Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje

Size: px
Start display at page:

Download "Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje"

Transcription

1 EUROPOS KOMISIJA Bendrijos moksliniai tyrimai idėjos bendradarbiavimas žmonės euratomas pajėgumai Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje kišeninis žinynas pradedantiesiems

2 Europe Direct tai paslauga, padėsianti Jums rasti atsakymus į klausimus apie Europos Sąjungą Informacija teikiama nemokamai telefonu (*): (*) Kai kurie mobiliojo ryšio operatoriai neteikia paslaugos skambinti numeriu arba šie skambučiai yra mokami. Nei Europos Komisija, nei jos vardu veikiantis bet kuris asmuo neatsako už šios informacijos galimą panaudojimą Daug papildomos informacijos apie Europos Sąjungą yra internete. Ji pasiekiama per EUROPA serverį ( Katalogo duomenys pateikiami šio leidinio pabaigoje. Liuksemburgas: Europos Bendrijų oficialiųjų leidinių biuras, 2007 m. ISBN Europos Bendrijos, 2007 m. Leidžiama dauginti, nurodžius šaltinį.

3

4 2 Ar žinote, ką reiškia BP6, CORDIS, specifinė programa, kvietimas teikti pasiūlymus ir panašūs terminai? Ar dalyvavote ankstesnėse ES bendrosiose mokslinių tyrimų programose. Jeigu taip, tikriausiai jums neverta skaityti toliau. Jeigu ne, kišeninio žinyno puslapiai galėtų bent kiek padėti žengti dalyvavimo BP7 link. Šis dokumentas tai paprastas vadovas, aiškinantis kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje (BP7), kuri yra pagrindinė Europos Sąjungos priemonė moksliniams tyrimams finansuoti. Knygelėje pasakojama, kurias sritis ir kokią veiklą ES numato finansuoti pagal šią programą, taip pat nurodoma, kur reikėtų kreiptis dėl šio finansavimo. Išsamesnės informacijos apie kiekvieną iš tolesnių skyrių galima rasti šiose specialiose tinklavietėse:

5 Santrauka 3 Kam naudinga ši knygelė?...02 Kaip paspartinti dalyvavimą BP7 septyni paprasti žingsniai 1-as žingsnis Kas yra BP7? Pagrindai as žingsnis Kas gali teikti paraiškas? ias žingsnis Kaip sudaryta BP7? Kas yra specifinės programos? as žingsnis Kas yra finansavimo schemos? as žingsnis Kaip prašyti šio finansavimo? as žingsnis Kaip atsiliepti į kvietimą? as žingsnis Kur galima gauti daugiau pagalbos arba informacijos?...29

6

7 5 1-as žingsnis Kas yra BP7? Pagrindai

8 6 1-as žingsnis Kas yra BP7? pagrindai BP7 trumpai vadinama 7-oji bendroji mokslinių tyrimų ir technologijų vystymo programa. Ji truks septynerius metus nuo 2007 iki 2013 metų. Visas programos biudžetas viršija 50 milijardų eurų. Palyginti su ankstesne bendrąja programa BP6, dabar lėšos gerokai padidintos (biudžeto prieaugis siekia 41 proc metų kainomis ir 63 proc. dabartinėmis kainomis). Tai rodo, kad moksliniai tyrimai yra svarbus Europos prioritetas. Iš tiesų BP7 yra pagrindinė priemonė, padedanti Europai tenkinti savo reikmes užimtumo ir konkurencingumo srityse bei taip pat išlikti pasaulinės žinių ekonomikos lydere. Šie pinigai (didžioji jų dalis) bus išleisti subsidijoms bei stipendijoms, kurias numatoma skirti mokslinių tyrimų dalyviams visoje Europoje ir už jos sienų, bendrai finansuojant mokslinius tyrimus, technologijų vystymą ir demonstracinius projektus. Subsidijos bei stipendijos skiriamos pagal kvietimus teikti pasiūlymus ir ekspertų atsiliepimus apie prašymus, įveikus daugelį konkurentų. BP7 lėšomis finansuojama veikla papildo nacionalines tyrimų programas ir privalo kurti Europos pridėtinę vertę. Vienas iš pagrindinių Europos pridėtinės vertės aspektų yra transnacionalinis daugelio veiksmų pobūdis: mokslinių tyrimų projektus vykdo konsorciumai, vienijantys dalyvius iš skirtingų Europos (ir kitų) valstybių; BP7 stipendijoms gauti reikalaujama mobilumo išvykstant už savo šalies sienų. Iš tiesų daugelis iššūkių moksliniams tyrimams (pavyzdžiui, termobranduolinės sintezės tyrimų srityje ir pan.) yra tokie sudėtingi, kad gali būti išspręsti tik europiniu lygmeniu. Tačiau BP7 taip pat numato naujus veiksmus, skirtus individualioms grupėms ir nereikalaujančius bendradarbiauti transnacionaliniu lygmeniu. Pastaruoju atveju Europos pridėtinės vertė atsiranda perkeliant iš nacionalinio lygmens į europinį konkurenciją tarp mokslininkų, atliekančių fundamentaliuosius tyrimus ties pažinimo riba.

9 1-as žingsnis 7 BP7 natūraliai išsirutuliojo iš ankstesnės programos BP6, ją taip pat paskatino ilgametės konsultacijos su viešajam ir privačiajam sektoriui atstovaujančia moksline bendruomene bei veikėjais, atstovaujančiais Step 1 Europos ekonomikos ir politinių sprendimų priėmimo sritims. Palyginti su pirmtakėmis, BP7 yra didesnės apimties ir labiau visapusiška. Be to, ji yra lankstesnė ir pasižymi gerokai paprastesnėmis procedūromis. What basics do I need to know? Bendrosios mokslinių tyrimų programos turi du pagrindinius strateginius tikslus: sutvirtinti Europos pramonės mokslinę ir technologinę bazę; skatinti tarptautinį konkurencingumą tuo tikslu remiant ES politiką palaikančius mokslinius tyrimus. Kaip prasiskinti kelią? Savaime suprantama, kad programa, kuri truks septynerius metus, kuriai bus išleista daugiau nei 50 milijardų eurų ir kuri atspindi visus ES politikos mokslinių tyrimų srityje aspektus, yra gana sudėtinga. Naujokai iš tiesų gali pasiklysti tarp gausybės temų, veiklos rūšių, finansavimo schemų ir kitų panašių dalykų. Tačiau jiems tiesiama pagalbos ranka! Visos ES valstybės narės, taip pat BP7 asocijuotos ir kai kurios kitos šalys turi įsteigtus nacionalinius kontaktinius punktus (NKP), kurių paskirtis asmeniškai patarti ir padėti norintiems dalyvauti tyrėjams bei organizacijoms. Kreipkitės į savo nacionalinį kontaktinį punktą (NKP) telefonu, faksu ar el. paštu savo valstybine kalba ir paaiškinkite savo padėtį bei sumanymus. Jų užduotis nurodyti, kurios BP7 dalys galėtų jus dominti, taip pat padėti pateikti prašymą. NKP padedami gerokai lengviau parengsite visus būtinus dokumentus. Tikslų savo nacionalinio kontaktinio punkto adresą rasite tinklavietėje:

10 8 1-as žingsnis Kas yra BP7? pagrindai Kodėl reikia bendradarbiauti? ES politika, siekianti plėtoti mokslinius tyrimus pasaulinės žiniomis grįstos ekonomikos reikmėms, skiria vis daugiau dėmesio moksliniams tyrimams, paremtiems bendradarbiavimu tiek ES viduje, tiek su išoriniais tyrimų partneriais. Tokios politikos pagrindas nacionalinių arba europinių darbo grupių koordinavimas, mokslinių tyrimų tinklų formavimas ir atskirų mokslininkų mobilumo didinimas. Be to, suburiant mokslininkų grupes iš skirtingų šalių galima geriau įveikti Europos mokslinių tyrimų erdvės fragmentaciją. Pirmąsyk ES mokslinių tyrimų programų istorijoje BP7 galės remti atskirų mokslininkų arba mokslinių grupių tyrimo projektus pagal pačių tyrėjų pasirinktas naujosios Europos mokslinių tyrimų tarybos (žr. į palaikomas programas.

11 9 2-as žingsnis Kas gali teikti paraiškas?

12 10 2-as žingsnis Kas gali teikti paraiškas? Kas gali dalyvauti? BP7 gali dalyvauti įvairios organizacijos ir fiziniai asmenys: mokslinių tyrimų grupės universitetuose arba moksliniuose institutuose; bendrovės, numatančios diegti inovacijas; mažos arba vidutinės įmonės (MVĮ); MVĮ susivienijimai arba grupės; viešojo administravimo arba valstybinio valdymo institucijos (vietinės, regioninės arba nacionalinės); tyrėjai, pradedantys savarankišką mokslinę veiklą (magistrantūros studentai); patyrę mokslininkai; institucijos, kuriose veikia tarpvalstybinės reikšmės mokslinių tyrimų infrastruktūros; trečiųjų šalių organizacijos ir mokslininkai; tarptautinės organizacijos; pilietinės visuomenės organizacijos. Pateiktasis sąrašas padeda susigaudyti, tačiau nėra išsamus. Taikomos skirtingos dalyvavimo taisyklės, kurios priklauso nuo konkrečios mokslinių tyrimų iniciatyvos.

13 2-as žingsnis 11 Iš kurių šalių? Paprastai FP7 yra atvira dalyviams iš bet kurios pasaulio šalies. Tačiau skirtingų šalių grupių dalyvavimo procedūros ir finansavimo galimybės skiriasi. Savaime suprantama, kad didžiausias teises ir daugiausia galimybių gauti finansavimą turi ES valstybės narės. Visiškai tokios pat sąlygos taikomos ir BP7 asocijuotoms šalims (šalims, mokančioms įnašus į bendrą BP7 biudžetą). BP6 šios šalys yra EEE šalys (Islandija, Norvegija, Lichtenšteinas), šalys kandidatės (pvz., Turkija, Kroatija), taip pat Izraelis ir Šveicarija. Dar viena svarbi grupė yra Tarptautinio bendradarbiavimo šalys partnerės (t. y. Rusija bei kitos Rytų Europos ir Vidurio Azijos šalys, besivystančios šalys, Viduržemio jūros šalys partnerės ir Vakarų Balkanų šalys). Dalyviai iš šių šalių turi teisę gauti finansavimą tokiomis pat sąlygomis kaip ir dalyviai iš ES valstybių narių. Vienintelis jiems taikomas apribojimas pirmiausia sudaryti tokius konsorciumus, kuriuose būtų ne mažiau negu nustatyta dalyvių iš valstybių narių arba asocijuotų šalių. Programoje gali būti dalyvių iš didelių pajamų pramoninių šalių, tačiau savęs finansavimo pagrindais, tuo tarpu ES subsidijos arba stipendijos jiems suteikiamos tik išskirtiniais atvejais.

14 12 2-as žingsnis Kas gali teikti paraiškas? BP7 akivaizdžiai skatina bendradarbiavimą su trečiosiomis šalimis. Taip norima įgyvendinti du konkrečius tikslus: remti Europos konkurencingumą pasirinktose srityse per strategines partnerystes su trečiosiomis šalimis, taip pat palaikyti iniciatyvas, skatinančias geriausius trečiųjų šalių mokslininkus dirbti Europoje ir bendradarbiauti su ja; bendro intereso ir bendros naudos pagrindu spręsti specifines problemas, kurios yra pasaulinio pobūdžio arba paprastai kyla trečiosioms šalims. Pagaliau, atsižvelgdama į trečiąsias šalis, BP7 teikia tarptautines stipendijas išvykstantiems ir atvykstantiems mokslininkams, taip skatindama bendradarbiavimą su mokslinių tyrimų grupėmis už Europos sienų.

15 13 3-ias žingsnis Kaip sudaryta BP7? Kas yra specifinės programos?

16 14 3-ias žingsnis Kaip sudaryta BP7? Kas yra specifinės programos? Specifinės programos sudaro penkis pagrindinius sudėtinius BP7 blokus: Bendradarbiavimas Programa Bendradarbiavimas tai BP7 branduolys, kuriam tenka du trečdaliai bendro biudžeto. Ji remia bendradarbiavimu pagrįstus mokslinius tyrimus visoje Europoje ir kitose šalyse partnerėse, finansuodama transnacionalinių pramonės ir akademinės bendruomenės konsorciumų projektus. Tyrimai bus vykdomi dešimtyje pagrindinių teminių sričių: sveikata; maistas, žemės ūkis bei žuvininkystė ir biotechnologijos; informacijos ir ryšių technologijos; nanomokslai, nanotechnologijos, medžiagos ir naujos gamybos technologijos; energetika; aplinka (įskaitant klimato kaitą); transportas (įskaitant aeronautiką); socialiniai bei ekonominiai ir humanitariniai mokslai; kosminė erdvė; saugumas.

17 3-ias žingsnis 15 Idėjos Programa Idėjos rems mokslinius tyrimus ties pažinimo riba, vadovaujantis vien aukščiausio meistriškumo pagrindais. Mokslinius tyrimus galima vykdyti bet kurioje mokslo ar technologijų srityje, įskaitant inžineriją, socialinius bei ekonominius ir humanitarinius mokslus. Priešingai nei programoje Bendradarbiavimas, nereikalaujama jokių tarptautinių partnerysčių. Projektus įgyvendina atskiros grupės prie pagrindinio tyrėjo. Programa įgyvendinama per Europos mokslinių tyrimų tarybą (EMTT). Daugiau informacijos rasite tinklavietėje Žmonės Programa Žmonės palaiko mokslinių tyrimų mobilumą ir karjeros vystymą, remdama mokslininkus Europos Sąjungoje ir tarptautiniu mastu. Ji įgyvendinama per Marijos Kiuri veiksmų paketą skiriant stipendijas ir teikiant kitą paramą, padedančią mokslininkams karjeros metu vystyti savo įgūdžius bei kompetenciją: mokslininkų pradinis mokymas Marijos Kiuri tinklai; pramonės ir akademinės bendruomenės partnerystės bei keliai; regioninių, nacionalinių ir tarptautinių mobilumo programų bendras finansavimas; europinės stipendijos; tarptautinis matmuo: išvykstančių ir atvykstančių mokslinių bendradarbių programos, tarptautinio bendradarbiavimo schema, reintegracijos subsidijos bei stipendijos; Marijos Kiuri premijos.

18 16 3-ias žingsnis Kaip sudaryta BP7? Kas yra specifinės programos? Pajėgumai Programa Pajėgumai stiprina mokslinio tyrimo pajėgumus, kurių reikia Europai, siekiančiai tapti klestinčia žiniomis grįsta ekonomika. Ji apima šias veiklos sritis: mokslinių tyrimų infrastruktūrą; MVĮ skirtus mokslinius tyrimus; žinių regionus; mokslinių tyrimų galimybes; mokslą visuomenėje; specifinę tarptautinio bendradarbiavimo veiklą. Branduoliniai moksliniai tyrimai Branduoliniams moksliniams tyrimams ir mokymo veiklai skirtą programą sudarys moksliniai tyrimai, technologijų vystymas, tarptautinis bendradarbiavimas, techninės informacijos platinimas ir eksploatacijos veikla, taip pat mokymas. Numatomos dvi specifinės programos: pirmąją sudarys moksliniai tyrimai branduolinės sintezės energetikos (ypač ITER), atomo branduolio dalijimosi ir radiacinės apsaugos srityse; antroji programa apims Jungtinių tyrimų centro (JTC) veiklą branduolinės energetikos srityje, įskaitant radioaktyvių atliekų valdymą ir poveikį aplinkai, branduolinę saugą ir branduolinį

19 3-ias žingsnis 17 saugumą. Be tiesioginių veiksmų branduolinėje srityje, JTC papildomai vykdys ir tam tikrus tyrimus kitose srityse, teikdamas mokslinę bei technologinę paramą ES politikos formavimui (žr. BP7 biudžetas ( milijonas eurų dabartinėmis kainomis) milijonai eurų Pajėgumai JTC (EK) Žmonės Idėjos 7510 Bendradarbiavimas Pastaba. BP Euratomas : 2,7 milijardo eurų per 5 metus neįtraukta į anksčiau nurodytą skaičių

20

21 19 4-as žingsnis Kas yra finansavimo schemos?

22 20 4-as žingsnis Kas yra finansavimo schemos? Finansavimo schemos tai projektų, pagal kuriuos įgyvendinama programa, tipai. Projektai skirstomi į toliau pateikiamus tipus. Bendradarbiavimu grįsti projektai Bendradarbiavimu grįsti projektai tai mokslinių tyrimų projektai, kuriems būdingi aiškiai apibrėžti moksliniai bei technologiniai tikslai ir konkretūs tikėtini rezultatai (pavyzdžiui, įgyti naujų žinių arba sukurti naujas technologijas, reikalingas Europos konkurencingumui didinti). Projektus vykdo konsorciumai, vienijantys dalyvius iš skirtingų šalių, taip pat pramonės ir akademinės bendruomenės. Meistriškumo tinklai Finansavimo schema Meistriškumo tinklai skirta mokslinių tyrimų institucijoms. Jos pagrindu siekiama sujungti ir funkciniu požiūriu integruoti didžiąją dalį konkrečios srities mokslinių tyrimų institucijų veiklos ir pajėgumų, o vėliau sukurti ir šios srities virtualų europinį mokslinių tyrimų centrą. Šis procesas vyks įgyvendinant Jungtinės veiklos programas, remiantis papildomu bendru mokslinių tyrimų padalinių, skyrių, laboratorijų arba didelių darbo grupių išteklių naudojimu. Jungtinės veiklos programai įgyvendinti bus reikalaujama, kad dalyvaujančios organizacijos oficialiai įsipareigotų integruoti dalį savo išteklių ir veiklos. Koordinavimo ir paramos veiksmai Šie veiksmai apima ne pačius mokslinius tyrimus, bet projektų, programų ir strategijų koordinavimą bei kontaktų nustatymą. Tarp tokių veiksmų gali būti, pavyzdžiui: koordinavimo ir kontaktų nustatymo veikla, žinių platinimas ir naudojimas;

23 4-as žingsnis 21 studijos arba ekspertų grupės, padedančios įgyvendinti BP; parama transnacionalinei prieigai prie pagrindinių mokslinių tyrimų infrastruktūrų; veiksmai MVĮ, pilietinės visuomenės ir jų tinklų dalyvavimui skatinti; parama bendradarbiavimui su kitomis Europos mokslinių tyrimų programomis (pvz., moksliniai tyrimai ties pažinimo riba ). Individualūs projektai Tai projektai, kuriuos vykdo pagrindinio tyrėjo vadovaujamos individualios nacionalinės arba daugianacionalinės mokslinių tyrimų grupės, finansuojant Europos mokslinių tyrimų tarybai (EMTT). Parama mokslininkų mokymui ir karjeros vystymui Ši parama mokymui ir karjeros vystymui skirta mokslininkams iš visos Europos Sąjungos bei šalių partnerių mokslinių tyrimų srityje. Ji įgyvendinama įvairiais paramos veiksmais, pavadintais Marijos Kiuri vardu. Specifinėms grupėms, ypač MVĮ, skirti moksliniai tyrimai Tai mokslinių tyrimų ir technologijų vystymo projektai, kuriuos daugiausia įgyvendina universitetai, mokslinių tyrimų centrai arba kiti juridiniai asmenys, orientuodamiesi į specifines grupes, ypač MVĮ, arba į pilietinės visuomenės organizacijas bei jų tinklus. Apie pinigus Pagrindinis BP7 finansinės paramos principas yra bendras finansavimas. Tai reiškia, kad Komisija paprastai neperka mokslinių tyrimų paslaugų, sudarydama sutartis ir mokėdama nustatytą kainą. Tačiau ji teikia subsidijas projektams, tam tikra dalimi prisidėdama prie visų išlaidų.

24 22 4-as žingsnis Kas yra finansavimo schemos? Maksimalus kompensuojamų projekto išlaidų dydis priklauso nuo šio projekto finansavimo schemos, dalyvių teisinio statuso ir veiklos pobūdžio. Mokslinių tyrimų ir technologijų vystymo veiklos atveju paprastai kompensuojama 50 proc. išlaidų. Tam tikri juridiniai asmenys gali gauti iki 75 proc. (nesiekiančios pelno viešosios įstaigos, MVĮ, mokslinių tyrimų organizacijos, aukštojo ir vidurinio mokymo įstaigos). Demonstracinės veiklos atveju kompensuojama iki 50 proc. išlaidų. Jeigu vykdoma kitokio pobūdžio veikla (pavyzdžiui, konsorciumo valdymas, kontaktų nustatymas, mokymas, koordinavimas, platinimas), gali būti kompensuojama iki 100 proc. atitinkamų išlaidų. Iki 100 proc. kompensacija taikoma ir mokslinių tyrimų ties pažinimo riba veiksmams pagal Europos mokslinių tyrimų tarybos sprendimus.

25 23 5-as žingsnis Kaip prašyti šio finansavimo?

26 24 5-as žingsnis Kaip prašyti šio finansavimo? Darbo programos ir Kvietimai teikti pasiūlymus Konkrečius Specifinių programų (žr. į anksčiau minėtas) planus skelbia Europos Komisija kasmet priimamose Darbo programose. Šios darbo programos sudaro per metus numatomų paskelbti Kvietimų teikti pasiūlymus (paprastai vadinamų tiesiog kvietimais ) tvarkaraštį. Kiekvienas kvietimas taikomas konkrečioms mokslinių tyrimų sritims, todėl galbūt teks palaukti, kol pasirodys būtent jus dominančios srities kvietimas. Kaip sužinoti, kada paskelbtas kvietimas teikti pasiūlymus? Visi kvietimai skelbiami ES Oficialiajame leidinyje (oficialiame dokumentų šaltinyje). Metinės darbų programos ir išsamūs visų kvietimų tekstai skelbiami CORDIS BP7 skyriuje ES remiamiems moksliniams tyrimams skirtoje tinklavietėje CORDIS yra nuolat atnaujinamas, papildomas naujausiomis žiniomis apie kvietimus teikti pasiūlymus ir kita informacija bei paslaugomis, susijusiomis su Bendrijos moksliniais tyrimais. CORDIS padės jums rasti informacijos ir parengti savo pasiūlymus.

27 25 6-as žingsnis Kaip atsiliepti į kvietimą?

28 26 6-as žingsnis Kaip atsiliepti į kvietimą? Pateikite savo pasiūlymą Į kvietimą atsakoma pateikiant pasiūlymą. Pasiūlymus galima pateikti bet kuriuo metu nuo kvietimo paskelbimo iki nurodyto galutinio termino. Vadovas pareiškėjams (kuris kiekvieno kvietimo atveju skelbiamas ir CORDIS tinklavietėje) padės jums pereiti proceso vingius ir nukreips kitų naudingų dokumentų link. Pasiūlymai teikiami tik naudojantis Elektronine pasiūlymų siuntimo sistema (EPSS).

29 6-as žingsnis 27 Kas vyksta pateikus pasiūlymą? Pasibaigus galutiniam kvietimo terminui, visus pateiktus pasiūlymus vertina nepriklausomų vertintojų komisija, sudaryta iš pripažintų atitinkamos srities ekspertų. Komisija tikrina šiuos siūlymus, vadovaudamasi paskelbtais kriterijais. Taip nustatoma, ar siūlomas mokslinis tyrimas yra toks kokybiškas, kad būtų verta jį finansuoti. Pagrindiniai šio vertinimo kriterijai yra paaiškinti Vadove pareiškėjams. Ką daryti, jeigu jūsų pasiūlymui pritarta? Sėkmingų pasiūlymų atžvilgiu Europos Komisija pradeda finansines ir mokslines bei technines derybas su jūsų konsorciumu dėl projekto patikslinimo. Pagaliau, tarp kiekvieno dalyvio ir Komisijos pasirašoma sutartis dėl subsidijos arba stipendijos. Sutartis nustato gavėjų ir Europos Bendrijos teises bei įsipareigojimus, įskaitant ES finansinį indėlį į jūsų mokslinio tyrimo išlaidas. Daugiau informacijos visais kvietimų klausimais galima rasti Vadove pareiškėjams (kur žingsnis po žingsnio patariama kaip teikti pasiūlymus, paaiškinami tinkamumo kriterijai, vertinimai, intelektinės nuosavybės klausimai ir taip toliau). Vadovas pareiškėjams prieinamas CORDIS tinklavietėje

30

31 29 7-as žingsnis Kur galima gauti daugiau pagalbos arba informacijos?

32 30 7-as žingsnis Kur galima gauti daugiau pagalbos arba informacijos? Kreipkitės į savo šalyje esantį ES nacionalinį kontaktinį punktą (NKP), kurio paskirtis patarti galimiems paraiškų teikėjams, šioje šalyje besikreipiantiems dėl ES finansavimo moksliniams tyrimams. NKP išmano apie įvairias BP7 temas ir yra įsteigti visose valstybėse narėse bei šalyse, asocijuotose pagal Bendrąsias mokslinių tyrimų programas. NKA adresus rasite tinklavietėje: Daugiau informacijos apie konkrečius kvietimus pirmiausiai ieškokite išsamiame Vadove pareiškėjams, kuris yra pridedamas prie kiekvieno kvietimo dokumentacijos. Informacijos ieškokite BP7 tinklavietėje apie CORDIS: Šioje tinklavietėje apstu žinių apie BP7 tai naujausia informacija, kvietimų teikti pasiūlymus kalendorius, kvietimų tekstai, dažnai užduodami klausimai (DUK) ir daug kitų svarbių dalykų. Apsilankykite BP7 skyrių Europos Komisijos Mokslinių tyrimų tinklavietėje: Čia galima rasti ir atsisiųsti paprastų informacinių lapelių, aiškinančių BP7 dvidešimt trimis skirtingomis kalbomis. Kreipkitės į specialią Mokslinių tyrimų paklausimų tarnybą, kuri gali padėti naujiems Bendrosios mokslinių tyrimų programos dalyviams:

33 7-as žingsnis 31 Norėdami gauti daugiau bendrų žinių apie Europos Sąjungą, galite kreiptis į Europos informacijos centrą Europe Direct bendra nemokama telefono linija ( ) iš bet kurios valstybės narės arba mokama telefono linija ((32-2) ) iš bet kurios kitos pasaulio dalies. Papildomos informacijos apie ES mokslinius tyrimus, BP7 ir Europos mokslinių tyrimų erdvę ieškokite:

34

35 Europos Komisija Liuksemburgas: Europos Bendrijų oficialiųjų leidinių biuras p. 10 x 14,8 cm ISBN KAIP ĮSIGYTI ES LEIDINIŲ? Parduodamų Leidinių biuro leidinių galima rasti EU Bookshop adresu: Ten galima pateikti užsakymą pasirinktam pardavimo biurui. Norėdami gauti mūsų pardavimo biurų visame pasaulyje sąrašą, kreipkitės faksu (352)

36 idėjos bendradarbiavimas žmonės euratomas pajėgumai KI LT-C

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Verslo pusryčiai Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Vilnius, 2017-09-12 Bendradarbiavimo partnerių paieška užsienyje: verslui, technologijų perdavimui

More information

Lietuva. Pagrindiniai ES mokslo ir mokslinių tyrimų pasiekimai

Lietuva. Pagrindiniai ES mokslo ir mokslinių tyrimų pasiekimai Lietuva Pagrindiniai ES mokslo ir mokslinių tyrimų pasiekimai 2004 > 2009 Mokslinių tyrimų politika ir iniciatyvos Lisabonos augimo ir darbo vietų kūrimo strategijos dalies Europos mokslinių tyrimų erdvės

More information

Švietimo, garso ir vaizdo bei kultūros vykdomoji įstaiga

Švietimo, garso ir vaizdo bei kultūros vykdomoji įstaiga 2014 2020 M. PROGRAMA EUROPA PILIEČIAMS PROGRAMOS VADOVAS Versija galioja nuo 2014 m. sausio mėn. Europos Komisija, Komunikacijos generalinis direktoratas http://ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm Švietimo,

More information

Erasmus+ Programos vadovas. Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba.

Erasmus+ Programos vadovas. Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba. Erasmus+ Programos vadovas Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba. 1 versija (2017): 20/10/2016 TURINYS SANTRUMPOS... 5 ĮVADAS... 8 Kaip skaityti šį Programos

More information

2012 m. ES biudžetas. Skirtas 500 mln. Europos gyventojų Augimui ir užimtumui skatinti. Pilietybė, laisvė, saugumas ir teisingumas

2012 m. ES biudžetas. Skirtas 500 mln. Europos gyventojų Augimui ir užimtumui skatinti. Pilietybė, laisvė, saugumas ir teisingumas 2012 m. ES biudžetas Skirtas 500 mln. Europos gyventojų Augimui ir užimtumui skatinti 1,4 % Pilietybė, laisvė, saugumas ir teisingumas 6,4 % ES kaip pasaulinio masto veikėja Gamtos ištekliai: kaimo plėtra,

More information

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN Should the Greed of Man Come before the Need of Nature? Mark Selby As a native Englishman, and having lived in Lithuania for nearly 5 years, I have come to love this beautiful country. The diversity of

More information

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas Administravimo ir kaimo plėtros katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVAKB32E Pavadinimas lietuvių kalba: Kaimo plėtros ir regioninė

More information

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA 2014 2020 M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA Nacionaliniai seminarai Vilniuje, Minske ir Daugpilyje 2016 m. spalis 1 Strateginis Programos

More information

LIETUVOJE PRIEIGA PRIE FINANSŲ PRIEIGA PRIE RINKŲ GALIMYBĖ RASTI VERSLO PARTNERIŲ PAGRINDINIS NAUDOS GAVĖJAS NACIONALINĖ.

LIETUVOJE PRIEIGA PRIE FINANSŲ PRIEIGA PRIE RINKŲ GALIMYBĖ RASTI VERSLO PARTNERIŲ PAGRINDINIS NAUDOS GAVĖJAS NACIONALINĖ. EU OPEN FOR BUSINS PARAMOS LIETUVOJE SCHEMOS SCHEMA (LIETUVIŲ K.) SCHEMA (VALSTYBINĖ KALBA) INVEGA INVEGA UAB Investicijų ir verslo garantijos (INVEGA) yra finansų institucija, kurią įsteigė Lietuvos Vyriausybė,

More information

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai LT Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai ENRD Contact Point 123rf, Manuela Ferreira Valstybių narių kaimo plėtros programos (KPP) 2014 2020 m. laikotarpiu turėtų būti pagrįstos paklausa, orientuotos

More information

Bendruomenės inicijuotos vietos plėtros gairės vietos subjektams

Bendruomenės inicijuotos vietos plėtros gairės vietos subjektams Europos struktūriniai ir investicijų fondai Gairės valstybėms narėms ir programų valdymo institucijoms Gairės paramos gavėjams Bendruomenės inicijuotos vietos plėtros gairės vietos subjektams 2 redakcija,

More information

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS. dėl m. Skaitmeninės Europos programos sudarymo

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS. dėl m. Skaitmeninės Europos programos sudarymo EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2018 06 06 COM(2018) 434 final 2018/0227 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS dėl 2021 2027 m. Skaitmeninės Europos programos sudarymo {SEC(2018) 289 final}

More information

MVĮ internacionalizacijos rėmimas Gerosios patirties pavyzdžių rinkinys

MVĮ internacionalizacijos rėmimas Gerosios patirties pavyzdžių rinkinys Įmonių ir pramonės MVĮ internacionalizacijos rėmimas Gerosios patirties pavyzdžių rinkinys Europos Komisija ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS Įmonių ir pramonės MVĮ internacionalizacijos rėmimas

More information

JESSICA. Naujas būdas panaudoti ES lėšas tvarioms investicijoms ir augimui miestų teritorijose skatinti. Kas yra JESSICA?

JESSICA. Naujas būdas panaudoti ES lėšas tvarioms investicijoms ir augimui miestų teritorijose skatinti. Kas yra JESSICA? Bendra Europos parama tvarioms investicijoms į miestų teritorijas Bendra Europos parama tvarioms investicijoms į miestų teritorijas JESSICA Naujas būdas panaudoti ES lėšas tvarioms investicijoms ir augimui

More information

Lietuvos dalyvavimas ES Pietų kaimynystės politikos įgyvendinime

Lietuvos dalyvavimas ES Pietų kaimynystės politikos įgyvendinime Lietuvos dalyvavimas ES Pietų kaimynystės politikos įgyvendinime Galutinė ataskaita 2015 m. Tyrimas atliekamas pagal 2014 m. gruodžio 31 d. paslaugų teikimo sutartį Nr. 359-14-ESD tarp Lietuvos Respublikos

More information

ES DVYNIŲ PROJEKTŲ RENGIMO IR ADMINISTRAVIMO BENDRIEJI MOKYMAI. Lektorė - Deimantė Silickaitė Vaičiūnė 2011 m. vasaris

ES DVYNIŲ PROJEKTŲ RENGIMO IR ADMINISTRAVIMO BENDRIEJI MOKYMAI. Lektorė - Deimantė Silickaitė Vaičiūnė 2011 m. vasaris ES DVYNIŲ PROJEKTŲ RENGIMO IR ADMINISTRAVIMO BENDRIEJI MOKYMAI Lektorė - Deimantė Silickaitė Vaičiūnė 2011 m. vasaris 8.30-9.00 val. Lektorių prisistatymas, programos tikslai ir metodai 9.00-10.30 val.

More information

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas Šiame darbe išreikštos nuomonės yra autoriaus (-ių) atsakomybė ir jos nebūtinai atspindi oficialią

More information

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2011.12.20 KOM(2011) 902 galutinis KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI 2012 m. Tarybos

More information

Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto (PRAC) viešųjų svarstymų rengimo ir eigos taisyklės

Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto (PRAC) viešųjų svarstymų rengimo ir eigos taisyklės 2016 m. balandžio 13 d. EMA/389923/2016 Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto (PRAC) viešųjų svarstymų rengimo 1. Pagrindiniai principai Pagal Reglamento (EB) Nr. 726/2004 20 straipsnį arba

More information

Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas

Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas Ekonominės ir socialinės politikos sričių integracijos poveikio analizė Vilnius 2003 1

More information

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje T-Kit Nr. 10 Youth Partnership T-Kit Sriubos ragavimas 2 UDK 371.3 Kl-148 Susipažinkite T-Kit serija Kai kuriems iš jūsų galbūt kilo klausimas: ką galėtų reikšti T-Kit? Galimi mažiausiai du paaiškinimai.

More information

LIETUVOS MOKSLO IR VERSLO POTENCIALO, SIEKIANT ĮSIJUNGTI Į EUROPOS KOSMOSO PROGRAMĄ IR ĮSTOTI Į EUROPOS KOSMOSO AGENTŪRĄ, ANALIZĖ IR ĮVERTINIMAS

LIETUVOS MOKSLO IR VERSLO POTENCIALO, SIEKIANT ĮSIJUNGTI Į EUROPOS KOSMOSO PROGRAMĄ IR ĮSTOTI Į EUROPOS KOSMOSO AGENTŪRĄ, ANALIZĖ IR ĮVERTINIMAS LIETUVOS MOKSLO IR VERSLO POTENCIALO, SIEKIANT ĮSIJUNGTI Į EUROPOS KOSMOSO PROGRAMĄ IR ĮSTOTI Į EUROPOS KOSMOSO AGENTŪRĄ, ANALIZĖ IR ĮVERTINIMAS GALUTINĖ ATASKAITA Užsakovas: LR Švietimo ir mokslo ministerija

More information

Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ

Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas SOC/331 Europos sveikatos priežiūros darbuotojai 2009 m. liepos 15 d., Briuselis Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ dėl Žaliosios

More information

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI IR EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI IR EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2013 10 02 COM(2013) 676 final KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI IR EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI dėl nacionalinės teisės aktų, kuriais

More information

m. ES fondų investicijų terminų žodynėlis

m. ES fondų investicijų terminų žodynėlis 2014 2020 m. ES fondų investicijų terminų žodynėlis Šis leidinys svarbiausių su Europos Sąjungos finansavimu susijusių terminų, dažnai naudojamų teisės aktuose, žodynas, skirtas lengvai surasti ir pasitikslinti

More information

ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės supratimas

ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės supratimas LT Sauga ir sveikata darbe turi rūpintis visi. Tai naudinga jums. Tai naudinga verslui. ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės

More information

NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI

NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI Sektorių bendradarbiavimą reglamentuojančių teisės aktų studija ir rekomendacijos NVO tarybų reglamentavimui

More information

2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI. Vytautas Pačiauskas

2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI. Vytautas Pačiauskas 2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI 2015 01 29 Vytautas Pačiauskas ERASMUS+ PROGRAMA KA1 KA2 KA3 Mobilumas mokymosi tikslais Bendradarbiavimas inovacijų ir keitimosi gerąja patirtimi tikslais Jean Monnet

More information

Klimato kaita kas tai?

Klimato kaita kas tai? Klimato kaita kas tai? Bevezetés fiataloknak Europos Komisija Klimato kaita kas tai? Pažintinis leidinys jaunimui Europos Komisija Aplinkos generalinis direktoratas Europe Direct tai paslauga, padėsianti

More information

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS 1 Nacionalinė skaitymo iniciatyva ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA 2 MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS DUBLINAS IŠLEIDO RAŠTINĖS REIKMENŲ BIURAS Galima įsigyti tiesiogiai iš VYRIAUSYBĖS LEIDINIŲ

More information

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2009. Nr. 28. Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas Birutė Pitrėnaitė Mykolo Romerio universitetas Ateities

More information

FARMACIJOS PRODUKTŲ KAINŲ IR GALIMYBIŲ JŲ ĮSIGYTI SKIRTUMAI EUROPOS SĄJUNGOJE

FARMACIJOS PRODUKTŲ KAINŲ IR GALIMYBIŲ JŲ ĮSIGYTI SKIRTUMAI EUROPOS SĄJUNGOJE VIDAUS POLITIKOS GENERALINIS DIREKTORATAS A TEMINIS SKYRIUS. EKONOMIKOS IR MOKSLO POLITIKA FARMACIJOS PRODUKTŲ KAINŲ IR GALIMYBIŲ JŲ ĮSIGYTI SKIRTUMAI EUROPOS SĄJUNGOJE TYRIMAS Santrauka Šiame tyrime nagrinėjami

More information

2014/0091 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA. dėl įstaigų, atsakingų už profesinių pensijų skyrimą, veiklos ir priežiūros

2014/0091 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA. dėl įstaigų, atsakingų už profesinių pensijų skyrimą, veiklos ir priežiūros EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2014 03 27 COM(2014) 167 final 2014/0091 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA dėl įstaigų, atsakingų už profesinių pensijų skyrimą, veiklos ir priežiūros

More information

Serija: Intelektinė nuosavybė verslui KURIANT ATEITĮ. Įvadas į patentus smulkioms ir vidutinėms įmonėms

Serija: Intelektinė nuosavybė verslui KURIANT ATEITĮ. Įvadas į patentus smulkioms ir vidutinėms įmonėms Serija: Intelektinė nuosavybė verslui Numeris: 3 KURIANT ATEITĮ Įvadas į patentus smulkioms ir vidutinėms įmonėms Intelektinė nuosavybė verslui seriją sudarantys PINO leidiniai anglų kalba: Prekių ženklo

More information

Visuomenės sveikatos programų vertinimas

Visuomenės sveikatos programų vertinimas Visuomenės sveikata Literatūros apžvalga Visuomenės sveikatos programų Rasa Povilanskienė, Vytautas Jurkuvėnas Higienos institutas Santrauka Pagrindinis visuomenės sveikatos programų tikslas yra susirgimų

More information

SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS?

SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Pagrindiniai klausimai: Kokius tikslus suaugusiųjų mokymuisi kelia Europa ir Lietuva? SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS? 2015 birželis, Nr.

More information

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Aija Ziemeļniece* Latvian University of Agriculture Akademija str. 19, LV-3001 Jelgava, Latvia, e-mail aija@k-projekts.lv (Received in January, 2012; Accepted

More information

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2014 06 26 COM(2014) 367 final 2014/0185 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS kuriuo nustatoma Europos viešojo administravimo institucijų, įmonių ir piliečių

More information

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2015 02 06 COM(2015) 47 final Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS dėl Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo lėšų mobilizavimo (paraiška EGF/2014/016

More information

Parama verslui greta Jūsų

Parama verslui greta Jūsų 2009 m. kovo 25 d., Nr. 6 Gerbiami skaitytojai, Parama verslui greta Jūsų Pristatome Jums šeštąjį 2009 m. Europos verslo ir inovacijų tinklo žinių numerį. Europos verslo ir inovacijų tinklo žinios leidžiamos

More information

PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS

PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS 2014 gruodis, Nr. 18 (123) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Pameistrystės vieta Lietuvos profesinio mokymo sistemoje Pameistrystės

More information

POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI. Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės

POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI. Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės Projekte, pavadintame Politikos gairės inkliuziniam š vietimui diegti (angl. Mapping the Implementation of Policy

More information

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA EUROPOS KOMISIJA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS

More information

Šeimų savigalbos grupių veikla socialinio kapitalo perspektyvoje

Šeimų savigalbos grupių veikla socialinio kapitalo perspektyvoje ISSN 1392-5016. ACTA PAEDAGOGICA VILNENSIA 2010 22 Šeimų savigalbos grupių veikla socialinio kapitalo perspektyvoje Lijana Gvaldaitė Lektorė Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus universiteto

More information

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS EUROPOS SĄJUNGA Europos socialinis fondas KURKIME ATEITĮ DRAUGE! KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS METODINĖ MEDŽIAGA 2007 m. TURINYS 1. Strateginio planavimo esmė ir svarba. Pokyčių valdymas

More information

Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA

Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA 4 2013-2014 2013-2014 3 2014-01 2 nuolat 1 2014.07.01 Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA Atsakingas Įgyvendinimo metai Įgyvendinimo rezultatai Eil.Nr. Priemonės/uždaviniai

More information

Ekonomikos augimo veiksmų programos įgyvendinimo galutinė ataskaita

Ekonomikos augimo veiksmų programos įgyvendinimo galutinė ataskaita Ekonomikos augimo veiksmų programos įgyvendinimo galutinė ataskaita 1. IDENTIFIKAVIMO INFORMACIJA... 5 2. VEIKSMŲ PROGRAMOS ĮGYVENDINIMO APŽVALGA... 5 2.1. Tikslų pasiekimas ir įgyvendinimo analizė...

More information

APLINKOSAUGINIŲ MOKESČIŲ ĮTAKA APLINKOS TARŠAI IR GAMTOS IŠTEKLIŲ NAUDOJIMUI

APLINKOSAUGINIŲ MOKESČIŲ ĮTAKA APLINKOS TARŠAI IR GAMTOS IŠTEKLIŲ NAUDOJIMUI Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development ISSN 1822-6760 / eissn 2345-0355. DOI: 10.15544/mts.2015.37 2015. Vol. 37. No. 3: 425 437. APLINKOSAUGINIŲ MOKESČIŲ ĮTAKA

More information

Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka

Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka Tarptautinių audito ir užtikrinimo standartų valdyba 315-asis TAS 2009 balandis Tarptautinis audito standartas Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka

More information

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA NEPRIKLAUSOMO PRIEŽIŪROS MECHANIZMO: LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA 2014 2015 Karolis Granickas NPM Nepriklausomas Tyrėjas Pirmoji tarpinė ataskaita First Progress Report: Lithuania INDEPENDENT REPORTING MECHANISM

More information

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Skaidrumo ataskaita Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei KPMG Baltics, UAB už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Turinys 1 2 3 Šalies vyresniojo partnerio laiškas 6 Kas mes esame 7 Įmonės struktūra ir

More information

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ VEIKSMŲ PROGRAMŲ, ĮGYVENDINANČIŲ LIETUVOS 2007 2013 METŲ EUROPOS SĄJUNGOS STRUKTŪRINĖS PARAMOS PANAUDOJIMO STRATEGIJĄ KONVERGENCIJOS TIKSLUI ĮGYVENDINTI, IŠLAIDŲ

More information

EUROPOS ŽEMĖS ŪKIO FONDAS KAIMO PLĖTRAI: EUROPA INVESTUOJA

EUROPOS ŽEMĖS ŪKIO FONDAS KAIMO PLĖTRAI: EUROPA INVESTUOJA Rekomendacijos dėl finansinių priemonių įgyvendinimo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014 2020 m. programą (2014 2020 m. KPP), pagrįstos finansinių priemonių ex-ante vertinimu Galutinė ataskaita 2014 m. gruodžio

More information

2013 m. vasario mėn. 22 d. Nr. 1-5.

2013 m. vasario mėn. 22 d. Nr. 1-5. PATVIRTINTA Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Taryba 2013 m. vasario mėn. 22 d. Nr. 1-5. LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS, 302536989 2013 2015-ŲJŲ METŲ STRATEGINIS VEIKLOS PLANAS I. MISIJA

More information

PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI

PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI I. Įžanga Elektroninių komunikacijų ir ryšio priemonių konvergencija 1 pastaruoju metu

More information

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie?

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? 8 / 2016 Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? Valstybės biudžetinė įstaiga Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) atlieka mokslo ir studijų sistemos stebėseną, rengia

More information

Švietimas Lietuvoje. Šalių švietimo politikos apžvalgos. Šalių švietimo politikos apžvalgos

Švietimas Lietuvoje. Šalių švietimo politikos apžvalgos. Šalių švietimo politikos apžvalgos Šalių švietimo politikos apžvalgos Šalių švietimo politikos apžvalgos Švietimas Lietuvoje Švietimas Lietuvoje Šio leidinio vertimas yra suderintas su EBPO. Tai nėra oficialus EBPO vertimas. Vertimo kokybė

More information

GALUTINIS VEIKSMŲ PLANAS PAMEISTRYSTEI PLĖTOTI BEI ĮGYVENDINTI LIETUVOJE

GALUTINIS VEIKSMŲ PLANAS PAMEISTRYSTEI PLĖTOTI BEI ĮGYVENDINTI LIETUVOJE GALUTINIS VEIKSMŲ PLANAS PAMEISTRYSTEI PLĖTOTI BEI ĮGYVENDINTI LIETUVOJE GALUTINĖ ATASKAITA Vilnius, 2016 m. gruodžio 22 d. TURINYS SANTRAUKA (ANGLŲ KALBA)... 3 ĮVADAS... 4 1. PAMEISTRYSTĖS ĮGYVENDINIMO

More information

naujienlaiškis #4 TEMA: Darnaus vystymosi tikslai 2016 m. gruodis / #M4DPROJECT

naujienlaiškis #4 TEMA: Darnaus vystymosi tikslai 2016 m. gruodis / #M4DPROJECT naujienlaiškis #4 2016 m. gruodis / #M4DPROJECT TEMA: Darnaus vystymosi tikslai Lauko virtuvė., Indija Eglė Ščerbinskaitė Konkurso Pasaulis tavo akimis nuotrauka, 2015 m. ŠIAME NUMERYJE: 03 VIETOJ ĮŽANGOS

More information

NACIONALINĖS STUDIJŲ KREDITŲ SISTEMOS KONCEPCIJA

NACIONALINĖS STUDIJŲ KREDITŲ SISTEMOS KONCEPCIJA Europos kreditų perkėlimo ir kaupimo sistemos (ects) nacionalinės koncepcijos parengimas: kreditų harmonizavimas ir mokymosi pasiekimais grindžiamų studijų programų metodikos kūrimas bei diegimas (Nr.

More information

VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS

VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS PROGRAMOS LEADER IR ŢEMDIRBIŲ MOKYMO METODIKOS CENTRAS VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS LOCAL ACTION MANAGEMENT GROUPS IN IMPLEMENTATION OF LOCAL DEVELOPMENT

More information

VGTU mokslas, MTEP, studijos: tarptautinė plėtra. Doc. Dr. Asta Radzevičienė VGTU tarptautinių ryšių prorektorė

VGTU mokslas, MTEP, studijos: tarptautinė plėtra. Doc. Dr. Asta Radzevičienė VGTU tarptautinių ryšių prorektorė VGTU mokslas, MTEP, studijos: tarptautinė plėtra Doc. Dr. Asta Radzevičienė VGTU tarptautinių ryšių prorektorė asta.radzeviciene@vgtu.lt 2014-10-20 VGTU (1956 2014) 70 000 alumnų 11 000 studentų, 10 fakultetų

More information

TYRIMO ATASKAITA PROTŲ NUTEKĖJIMO MAŽINIMAS IR PROTŲ SUSIGRĄŽINIMAS

TYRIMO ATASKAITA PROTŲ NUTEKĖJIMO MAŽINIMAS IR PROTŲ SUSIGRĄŽINIMAS TYRIMO ATASKAITA PROTŲ NUTEKĖJIMO MAŽINIMAS IR PROTŲ SUSIGRĄŽINIMAS 2006 m. kovo 9 d. mokslinių tyrimų ir vertinimo atlikimo sutartis NR. SUT-174 tarp LR švietimo ir mokslo ministerijos ir Viešosios politikos

More information

DAUGIABUČIŲ NAMŲ ATNAUJINIMO (MODERNIZAVIMO) PROJEKTŲ ĮGYVENDINIMO VADOVAS

DAUGIABUČIŲ NAMŲ ATNAUJINIMO (MODERNIZAVIMO) PROJEKTŲ ĮGYVENDINIMO VADOVAS DAUGIABUČIŲ NAMŲ ATNAUJINIMO (MODERNIZAVIMO) PROJEKTŲ ĮGYVENDINIMO VADOVAS BETA Įžanga Kontaktai Naudojimosi vadovu aprašas I. Įžanga Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa atveria kelią

More information

ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ

ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ SVEIKATOS MOKSLAI ISSN 1392-6373 2013, 23 tomas, Nr.1, p. 91-95 doi:10.5200/sm-hs.2013.016 VISUOMENĖS SVEIKATA 91 ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ Ingrida

More information

VšĮ Investuok Lietuvoje

VšĮ Investuok Lietuvoje VšĮ Investuok Lietuvoje Atviros Vyriausybės iniciatyvos NVO duomenų bazės koncepcija Viešosios konsultacijos NVO taikytini kriterijai bei atskirų subjektų dalyvavimo NVO valdyme reikšmė NVO teisiniam statusui

More information

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA Ataskaitos pavadinimas Vilniaus universiteto vidinė studijų kokybės vadybos sistema: išorinio vertinimo ataskaita

More information

Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą.

Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą. Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą. TURINYS 7 Socialinių partnerių įžanga 10 10 10 11 13 SANTRAUKA

More information

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Europos specialiojo ugdymo plėtros agentūra Šio dokumento parengimą

More information

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment )

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Pirmasis leidimas: 1999 m. birželio mėn. Paskutinį kartą peržiūrėta 2007 m. vasario mėn. Šiame duomenų rinkinyje pateikiamos įvadinės gairės ir: aprašomas

More information

Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms

Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms 2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Dėkoju Jungtinių Tautų Vystymo

More information

modernizavimas Europoje

modernizavimas Europoje Aukštojo mokslo modernizavimas Europoje Galimybės studijuoti, baigti studijas ir įsidarbinti 2014 Eurydice ataskaita Švietimas ir mokymas Aukštojo mokslo modernizavimas Europoje: galimybės studijuoti,

More information

Ne pelno organizacijos ir jų reglamentavimas. I. Ne pelno organizacijų samprata ir reglamentavimo pagrindai

Ne pelno organizacijos ir jų reglamentavimas. I. Ne pelno organizacijų samprata ir reglamentavimo pagrindai Ne pelno organizacijos ir jų reglamentavimas Turinys Įvadas I. Ne pelno organizacijų samprata ir reglamentavimo pagrindai 1. Ne pelno organizacijų užvadinimo problema 2. Filantropinė veikla ir ne pelno

More information

MOKESČIAI IR ŽEMĖS ŪKIS EUROPOS SĄJUNGOS IR LIETUVOS TEISINIO REGLAMENTAVIMO KONTEKSTU

MOKESČIAI IR ŽEMĖS ŪKIS EUROPOS SĄJUNGOS IR LIETUVOS TEISINIO REGLAMENTAVIMO KONTEKSTU ISSN 1392-1274. TEISE 2005 55 MOKESČIAI IR ŽEMĖS ŪKIS EUROPOS SĄJUNGOS IR LIETUVOS TEISINIO REGLAMENTAVIMO KONTEKSTU Eimantas Grakauskas Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Konstitucinės ir administracinės

More information

2-1 paveikslas. Užimtumo lygis metų asmenų grupėje ES 2013 metais pagal lytį. Spain. Austria. Bulgaria. Slovakia. Cyprus. Portugal.

2-1 paveikslas. Užimtumo lygis metų asmenų grupėje ES 2013 metais pagal lytį. Spain. Austria. Bulgaria. Slovakia. Cyprus. Portugal. Slovenia Greece Malta Croatia Hungary Luxembourg Poland Romania Belgium Italy Spain Slovakia Austria France Portugal Bulgaria Cyprus European Union Ireland Czech Republic Lithuania Latvia Finland United

More information

MEDIJŲ IR INFORMACINIS RAŠTINGUMAS LIETUVOJE: LAIKAS KEISTI POŽIŪRĮ?

MEDIJŲ IR INFORMACINIS RAŠTINGUMAS LIETUVOJE: LAIKAS KEISTI POŽIŪRĮ? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2014 spalis, Nr. 9 (114) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Kas yra medijų ir informacinis? Kaip sekasi ugdytis medijų ir informacinį raštingumą Lietuvos mokyklose? Į ką

More information

Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo. metmenys

Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo. metmenys Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo metmenys Vilnius, 2008 UDK 802/809:37(4) Be-187 Versta iš: Common European Framework of Reference for Languages: Learning, teaching, assessment, Council

More information

ŪKININKŲ KONSULTAVIMO METODŲ PASIRINKIMĄ LEMIANČIOS SĄLYGOS

ŪKININKŲ KONSULTAVIMO METODŲ PASIRINKIMĄ LEMIANČIOS SĄLYGOS Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. 2014. Vol. 36. No. 1. Scientific Journal. ISSN 1822-6760 (print) / ISSN 2345-0355 (online) ŪKININKŲ KONSULTAVIMO METODŲ

More information

NACIONALINĖ MOKSLO PROGRAMA GEROVĖS VISUOMENĖ I. BENDROSIOS NUOSTATOS

NACIONALINĖ MOKSLO PROGRAMA GEROVĖS VISUOMENĖ I. BENDROSIOS NUOSTATOS Projektas: 2014-07-07 NACIONALINĖ MOKSLO PROGRAMA GEROVĖS VISUOMENĖ I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Nacionalinės mokslo programos Gerovės visuomenė (toliau Programa) paskirtis atlikti kompleksinius gerovės

More information

praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai

praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai 2007 At sakingo verslo praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros

More information

POLICIJOS FUNKCIJOS ĮGYVENDINIMO EFEKTYVUMAS: VIEŠŲJŲ IR PRIVAČIŲ INTERESŲ DERINIMO PROBLEMA. Doktorantas Raimundas Kalesnykas.

POLICIJOS FUNKCIJOS ĮGYVENDINIMO EFEKTYVUMAS: VIEŠŲJŲ IR PRIVAČIŲ INTERESŲ DERINIMO PROBLEMA. Doktorantas Raimundas Kalesnykas. Jurisprudencija, 2002, t. 24(16); 43 56 POLICIJOS FUNKCIJOS ĮGYVENDINIMO EFEKTYVUMAS: VIEŠŲJŲ IR PRIVAČIŲ INTERESŲ DERINIMO PROBLEMA Doktorantas Raimundas Kalesnykas Lietuvos teisės universitetas, Policijos

More information

Inovacijų plėtros Lietuvos pramonėje tyrimas

Inovacijų plėtros Lietuvos pramonėje tyrimas ISSN 1392-1258. EKONOMIKA 2003 61 Inovacijų plėtros Lietuvos pramonėje tyrimas Aldas Miečinskas Doktorantas Vilniaus Gedimino technikos universiteto Tarptautinės ekonomikos ir vadybos katedra Saulėtekio

More information

2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES

2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms 2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Turinys Įvadas... 2 Terminai,

More information

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo Sèkmè Pasirinkimas PROCESAS Idèja Pareiga Vizija 2016 m. ruduo redakcijos skiltis Turinys Aktualijos Darbuotojų įsitraukimo tyrimas efektyvumo beieškant...3 Lietuvos valstybės tarnyba: ganėtinai jauna,

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISöS FAKULTETAS KONSTITUCINöS IR ADMINISTRACINöS TEISöS KATEDRA MAGISTRO DARBAS

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISöS FAKULTETAS KONSTITUCINöS IR ADMINISTRACINöS TEISöS KATEDRA MAGISTRO DARBAS VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISöS FAKULTETAS KONSTITUCINöS IR ADMINISTRACINöS TEISöS KATEDRA Dieninio skyriaus V kurso finansų ir mokesčių teis s studijų šakos studento Tomo Petriko MAGISTRO DARBAS VALSTYBöS

More information

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms 2011 Įžanginis žodis Valstybės neretai siekia išlaikyti savo rankose strategines įmones arba bendroves, kurios teikia pagrindines

More information

Artūras Deltuva, Paulius Godvadas. Asmeninės karjeros valdymo patirtinės studijos vadovas STUDENTUI

Artūras Deltuva, Paulius Godvadas. Asmeninės karjeros valdymo patirtinės studijos vadovas STUDENTUI Artūras Deltuva, Paulius Godvadas Asmeninės karjeros valdymo patirtinės studijos vadovas STUDENTUI Vilnius, 2015 UDK 331.5 De-199 Leidinys parengtas įgyvendinant 2007 2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros

More information

RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME

RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME ISSN 1648-9098 Ekonomika ir vadyba: aktualijos ir perspektyvos. 2008. 3 (12). 231-242 RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME Birutė Pitrėnaitė Mykolo Romerio universitetas Anotacija Straipsnyje

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Laura Karosienė NAUJŲ TECHNOLOGIJŲ DIEGIMĄ SĄLYGOJANTYS VEIKSNIAI GAMYBOS SEKTORIUJE MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė Lekt. Dr.Vitalija Venckuvienė

More information

13070/17 aa/st 1 DGE 1A

13070/17 aa/st 1 DGE 1A Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2017 m. spalio 13 d. (OR. en) 13070/17 ENV 830 DEVGEN 225 ONU 131 POSĖDŽIO REZULTATAI nuo: Tarybos generalinio sekretoriato data: 2017 m. spalio 13 d. kam: Delegacijoms

More information

Kūrybinių industrijų plėtra Lietuvoje

Kūrybinių industrijų plėtra Lietuvoje Kūrybinių industrijų plėtra Lietuvoje ES ŠALIŲ PRAKTIKA Gediminas Dilertas gediminas.dilertas@kurklt.lt Eugenijus Kaminskis eugenijus.kaminskis@kurklt.lt 2017 m. liepos mėn. TURINYS ĮŽANGA 3 KKI VERSLŲ

More information

VERSLO IR MOKSLO BENDRADARBIAVIMO PERSPEKTYVOS

VERSLO IR MOKSLO BENDRADARBIAVIMO PERSPEKTYVOS Tyrimas VERSLO IR MOKSLO BENDRADARBIAVIMO PERSPEKTYVOS Daugpilis, LATVIJA 1 Tyrimas Verslo ir mokslo bendradarbiavimo perspektyvos parengtas pagal Latvijos Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos

More information

LIETUVOS JŪRINIO SEKTORIAUS VYSTYMO GALIMYBIŲ STUDIJA

LIETUVOS JŪRINIO SEKTORIAUS VYSTYMO GALIMYBIŲ STUDIJA LIETUVOS JŪRINIO SEKTORIAUS VYSTYMO GALIMYBIŲ STUDIJA 2011 m., lapkritis 1 TURINYS ĮVADAS...... 6 1. LIETUVOS JŪRINIS SEKTORIUS... 9 2. SLĖNIS LIETUVOS JŪRINIO SEKTORIAUS PLĖTRAI... 11 3. SU JŪRINIU SEKTORIUMI

More information

Lietuvos verslo pasirengimas įgyvendinti Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą

Lietuvos verslo pasirengimas įgyvendinti Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą Lietuvos verslo pasirengimas įgyvendinti Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą Apie Žmogaus teisių stebėjimo institutą Apie tyrimą Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) nevyriausybinė, pelno nesiekianti

More information

Konsultavimas Europos S jungos strukt rin s paramos administravimo procesuose Lietuvoje

Konsultavimas Europos S jungos strukt rin s paramos administravimo procesuose Lietuvoje ISSN 1392-1142 ORGANIZACIJ VADYBA: SISTEMINIAI TYRIMAI 2012.62 Remigijus CIVINSKAS Erika LAURUŠONYT Konsultavimas Europos S jungos strukt rin s paramos administravimo procesuose Lietuvoje Straipsnyje nagrinėjamas

More information

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ INFORMACINIŲ SISTEMŲ AUDITO VADOVAS. Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ INFORMACINIŲ SISTEMŲ AUDITO VADOVAS. Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė 1 LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ INFORMACINIŲ SISTEMŲ AUDITO VADOVAS Vilnius 2013 Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė Informacinių sistemų audito vadovas Turinys 1. Informacinių sistemų audito

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa MAGISTRO DARBAS KOKYBĖS VADYBOS SISTEMŲ INTEGRACIJA Į ORGANIZACIJOS VALDYMĄ QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS

More information

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS Visuomenės sveikatos fakultetas Sveikatos vadybos katedra Grita Balašaitienė N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS MAGISTRO DIPLOMINIS

More information

EuroPsy. Europos psichologijos sertifikatas. EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai , liepa

EuroPsy. Europos psichologijos sertifikatas. EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai , liepa EuroPsy Europos psichologijos sertifikatas EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai www.europsy-efpa.eu 2011, liepa 1 Turinys Įžanga...3 1. EFPA EuroPsy nuostatai, Europos psichologijos sertifikatas...7 A Sekcija

More information

MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME

MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME INFORMACIJA APIE LIETUVĄ 2012 m. lapkritis Šią ataskaitą parengė Europos mokyklų tinklas ( European Schoolnet ) ir Liège universitetas

More information