S., Suite 160 Minneapolis, MN 55407 (612) 827-1117 ph (612) 827-1051 fax www.energyconservatory.com

More information

Ways to Save. Energy efficiency tips to help you lower your monthly power bill. 1 Ways To Save

Ways to Save. Energy efficiency tips to help you lower your monthly power bill. 1 Ways To Save Ways to Save Energy efficiency tips to help you lower your monthly power bill 1 Ways To Save 2 Ways To Save Money Saving Advice Jackson EMC is a good resource to use in your energy planning. We can show

More information

ANSI/RESNET/ICC

ANSI/RESNET/ICC ANSI/RESNET/ICC 380-2016 Standard for Testing Airtightness of Building Enclosures, Airtightness of Heating and Cooling Air Distribution Systems, and Airflow of Mechanical Ventilation Systems February 4,

More information

The evil that men do lives after them; the good is oft interred with their bones.

The evil that men do lives after them; the good is oft interred with their bones. Did I do that?? The evil that men do lives after them; the good is oft interred with their bones. William Shakespeare 1 Windows sweat Mold starts to grow Coil freezes up on A/C Utility bills not as low

More information

BUILDING CODE GUIDELINE FOR MECHANICAL INSPECTIONS

BUILDING CODE GUIDELINE FOR MECHANICAL INSPECTIONS BUILDING CODE GUIDELINE FOR MECHANICAL INSPECTIONS Building Code compliance is the obligation of design professionals and/or contractors. Plan Review and Inspection Guidelines are intended to be used by

More information

Joe Konopacki 10/26/2016. Attic & Crawlspace Ventilation. What results from poor ventilation? Attic & Crawlspace Ventilation. Overview Why ventilate?

Joe Konopacki 10/26/2016. Attic & Crawlspace Ventilation. What results from poor ventilation? Attic & Crawlspace Ventilation. Overview Why ventilate? Joe Konopacki Multifamily Property Management & Rehab Home Inspections IL Licensed Home Inspector Building Science BPI Building Analyst RESNet Energy Rater BPI Trainer What results from poor ventilation?

More information

Ventilation. ASHRAE 62.2 COMPLIANCE How do we get there? Bruce Hagen ND Dept. of Commerce.

Ventilation. ASHRAE 62.2 COMPLIANCE How do we get there? Bruce Hagen ND Dept. of Commerce. Ventilation ASHRAE 62.2 COMPLIANCE How do we get there? Bruce Hagen ND Dept. of Commerce /NDCommerce /NDCommerce /NDCommerce /NDCommerce WHATS NEW IN ASHRAE 62.2 2016 Controls (Override) Shutoff for maintenance

More information

Canadian Property Inspections

Canadian Property Inspections Cover Page Canadian Property Inspections Home Inspection Report L9Z-1K4 Inspection prepared for: K.C. Pitman Date of Inspection: 3/6/2017 Time: 3pm Age of Home: 42 Size: 500-1000 Weather: Cloudy, cool.

More information

17 Interior Climate Control

17 Interior Climate Control 17 Interior Climate Control 17.1 Air is leaking through or around windows and/or exterior doors. Windows and doors shall be installed to minimize air leakage in accordance with the Alberta Building Code.

More information

SLAB ON GRADE CONSTRUCTION Meeting the MN Energy Code ( air tightness) for 2017 Energy Design Conference. By Mike D. Wilson Dakota Supply Group

SLAB ON GRADE CONSTRUCTION Meeting the MN Energy Code ( air tightness) for 2017 Energy Design Conference. By Mike D. Wilson Dakota Supply Group SLAB ON GRADE CONSTRUCTION Meeting the MN Energy Code ( air tightness) for 2017 Energy Design Conference By Mike D. Wilson Dakota Supply Group In accordance with the Department of Labor and Industry s

More information

EnergyGauge USA Release Notes

EnergyGauge USA Release Notes EnergyGauge USA 6.0.00 Release Notes The latest release of EnergyGauge USA, Version 6.0.00 includes 2017 Florida Building Code, Energy Conservation, 6 th Edition performance code and bug fixes. KEY FEATURES

More information

4. A 2 X4 knee wall, if insulated, should be to what R value? 5. The clearance between insulation and a furnace vent should be:

4. A 2 X4 knee wall, if insulated, should be to what R value? 5. The clearance between insulation and a furnace vent should be: Weatherization -Basic Final Exam NAME 1. Infiltration is: a. Heat movement through solid materials b. The uncontrolled air flow through holes and cracks c. Heat flow through dead air spaces d. Heat transfer

More information

SAFETY AND INSTALLATION MANUAL MODEL 8100

SAFETY AND INSTALLATION MANUAL MODEL 8100 SAFETY AND INSTALLATION MANUAL ENERGY RECOVERY VENTILATORS MODEL 8100 Provides year-round fresh air Recovers 77% of the apparent heating or cooling energy from the exhausted air See Warnings Page 3 Table

More information

Whole House Combustion Appliance Safety Test Procedure for Pacific Gas and Electric Company (PG&E) Advanced Home Upgrade 2019

Whole House Combustion Appliance Safety Test Procedure for Pacific Gas and Electric Company (PG&E) Advanced Home Upgrade 2019 Whole House Combustion Appliance Safety Test Procedure for Pacific Gas and Electric Company (PG&E) Advanced Home Upgrade 2019 Note: This procedure is subject to revision or modification by PG&E at any

More information

CHAPTER LOCAL AMENDMENTS TO THE INTERNATIONAL MECHANICAL CODE 2000 EDITION

CHAPTER LOCAL AMENDMENTS TO THE INTERNATIONAL MECHANICAL CODE 2000 EDITION CHAPTER 23.20 LOCAL AMENDMENTS TO THE INTERNATIONAL MECHANICAL CODE 2000 EDITION SECTIONS 23.20.100 Local Amendments To The International Mechanical Code, 2000 Edition 23.20.202 Definitions 23.20.301.14

More information

MF Mechanical Systems. Doug McCleery, PE, CEM March 2, 2016

MF Mechanical Systems. Doug McCleery, PE, CEM March 2, 2016 MF Mechanical Systems Doug McCleery, PE, CEM March 2, 2016 Overview RESNET MF Guideline Highlights Factors impacting HVAC Decisions o Building Construction o Space Configuration o Program/Rating Requirements

More information

Energy Saver 101: Home Energy Audits

Energy Saver 101: Home Energy Audits Energy Saver 101: Home Energy Audits Take the first step to improving your home s energy efficiency: get a home energy audit. What is a home energy audit? A home energy audit helps you pinpoint where your

More information

101 S. George St 116 E Gas Ave York, PA York, PA (717) (717)

101 S. George St 116 E Gas Ave York, PA York, PA (717) (717) City of York Qdot Engineering 101 S. George St 116 E Gas Ave York, PA 17405 York, PA 17405 (717) 849-2329 (717) 744-8315 INSPECTION CHECKLIST Residential Mechanical 2009 Codes This checklist is intended

More information

COMBUSTION APPLIANCE SAFETY INSPECTION FOR VENTED APPLIANCES*

COMBUSTION APPLIANCE SAFETY INSPECTION FOR VENTED APPLIANCES* COMBUSTION APPLIANCE SAFETY INSPECTION FOR VENTED APPLIANCES* *Vented appliances refer to natural draft appliances equipped with a barometric draft regulator or Category I appliances equipped with a draft

More information

RESNET National Conference New Orleans, LA. February 15, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO

RESNET National Conference New Orleans, LA. February 15, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO RESNET National Conference New Orleans, LA. February 15, 2009 Presented by Rich Moore Invisible Energy Denver, CO rgalenmoore1@msn.com This Presentation s Goals What to look for during a Home Performance

More information

SAMPLE. far, and we look forward to providing energy saving. Upgrade Details 8:30AM-5PM PST Mon-Fri

SAMPLE. far, and we look forward to providing energy saving. Upgrade Details 8:30AM-5PM PST Mon-Fri Home Your Energy Audit Free Blank Job 4818 Duluth Ct Sacramento CA, 95814 (555) 555-5555 name@youremail.com May 8, 2015 05:50 pm Scott Golden Data Supervisor 877-600-0123 scott.golden@energuy.com The Energuy

More information

Mechanical Appliance and Equipment Inspection Checklist

Mechanical Appliance and Equipment Inspection Checklist 34 2015 IRC Performing Residential Mechanical s Mechanical Appliance and Equipment Checklist Inspect Mechanical Appliance and Equipment Comments / I. Identify possible mechanical appliance and equipment

More information

HOME PERFORMANCE ENERGY ANALYSIS

HOME PERFORMANCE ENERGY ANALYSIS Certifed Home, Termite, Green & Commercial Inspectors HOME PERFORMANCE ENERGY ANALYSIS ON 1234 ANY STREET; PHOENIX, AZ PREPARED FOR: JOHN DOE JANUARY 23, 2009 BY: PAUL A. FURMAN, P.E., LEED-AP Hire the

More information

ENERGY COST AND FEATURE REPORT

ENERGY COST AND FEATURE REPORT ENERGY COST AND FEATURE REPORT Building Name: Rating Org.: GREEN DREAM GROUP, LLC ANNUAL ENERGY COSTS Heating $ 565 Cooling $ 0 Water Heating $ 0 Lights & Appliances $ 1402 Photovoltaics $ -189 Service

More information

Why Doesn t My HVAC System Work?

Why Doesn t My HVAC System Work? Why Doesn t My HVAC System y y y Work? Defining Not Working Too hot and humid in the Summer-- Maybe the whole house, or just certain rooms. Too cold in the Winter Goldilocks and the three bears problem--

More information

Ventilation Techniques. Topic 5 - Audio 53

Ventilation Techniques. Topic 5 - Audio 53 Topic 5 - Audio 53 Increasing Fresh Air Increasing fresh air make-up to a building can dilute radon and other indoor air contaminants. Increasing make-up air can reduce the negative pressures within a

More information

ENERGY STAR v3.0 HVAC Checklists

ENERGY STAR v3.0 HVAC Checklists IMPROVING THE BUILT ENVIRONMENT ENERGY STAR v3.0 HVAC Checklists Hands on Practice, Tips, and Lessons Learned Srikanth Puttagunta, P.E. Certified RESNET HERS Rater and Quality Assurance Designee Steven

More information

EnergyMeasure HOME DATA COLLECTION FORM

EnergyMeasure HOME DATA COLLECTION FORM EnergyMeasure HOME DATA COLLECTION FORM Section 1: General Information Customer Name: Site ID: Assessment Date: Street Address: City: State: Zip Code: Alternate Address: City: State: Zip Code: Telephone

More information

BUILDING PERFORMANCE INSTITUTE TECHNICAL STANDARDS

BUILDING PERFORMANCE INSTITUTE TECHNICAL STANDARDS BUILDING PERFORMANCE INSTITUTE TECHNICAL STANDARDS FOR THE BUILDING ANALYST PROFESSIONAL Health and Safety All technicians performing diagnostic tests, inspections, or installations, must have access to

More information

1. When using the COMcheck software, the compliance report submitted by the permit holder shall indicate that the applicable code is.

1. When using the COMcheck software, the compliance report submitted by the permit holder shall indicate that the applicable code is. 2018 NC Energy Conservation Code Commercial Mechanical Module 7 CHAPTER 5 [CE] WORKSHEET 1. When using the COMcheck software, the compliance report submitted by the permit holder shall indicate that the

More information

Audit Date: Auditor: Sarah Hayden Client Name: College of St Benedict Audit Phone:

Audit Date: Auditor: Sarah Hayden Client Name: College of St Benedict Audit Phone: Audit Date: 12-03-2010 Auditor: Sarah Hayden Client Name: College of St Benedict Audit Phone: 218-760-6837 Thank you for participating in the Xcel Energy Audit program. A Home Energy Audit is the important

More information

DO IT YOURSELF ENERGY AUDIT

DO IT YOURSELF ENERGY AUDIT DO IT YOURSELF ENERGY AUDIT Taking control of your energy use is probably easier than you realize. That's because you have almost complete control over which appliances and electrical devices in your home

More information

ACCA Manual J Load Calculations

ACCA Manual J Load Calculations ACCA Manual J Load Calculations Understanding what is needed to do a proper load calc Ken Summers Vice President (360) 201-1467 1467 www.comfort-institute.org Comfort Institute Inc. 2004 All Rights Reserved

More information

Commercial load calculator instructions (all measurements are imperial)

Commercial load calculator instructions (all measurements are imperial) Commercial load calculator instructions (all measurements are imperial) Basic Tab 1. Enter the design conditions for your area. This only has to be done once unless your performing a load calculation for

More information