Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ

Size: px
Start display at page:

Download "Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ"

Transcription

1 Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas SOC/331 Europos sveikatos priežiūros darbuotojai 2009 m. liepos 15 d., Briuselis Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ dėl Žaliosios knygos dėl Europos sveikatos priežiūros darbuotojų COM(2008) 725 galutinis Pranešėjas Arno Metzler SOC/331 - CESE 1208/2009 (DE) NU/ID/ua/ID/dt/JM/lz 99 rue Belliard B-1040 Bruxelles Tel. +32 (0) Faks. +32 (0) Internetas LT

2 m. gruodžio 10 d. Europos Komisija pateikė komunikatą Tarybai, Europos Parlamentui, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetui ir Regionų komitetui dėl: Žaliosios knygos dėl Europos sveikatos priežiūros darbuotojų COM(2008) 725 galutinis Užimtumo, socialinių reikalų ir pilietybės skyrius, kuris buvo atsakingas už Komiteto darbo šiuo klausimu organizavimą, 2008 m. birželio 25 d. priėmė savo nuomonę. Pranešėjas Arno Metzler. 455-ojoje plenarinėje sesijoje, įvykusioje 2009 m. liepos d. (liepos 15 d. posėdis), Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas priėmė šią nuomonę 104 nariams balsavus už, 29 prieš ir 29 susilaikius. * * * 1. Komiteto išvados ir rekomendacijos 1.1 EESRK palankiai vertina Europos Komisijos parengtą Žaliąją knygą dėl Europos sveikatos priežiūros darbuotojų. Žaliojoje knygoje nagrinėjami demografiniai pokyčiai ir jų poveikis sveikatos priežiūros darbuotojams ir jų darbo krūviui. 1.2 EESRK nuomone, reikia imtis priemonių didinti sveikatos priežiūros profesijų patrauklumą jaunimui, kad jis dažniau rinktųsi šias profesijas. 1.3 EESRK rekomenduoja užtikrinti pakankamą sveikatos priežiūros darbuotojų skaičių, kad būtų galima patenkinti gydymo paslaugų paklausą, stiprinti patikrą, sveikatos gerinimą ir ligų prevenciją. 1.4 Komiteto nuomone, sveikatos priežiūros darbuotojų išvykimą į kitas šalis galima stabdyti įvairiais būdais: didinti jiems atlyginimus, siūlyti geresnes darbo sąlygas ir, atsižvelgiant į aplinkybes, atverti naujos atsakomybės perspektyvą. Naujoms atsakomybės sritims būtina atitinkama kvalifikacija. Tai apskritai padidintų sektoriaus patrauklumą. 1.5 Būtina gerokai padidinti statistikos duomenų apie ES sveikatos priežiūros darbuotojus, ypač susijusių su migracija ir judumu, apimtį, jei norima šiuo pagrindu priimti sprendimų. 1.6 Reikia skatinti naujų technologijų taikymą sveikatos priežiūros srityje, nes tai sumažina sveikatos priežiūros darbuotojų darbo krūvį, gerina sveikatos priežiūros paslaugų teikimo kokybę ir naudinga pacientams. EESRK gerai supranta, kad dėl naujovių gali tekti persvarstyti sveikatos priežiūros personalo užduočių paskirstymą praktiškai.

3 EESRK pabrėžia svarbų socialinių standartų vaidmenį užtikrinant aukštos kokybės pacientų priežiūrą ir pacientų saugumą ir aiškiai pasisako prieš visus bandymus nustatyti žemesnius standartus (nederėtų lenktyniauti dėl žemesnių standartų). 1.8 EESRK šalia pagrindinių sveikatos priežiūros centrų ligoninių ir viešų sveikatos priežiūros punktų pabrėžia laisvųjų profesijų svarbą sveikatos priežiūros srityje, nes būtent dėl jų teikiamų paslaugų galima užtikrinti kompetentingą ir saugų žmonių gydymą ir priežiūrą. Darbuotojai yra įgiję labai aukštą kvalifikaciją, kadangi valstybių narių pilietinė visuomenė deda dideles pastangas, kad būtų užtikrintas nemokamas valstybinis mokymas. EESRK nariai, atstovaujantys šiai pilietinei visuomenei, atsargiai svarsto Komisijos norą skatinti sveikatos priežiūros darbuotojus dirbti savarankiškai. Kartu EESRK atsargiai vertina ryškėjančią fiktyvia savarankiškos veiklos tendenciją tose srityse, kuriose tokia veikla gali būti problemiška (pvz., ligonių slauga ir senelių priežiūra). 1.9 EESRK su nerimu stebi diskusiją dėl naujo užduočių paskirstymo sveikatos priežiūros srityje, kurio tikslas yra kvalifikuotų specialistų teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas pakeisti pigesnėmis alternatyviomis paslaugomis. EESRK mano, kad svarstant sveikatos priežiūros profesijų užduočių paskirstymo struktūrą reikėtų orientuotis į tai, kas medicininiu požiūriu būtina, taip pat į kvalifikacijos lygį ir pacientų poreikius EESRK yra tvirtai įsitikinęs, kad sveikatos priežiūros įstaigos ir jų darbuotojai teikia visuotinės svarbos paslaugas, todėl pastarųjų mokymui reikėtų aktyviau naudoti struktūrinius fondus. EESRK primygtinai ragina užtikrinti šiems darbuotojams sąlygas, kad jie galėtų nuolat lavintis ir kelti kvalifikaciją plačiąja prasme ir pagal konkrečius poreikius. Taip būtų sprendžiama ir sveikatos priežiūros specialistų trūkumo silpniau išsivysčiusiuose regionuose problema EESRK pabrėžia didžiulę socialinių partnerių ir socialinio dialogo svarbą nustatant sveikatos priežiūros darbuotojų darbo ir darbo užmokesčio sąlygas bei kvalifikaciją EESRK nuomone, socialinėms profesijoms tenka svarbus vaidmuo pacientų slaugos ir priežiūros srityje, taigi ir jos vaidina nemenką vaidmenį sveikatos priežiūros srityje. 2. Komisijos dokumento santrauka 2.1 Ši Žalioji knyga bus tinkamas pagrindas išsamioms ES institucijų, valstybių narių ir pagrindinių Europos ir valstybių narių lygmens socialinių ir ekonominių subjektų diskusijoms Europos ir nacionaliniu lygmeniu. Joje numatoma sistema, kurioje galima atsižvelgti į ilgalaikius reikalavimus. 2.2 Žaliojoje knygoje daugiausia dėmesio skiriama devynioms pagrindinėms sritims:

4 - 3 - demografiniai pokyčiai, visuomenės sveikatos pajėgumai, švietimas, mokymas ir kvalifikacijos kėlimas, sveikatos priežiūros darbuotojų judumo ES valdymas, visuotinė sveikatos priežiūros darbuotojų migracija, sprendimų priėmimą pagrindžiantys duomenys, naujų technologijų įdiegimas ir sklaida: sveikatos priežiūros veiksmingumo ir kokybės gerinimas, savarankiško darbo statuso stiprinimas, sanglaudos politika. 2.3 Pagrindinės aplinkybės ES sveikatos priežiūros sistemos turi patenkinti nuolat didėjančią sveikatos paslaugų paklausą, reaguoti į kintančius sveikatos priežiūros poreikius ir būti pasirengusios didelėms krizėms visuomenės sveikatos srityje. Be to, su sveikatos paslaugų kokybe susiję lūkesčiai yra labai dideli. Reikia pripažinti, kad tai labai imlus darbui ekonomikos sektorius, kuriame dirba dešimtadalis ES darbuotojų, o apie 70 % sveikatos priežiūros biudžeto skiriama sveikatos priežiūros darbuotojų atlyginimams ir kitoms tiesiogiai su jų darbu susijusioms išlaidoms EB sutarties 152 straipsnyje teigiama, kad Bendrija savo veikloje visuomenės sveikatos srityje visiškai pripažįsta valstybių narių atsakomybę už sveikatos paslaugų ir sveikatos priežiūros organizavimą bei teikimą ir tuo pačiu metu turi skatinti bendradarbiavimą tarp valstybių narių, kad būtų gerinamas strategijų ir programų koordinavimas bei keitimasis informacija apie pavykusias programas atskirose valstybėse narėse Norėdama pradėti diskusiją, Europos Komisija Žaliojoje knygoje pateikia pagrindinius klausimus apie sveikatos priežiūros problemas ir jos laukiančius iššūkius. Šie klausimai apima: senėjančią visuomenę, naujas technologijas, būtinybę gerinti galimybes naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis, paslaugų kokybę ir su tuo susijusį gydymo brangimą, ligų protrūkius ir epideminių ligų potencialą bei sveikatos priežiūros paslaugų netoli gyvenamosios vietos užtikrinimą. Darbuotojų apibrėžtis: sveikatos priežiūros sistemos darbuotojais laikomi visi dirbantys sveikatos priežiūros srityje, teikiantys ligonių slaugos ir lankomosios priežiūros paslaugas bei socialinės rūpybos ir priežiūros paslaugas, taip pat specializuotų profesijų atstovai.

5 Šiuo metu visose valstybėse narėse vyksta diskusija apie darbuotojų skaičių ir galimybes juos įdarbinti per artimiausius dešimt metų ir vėliau. Kai kuriose valstybėse narėse jau dabar jaučiamas didelis jaunų darbuotojų ir specialistų trūkumas, ypač ten, kur daugiausia dirba vyresnio amžiaus paslaugų teikėjai Problemą, susijusią su darbuotojų trūkumu dėl senėjimo, didina darbuotojų išvykimas iš ES į kitas šalis, pavyzdžiui, JAV arba Šveicariją, ypač tai pasakytina apie aukštos kvalifikacijos reikalaujančius sveikatos priežiūros sektorius. Didelė migracija ir didelis judumas pastebimi ir tarp ES šalių. Dideli migracijos srautai juda iš vienos šalies į kitą. Sveikatos priežiūros srities darbuotojų judėjimas yra gyvybiškai svarbus klausimas. To priežastis yra darbo užmokesčio ir darbo sąlygų skirtumai. Sistemų struktūrų skirtumai turi didelį poveikį teikiamų paslaugų ir kvalifikacijos struktūroms Žaliąja knyga Komisija sudaro galimybę, vykstant viešoms konsultacijoms apie Europos sveikatos priežiūros darbuotojų ateitį, labiau pabrėžti sveikatos priežiūros profesijų problemas ir aiškiai numatyti laukiančius iššūkius. Joje atsižvelgiama į tai, kad sveikatos priežiūra yra svarbiausias ir esminis visų ES piliečių poreikis. Joje taip pat nepamirštama, kad atitinkamos sveikatos priežiūros stoka gali labai greitai apriboti pagrindines laisves Europos bendrijos teritorijoje Prevencinė ir gydomoji sveikatos priežiūra yra neatsiejamos nuo ekonominio aspekto. Sveikatos priežiūros sektoriui reikia pripažintą kvalifikaciją turinčių išsilavinusių ir patyrusių darbuotojų, jie yra svarbi žinių visuomenės dalis. 3. EESRK pastabos dėl Žaliojoje knygoje pateikiamų problemų sprendimo 3.1 EK siūlomi problemų sprendimo būdai Kadangi sveikatos priežiūra yra ribota Bendrijos kompetencijos sritis, Komisijos pozicija teikiant problemų sprendimo būdus yra santūri. Ji konstatuoja, kad pastaraisiais metais padidėjo sveikatos priežiūros sektoriuje dirbančių moterų skaičius ir todėl siūlo imtis priemonių geriau suderinti profesinį, šeiminį ir asmeninį gyvenimą, kad būtų galima užtikrinti pakankamą sveikatos priežiūros darbuotojų ir kvalifikuotų darbuotojų skaičių. Be to, ji ragina imtis tinkamos planavimo strategijos ir siūlo didinti investicijas į mokymo priemonių visuose Europos miestuose išplėtimą, kad būtų išvengta tokios situacijos, kai sveikatos priežiūros specialistai rengiami tik kelete valstybių, o kitos šalys juos įdarbina. Geresnės kvalifikacijos kėlimo galimybės, ypač mokymo srityje, ir darbdaviams suteiktų daugiau su įdarbinimu ir lavinimu susijusių paskatų. 3.2 Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas (EESRK) palankiai vertina Žaliąją knygą, kaip išsamų diskusijų dokumentą, skirtą didelėms sveikatos priežiūros sistemų, sveikatos

6 - 5 - priežiūros srities ir Europos darbuotojų problemoms. Šis dokumentas inicijuoja viešą diskusiją, atsižvelgiant į Lisabonos strategiją, ir skatina žiniomis grindžiamas paslaugas, kurių neatsiejama dalis yra sveikatos priežiūra. 3.3 EESRK nuomone, sveikatos priežiūros paslaugų rinką reikėtų vertinti kaip rinką, veikiančią pagal ypatingas taisykles, nes ji daro tiesioginį poveikį gyventojų sveikatai. Todėl EESRK siūlo pradėti diskusiją apie problemas, kylančias dėl suskaidyto sveikatos priežiūros sistemų pobūdžio kai kuriose šalyse, ypač tose, kur šios sistemos nėra tiesiogiai kontroliuojamos valstybės, o tai labai apsunkina pastangas užtikrinti vienodus kvalifikacijos kėlimo bei tęstinio mokymosi standartus. 3.4 Demografija ir pakankamo sveikatos priežiūros darbuotojų skaičiaus užtikrinimas EESRK pabrėžia, kad jau dabar sveikatos priežiūros paslaugų sektoriuje dirba daug moterų ir kad jų skaičius tikriausiai toliau didės. Tai galima pasakyti apie visas veiklos rūšis. Būtina užtikrinti lyčių lygybę norint pagal direktyvas dėl vienodo požiūrio sukurti vienodas sąlygas abiem lytims ir pritraukti daugiau vyrų dirbti įvairiose sveikatos priežiūros sektoriaus srityse. Tai apimtų priemones, kurios padeda suderinti darbą ir šeiminį gyvenimą, pripažinti įgytą kvalifikaciją ir darbo sunkumą taip pat padeda moterims tęsti savo darbinę veiklą ir po ilgesnio laiko, praleisto rūpinantis šeima, sugrįžti į darbo rinką Mažai ką stebina, kad geros darbo sąlygos, sveikata ir sauga darbe daro poveikį sveikatos priežiūros srities darbuotojams. Darbuotojai, kurie yra patenkinti savo darbu ir jaučiasi saugūs, labiau rūpinasi pacientais. Siekiant užtikrinti aukštą kokybės lygį, pacientų saugumą ir atitinkamą slaugos užtikrintumą, labai svarbus vaidmuo tenka darbo vietos patrauklumui, rūpinimuisi darbuotojų gerove ir pastangoms įveikti specifinius su darbo vieta sveikatos priežiūros sektoriuje susijusius sunkumus. Apie tai Žaliojoje knygoje beveik neužsimenama EESRK atkreipia dėmesį į socialinių partnerių atliekamus mokslinius tyrimus dėl grįžimo į darbą programų. EESRK mano, kad tokioms programoms gali tekti labai svarbus vaidmuo skatinant sveikatos priežiūros darbuotojus, ypač moteris, grįžti į darbo rinką ir joje likti, kad sprendžiant kvalifikuotų darbuotojų trūkumo problemą, tokios programos taps vis svarbesnės EESRK nuomone, kai kuriose valstybėse narėse reikia imtis priemonių didinti sveikatos priežiūros profesijų patrauklumą jaunimui, kad jie dažniau rinktųsi šias profesijas arba ieškotų darbo sveikatos priežiūros sektoriuje. Norint paskatinti daugiau jaunimo ir daugiau vyrų rinktis profesijas sveikatos priežiūros, slaugos ir socialinės rūpybos srityje, reikia šią veiklą padaryti patrauklesne, užtikrinti geresnes darbo sąlygas ir geresnį atlyginimą per visą profesinės veiklos laikotarpį. 3.5 Sveikatos priežiūros sektoriaus galimybės

7 Sėkminga ligų prevencija ir sveikatos gerinimas bei geresnis sveikatos priežiūros valdymas galima sumažinti gydymo ir slaugos paslaugų poreikį. EESRK rekomenduoja užtikrinti pakankamą sveikatos priežiūros darbuotojų skaičių, kad būtų galima stiprinti patikrą, sveikatos gerinimą ir ligų prevenciją. Tačiau būtina užtikrinti galimybę naudotis moksliškai pagrįstomis priemonėmis, kurios būtų plačiu mastu nuolat finansuojamos. EESRK nuomone, Bendrija turėtų dėti pastangas gerinti sveikatos priežiūros profesijų atstovų sveikatą, kad jie išliktų sveiki ir darbingi (perdegimo sindromas (angl. burn out syndrom)). Ypatingą dėmesį reikėtų skirti darbinę veiklą baigiančių darbuotojų darbingumui, kad jie galėtų kuo ilgiau dirbti ir neturėtų sveikatos sutrikimų, ir atsižvelgti į sunkias jų darbo sąlygas nustatant jiems priklausančios pensijos dydį baigus darbinę veiklą. 3.6 Švietimas, mokymas ir kvalifikacijos kėlimas EESRK kviečia pradėti diskusiją apie problemas, kylančias dėl suskaidyto sveikatos priežiūros sistemų pobūdžio kai kuriose šalyse, ypač tose, kur šios sistemos nėra tiesiogiai kontroliuojamos valstybės, o tai labai apsunkina pastangas užtikrinti vienodus aukštus kvalifikacijos bei mokymo standartus. Komitetas mano, kad būtų naudinga išsiaiškinti, kokiu mastu būtų galima teikti geresnę paramą šioms suskaidytoms sveikatos priežiūros paslaugų struktūroms norint kurti naujas darbo vietas. EESRK iškelia klausimą, susijusį su privalomu mokymu ir kvalifikacijos kėlimu, aukštų standartų taikymu bei didesnio jų skaidrumo užtikrinimu sertifikuojant ir nustatant vienodus standartus Europos mastu. Be to, Komitetas norėtų pasidomėti, kiek šalims buvo suteikta paskatų siekti pažangos šioje srityje EESRK kyla klausimas dėl diplomų pripažinimo direktyvos ir galimos direktyvos, susijusios su sveikatos priežiūros srities kvalifikacijomis, suderinimo. Kaip tai siejasi su kai kurioms profesijoms taikomomis specialiomis direktyvomis? Komitetas norėtų sužinoti, kokį poveikį šios direktyvos turėjo derinant kvalifikacijos ir kvalifikacijos kėlimo standartus bei mokymą Europoje ir kiek jos lėmė standartizuojant darbo sąlygas kasdieniame gyvenime? EESRK norėtų apsvarstyti išlaidas ir naudą, susijusią su atitinkamų reikalavimų, kurie keliami Europos sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų kvalifikacijos tobulinimui, struktūra. 3.7 Sveikatos priežiūros darbuotojų judumo ES valdymas ir poveikis kvalifikuotų specialistų išvykimui iš ES EESRK norėtų sužinoti apie siūlomų paslaugų poveikį ir paramos programų rezultatus bei prašo pateikti mokslinę analizę, kokį poveikį valstybių sienos ir kalbų kliūtys ar netgi kultūriniai Europos skirtumai daro darbuotojų, dirbančių šiame ypač daug empatijos ir žinių reikalaujančiame sektoriuje, migracijai.

8 Visuotinė sveikatos priežiūros darbuotojų migracija Žaliojoje knygoje reikalaujama įdarbinant sveikatos priežiūros darbuotojus laikytis įdarbinimo etikos nuostatų, pavyzdžiui, reikėtų ne tik sudaryti galimybę įdarbinti specialistus iš kitų šalių, bet ir pakankamai skatinti jaunus darbuotojus savo šalyje. Nepakankamos paramos jaunų specialistų ugdymui savo šalyje negalima kompensuoti verbuojant specialistus iš kitų šalių. Atsižvelgdamas į daugelį jau priimtų savanoriškų įsipareigojimų ir ES bendradarbiavimą rengiant PSO elgesio kodeksą, EESRK prašo apsvarstyti, kokią papildomą naudą duotų ES Elgesio kodeksas šalia PSO parengto kodekso Taip pat būtina užkirsti kelią protų nutekėjimui iš besivystančių šalių. Kiek įmanoma, sveikatos priežiūros darbuotojus reikia įdarbinti oficialiai, darbuotojų judumą pagrįsti dvišalėmis arba daugiašalėmis bendradarbiavimo programomis. Tai galima padaryti investuojant į sveikatos priežiūros mokymo infrastruktūrą ir gerinant darbo sąlygas. Nepašalinus migracijos priežasčių, būtent didelių atlyginimų ir darbo sąlygų skirtumų, migracija toliau vyks ir susidarys dar didesnis sveikatos priežiūros darbuotojų trūkumas besivystančiose šalyse. 3.9 Sprendimų priėmimą pagrindžiantys duomenys EESRK reikalauja užtikrinti visoje Europoje palygintinus nacionalinius statistinius duomenis. Tačiau tam kliudo skirtingas kai kurių sveikatos priežiūros profesijų klasifikavimas valstybėse narėse. Siekiant bendrų rodiklių, negalima nuslėpti su įgūdžiais ir sveikatos priežiūros profesijų pavadinimais susijusių nacionalinių ypatumų. EESRK ragina surinkti atitinkamus statistinius duomenis apie Europos sveikatos priežiūros profesijas bei migraciją tarp šalių. Kalbant apie Žaliojoje knygoje pateikiamą mintį įsteigti sveikatos priežiūros darbuotojų stebėsenos centrą, skirtą stebėti tendencijas, susijusias su sveikatos priežiūros darbo jėga, kyla klausimas, ar tokio centro tikrai reikia ir ar šio darbo negalėtų atlikti esamos įstaigos, pavyzdžiui, Eurostatas arba Dublino fondas (Europos gyvenimo ir darbo sąlygų gerinimo fondas) Apskritai, reikėtų sukurti duomenų registrą, tai pagerintų duomenų rinkimą. EESRK ragina sveikatos priežiūros profesijų stebėseną, apie kurią užsimenama Žaliojoje knygoje, susieti su kitais ES projektais, pavyzdžiui, pastangomis skatinti sveikatos priežiūros informacines sistemas bei gerinti visų profesijų nacionalinių registrų kur tokie jau sukurti ryšius Kadangi daugumoje valstybių narių sveikatos priežiūrą organizuoja arba reguliuoja valstybė, EESRK palankiai vertina Europos Komisijos paramą, kuri padės užtikrinti geresnį planavimą. Todėl Komitetas ragina Europos Sąjungą skirti lėšų parengti sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tyrimą. Šis sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tyrimas turėtų tapti pagrindu organizuojant plataus masto medicininių ir slaugos paslaugų teikimą gyventojams netoli gyvenamosios vietos.

9 Naujų technologijų įdiegimas ir sklaida gerinant sveikatos priežiūros veiksmingumą ir kokybę EESRK ragina patikrinti, ar naujos technologijos, siūlančios naujas gydymo galimybes, susijusias su elektroninių ryšių tinklais, kurias plačiu mastu galima teikti ir atokiose vietovėse, įskaitant galimybę pačiam nustatyti diagnozę arba padedant pacientui, gali būti naudojamos darbuotojų interesams. Šiuo klausimu reikėtų atsižvelgti į kitų šalių turimą patirtį. Tačiau prieš diegiant naujas technologijas, reikėtų užsitikrinti sveikatos priežiūros darbuotojų pritarimą. Siekiant pritarimo, sveikatos priežiūros darbuotojai turėtų būti įtraukiami į e. sveikata technologijų kūrimą, kad elektroninių prietaisų naudojimas kasdienėje praktikoje būtų nesudėtingas ir saugus. Norint užtikrinti sėkmingą diegimo procesą, būtina organizuoti tinkamą pakankamos apimties sveikatos priežiūros darbuotojų mokymą, kaip naudotis naujomis technologijomis. EESRK nurodo, kad nepaisant visų naujų technologijų teikiamų pranašumų, būtina atsižvelgti ir į jų keliamą riziką, pavyzdžiui, susijusią su duomenų apsauga. Naujų technologijų diegimas turi būti pritaikytas prie skirtingų racionalių sveikatos priežiūros sistemų. Dėl naujovių gali prireikti keisti atskirose valstybėse narėse galiojančius medicinos personalo atsakomybės sritis reglamentuojančius teisės aktus. Komitetas norėtų sužinoti, kokiu mastu įvairios Europos Komisijos remiamos priemonės ir bandomieji projektai kliudo ar netgi niveliuoja nacionalinių IT infrastruktūrų kūrimą Sveikatos priežiūros specialistų verslininkų funkcija Kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse narėse savarankiškai dirbantys medicinos specialistai, praktikoje įgyvendinantys verslumo principą, atlieka svarbų vaidmenį sveikatos priežiūros paslaugų srityje. Žaliojoje knygoje pripažįstama, kad savarankiškai dirbantys sveikatos srities specialistai, kaip ir viešojo sektoriaus darbuotojai, atlieka labai svarbų vaidmenį. Dažnai būtent dėl jų teikiamų paslaugų galima užtikrinti kompetentingą ir saugų žmonių gydymą. Vis dėlto Komitetas pabrėžia, kad Europos Sąjungoje savarankiškai dirbantys sveikatos priežiūros darbuotojai dažniausiai kvalifikaciją įgyja per ilgą laikotarpį, kadangi visuomenė deda dideles pastangas, kad būtų užtikrintas nemokamas valstybinis mokymas. Todėl pilietinė visuomenė turie teisę tikėtis grįžtamojo ryšio (kainų ir sąnaudų požiūriu), o jos atstovai turėtų atsargiai vertinti 6 punkte išdėstytą Komisijos norą, kuriuo, regis, ketinama skatinti įvairias privačias šios sveikatos sistemų grandies formas. Kartu EESRK atsargiai vertina ryškėjančią savarankiškai dirbančių asmenų veiklos tendenciją ten, kur tokia veikla gali būti problemiška (pvz., ligonių slauga ir senelių priežiūra) Sanglaudos politika EESRK pritaria intensyvesniam struktūrinių fondų naudojimui organizuojant sveikatos priežiūros specialistų švietimą ir mokymą. Sveikatos priežiūros specialistų trūkumo problemą silpniau išsivysčiusiuose regionuose būtų galima spręsti, pavyzdžiui, organizuojant bei remiant sveikatos priežiūros specialistų švietimą ir mokymą tuose regionuose, kuriuose kvalifikuotų specialistų trūksta labiausiai. Šis raginimas remiasi pastebėjimu, kad sveikatos

10 - 9 - priežiūros specialistai dažniausiai lieka dirbti ten, kur įgijo kvalifikaciją. Sanglaudos politika taip pat galėtų sudaryti sąlygas remti modelinius projektus, kuriuose būtų nagrinėjami iškelti klausimai. Be to, Komitetas ragina, suteikti galimybę panaudoti struktūrinių fondų lėšas sveikatos priežiūros infrastruktūrai plėtoti ir, kur reikia, gerinti bendravimo įgūdžius arba naujus gydymo standartus (angl. evidence based medicine) EESRK su nerimu stebi iš esmės ekonomiškai argumentuotą diskusiją, labiausiai inicijuojamą valdymo srities atstovų ir suinteresuotųjų profesinių grupių, dėl naujo užduočių paskirstymo sveikatos priežiūros srityje, kurio tikslas yra kvalifikuotų specialistų teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas pakeisti pigesnėmis alternatyviomis paslaugomis. Tinkamesnis sprendimas šiuo atveju būtų geresnis koordinavimas, procesų optimizavimas ir tinklų kūrimas, kartu taikant lankstesnį užduočių paskirstymą. Todėl, EESRK nuomone, yra labai svarbu užtikrinti atitinkamą kvalifikacijos kėlimą norint išvengti gydymo kokybės pablogėjimo EESRK nuomone, įgūdžių arba profesijų priskyrimas užduotims, turėtų būti orientuotas į: 1. medicininę būtinybę; 2. išsilavinimą, užduočių paskirstymą ir atsakomybę bei 3. pacientų poreikius EESRK mano, kad net ir finansų krizės metu reikia išsaugoti valstybių narių pasirengimą pakankamai finansuoti valstybių narių sveikatos priežiūros sistemas, ypač siekiant užtikrinti pakankamą skaičių darbuotojų, galinčių teikti aukštos kokybės paslaugas, o norint tai pasiekti, reikia gerinti šio sektoriaus darbuotojų darbo sąlygas Socialinė partnerystė EESRK pabrėžia svarbų socialinių partnerių vaidmenį bei jų atsakomybę modeliuojant sveikatos priežiūros darbuotojų darbo sąlygas ir kuriant plačią sveikatos priežiūros profesijų įvairovę bei atkreipia dėmesį į šioje srityje jau nuveiktą socialinių partnerių darbą Demografiniai pokyčiai, dėl kurių mažėja naujų darbuotojų skaičius, neturėtų lemti mažėjančios kvalifikacijos ir atlyginimų lygio (lenktynių į dugną). EESRK nuomone, valstybės narės privalo prisiimti už tai atsakomybę EESRK palankiai vertina socialinio dialogo su Europos ligoninių sektoriumi užmezgimą ir pažymi, kad Darbo programa, dėl kurios socialiniai partneriai susitarė, apima visus Žaliojoje knygoje svarstomus klausimus. Todėl EESRK apgailestauja, kad Žaliojoje knygoje apie tai neužsimenama EESRK pabrėžia, kad labai svarbu laikytis principo, kad už tą patį darbą, nepriklausomai nuo lyties, turi būti mokamas toks pat darbo užmokestis.

11 Atsižvelgiant į ypatingas 24/7 darbo sąlygas, reikalingi ypatingi kompensavimo mechanizmai (viršvalandžių ir naktinio darbo apmokėjimas, papildomo poilsio suteikimas) norint kompensuoti didelį šios srities darbuotojų darbo krūvį. Šiuo požiūriu EESRK labai kritiškai vertina tai, kad daugelyje valstybių narių atsiranda vis daugiau paskatų remti fiktyvią savarankišką veiklą, taigi ir su tuo susijusį socialinės ir darbuotojų teisių apsaugos praradimą m. liepos 15 d., Briuselis Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Mario Sepi SOC/331 - CESE 1208/2009 (DE) NU/ID/ua/ID/dt/JM/lz

12 This paper represents the views of its author on the subject. These views have not been adopted or in any way approved by the Commission and should not be relied upon as a statement of the Commission's or Health & Consumers DG's views. The European Commission does not guarantee the accuracy of the data included in this paper, nor does it accept responsibility for any use made thereof.

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2011.12.20 KOM(2011) 902 galutinis KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI 2012 m. Tarybos

More information

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN Should the Greed of Man Come before the Need of Nature? Mark Selby As a native Englishman, and having lived in Lithuania for nearly 5 years, I have come to love this beautiful country. The diversity of

More information

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI IR EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI IR EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2013 10 02 COM(2013) 676 final KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI IR EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI dėl nacionalinės teisės aktų, kuriais

More information

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA 2014 2020 M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA Nacionaliniai seminarai Vilniuje, Minske ir Daugpilyje 2016 m. spalis 1 Strateginis Programos

More information

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai LT Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai ENRD Contact Point 123rf, Manuela Ferreira Valstybių narių kaimo plėtros programos (KPP) 2014 2020 m. laikotarpiu turėtų būti pagrįstos paklausa, orientuotos

More information

2014/0091 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA. dėl įstaigų, atsakingų už profesinių pensijų skyrimą, veiklos ir priežiūros

2014/0091 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA. dėl įstaigų, atsakingų už profesinių pensijų skyrimą, veiklos ir priežiūros EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2014 03 27 COM(2014) 167 final 2014/0091 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA dėl įstaigų, atsakingų už profesinių pensijų skyrimą, veiklos ir priežiūros

More information

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas Šiame darbe išreikštos nuomonės yra autoriaus (-ių) atsakomybė ir jos nebūtinai atspindi oficialią

More information

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2014 06 26 COM(2014) 367 final 2014/0185 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS kuriuo nustatoma Europos viešojo administravimo institucijų, įmonių ir piliečių

More information

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2009. Nr. 28. Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas Birutė Pitrėnaitė Mykolo Romerio universitetas Ateities

More information

2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI. Vytautas Pačiauskas

2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI. Vytautas Pačiauskas 2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI 2015 01 29 Vytautas Pačiauskas ERASMUS+ PROGRAMA KA1 KA2 KA3 Mobilumas mokymosi tikslais Bendradarbiavimas inovacijų ir keitimosi gerąja patirtimi tikslais Jean Monnet

More information

Bendruomenės inicijuotos vietos plėtros gairės vietos subjektams

Bendruomenės inicijuotos vietos plėtros gairės vietos subjektams Europos struktūriniai ir investicijų fondai Gairės valstybėms narėms ir programų valdymo institucijoms Gairės paramos gavėjams Bendruomenės inicijuotos vietos plėtros gairės vietos subjektams 2 redakcija,

More information

Moterų ir vyrų pensijų skirtumus. Europos Sąjungoje. Teisingos pajamų galimybės moterims ir vyrams: moterų ir vyrų pensijų skirtumų mažinimas

Moterų ir vyrų pensijų skirtumus. Europos Sąjungoje. Teisingos pajamų galimybės moterims ir vyrams: moterų ir vyrų pensijų skirtumų mažinimas EIGE Europos lyčių lygybės institutas Mokslinis pranešimas Latvijos pirmininkavimui ES Tarybai apie Moterų ir vyrų pensijų skirtumus Europos Sąjungoje Mokslinis pranešimas 1 Ilze Burkevica, Anne Laure

More information

ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės supratimas

ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės supratimas LT Sauga ir sveikata darbe turi rūpintis visi. Tai naudinga jums. Tai naudinga verslui. ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės

More information

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Prof. Juhani Ilmarinen, JIC Ltd, Jiuveskiul s universiteto Gerontologijos mokslinių tyrimų centras, Suomijos profesin s sveikatos institutas (1970 2008

More information

Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą.

Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą. Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą. TURINYS 7 Socialinių partnerių įžanga 10 10 10 11 13 SANTRAUKA

More information

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS. dėl m. Skaitmeninės Europos programos sudarymo

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS. dėl m. Skaitmeninės Europos programos sudarymo EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2018 06 06 COM(2018) 434 final 2018/0227 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS dėl 2021 2027 m. Skaitmeninės Europos programos sudarymo {SEC(2018) 289 final}

More information

Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas

Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas Ekonominės ir socialinės politikos sričių integracijos poveikio analizė Vilnius 2003 1

More information

Lietuvos dalyvavimas ES Pietų kaimynystės politikos įgyvendinime

Lietuvos dalyvavimas ES Pietų kaimynystės politikos įgyvendinime Lietuvos dalyvavimas ES Pietų kaimynystės politikos įgyvendinime Galutinė ataskaita 2015 m. Tyrimas atliekamas pagal 2014 m. gruodžio 31 d. paslaugų teikimo sutartį Nr. 359-14-ESD tarp Lietuvos Respublikos

More information

LLP-2011-IT-LEONARDO-LMP

LLP-2011-IT-LEONARDO-LMP Sveikatos Priežiūra Ligoninėje ir Namuose Situacija Lietuvoje Sveikatos Priežiūra Ligoninėje ir Namuose Situacija Lietuvoje Aldona Droseikiene Lithuanian Multiple Sclerosis Union Vilnius,Lithuania info@liss.lt

More information

Erasmus+ Programos vadovas. Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba.

Erasmus+ Programos vadovas. Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba. Erasmus+ Programos vadovas Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba. 1 versija (2017): 20/10/2016 TURINYS SANTRUMPOS... 5 ĮVADAS... 8 Kaip skaityti šį Programos

More information

Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje

Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje EUROPOS KOMISIJA Bendrijos moksliniai tyrimai idėjos bendradarbiavimas žmonės euratomas pajėgumai Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje kišeninis žinynas pradedantiesiems

More information

Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto (PRAC) viešųjų svarstymų rengimo ir eigos taisyklės

Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto (PRAC) viešųjų svarstymų rengimo ir eigos taisyklės 2016 m. balandžio 13 d. EMA/389923/2016 Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto (PRAC) viešųjų svarstymų rengimo 1. Pagrindiniai principai Pagal Reglamento (EB) Nr. 726/2004 20 straipsnį arba

More information

INFORMACINĖS SISTEMOS MEDICINOJE

INFORMACINĖS SISTEMOS MEDICINOJE Julius Griškevičius Romualdas J. Kizlaitis INFORMACINĖS SISTEMOS MEDICINOJE Projekto kodas VP1-2.2-ŠMM 07-K-01-023 Studijų programų atnaujinimas pagal ES reikalavimus, gerinant studijų kokybę ir taikant

More information

NEĮGALUMO IR DARBINGUMO NUSTATYMO TARNYBA PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS

NEĮGALUMO IR DARBINGUMO NUSTATYMO TARNYBA PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS NEĮGALUMO IR DARBINGUMO NUSTATYMO TARNYBA PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS TARPTAUTINĖS FUNKCIONAVIMO, NEGALUMO IR SVEIKATOS KLASIFIKACIJOS DIEGIMO Į NEGALIOS NUSTATYMO PROCEDŪRAS POREIKIO

More information

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS Visuomenės sveikatos fakultetas Sveikatos vadybos katedra Grita Balašaitienė N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS MAGISTRO DIPLOMINIS

More information

PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS

PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS 2014 gruodis, Nr. 18 (123) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Pameistrystės vieta Lietuvos profesinio mokymo sistemoje Pameistrystės

More information

Švietimas Lietuvoje. Šalių švietimo politikos apžvalgos. Šalių švietimo politikos apžvalgos

Švietimas Lietuvoje. Šalių švietimo politikos apžvalgos. Šalių švietimo politikos apžvalgos Šalių švietimo politikos apžvalgos Šalių švietimo politikos apžvalgos Švietimas Lietuvoje Švietimas Lietuvoje Šio leidinio vertimas yra suderintas su EBPO. Tai nėra oficialus EBPO vertimas. Vertimo kokybė

More information

PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI

PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI I. Įžanga Elektroninių komunikacijų ir ryšio priemonių konvergencija 1 pastaruoju metu

More information

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms 2011 Įžanginis žodis Valstybės neretai siekia išlaikyti savo rankose strategines įmones arba bendroves, kurios teikia pagrindines

More information

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS Higienos institutas Vilnius, 2013 Darbuotojų sveikos gyvensenos mokymų ir sveikatos stiprinimo rekomendacijos parengtos vykdant

More information

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas Administravimo ir kaimo plėtros katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVAKB32E Pavadinimas lietuvių kalba: Kaimo plėtros ir regioninė

More information

JESSICA. Naujas būdas panaudoti ES lėšas tvarioms investicijoms ir augimui miestų teritorijose skatinti. Kas yra JESSICA?

JESSICA. Naujas būdas panaudoti ES lėšas tvarioms investicijoms ir augimui miestų teritorijose skatinti. Kas yra JESSICA? Bendra Europos parama tvarioms investicijoms į miestų teritorijas Bendra Europos parama tvarioms investicijoms į miestų teritorijas JESSICA Naujas būdas panaudoti ES lėšas tvarioms investicijoms ir augimui

More information

POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI. Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės

POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI. Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės Projekte, pavadintame Politikos gairės inkliuziniam š vietimui diegti (angl. Mapping the Implementation of Policy

More information

2-1 paveikslas. Užimtumo lygis metų asmenų grupėje ES 2013 metais pagal lytį. Spain. Austria. Bulgaria. Slovakia. Cyprus. Portugal.

2-1 paveikslas. Užimtumo lygis metų asmenų grupėje ES 2013 metais pagal lytį. Spain. Austria. Bulgaria. Slovakia. Cyprus. Portugal. Slovenia Greece Malta Croatia Hungary Luxembourg Poland Romania Belgium Italy Spain Slovakia Austria France Portugal Bulgaria Cyprus European Union Ireland Czech Republic Lithuania Latvia Finland United

More information

VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI

VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI Jurgita Matuizienė, Rūta Butkuvienė Vilniaus kolegija, Sveikatos priežiūros fakultetas

More information

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje T-Kit Nr. 10 Youth Partnership T-Kit Sriubos ragavimas 2 UDK 371.3 Kl-148 Susipažinkite T-Kit serija Kai kuriems iš jūsų galbūt kilo klausimas: ką galėtų reikšti T-Kit? Galimi mažiausiai du paaiškinimai.

More information

RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME

RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME ISSN 1648-9098 Ekonomika ir vadyba: aktualijos ir perspektyvos. 2008. 3 (12). 231-242 RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME Birutė Pitrėnaitė Mykolo Romerio universitetas Anotacija Straipsnyje

More information

PRANEŠIMAS APIE GERĄJĄ PATIRTĮ

PRANEŠIMAS APIE GERĄJĄ PATIRTĮ PRANEŠIMAS APIE GERĄJĄ PATIRTĮ 4-asis pataisytas leidimas Pranešimas apie gerąją patirtį 1 Atskirtų vaikų Europoje programa (SCEP) pradėta kaip bendra kai kurių Tarptautinio aljanso Gelbėkit vaikus narių

More information

PRANEŠIMAS APIE LAISVĄ DARBO VIETĄ REZERVO SĄRAŠUI SUDARYTI

PRANEŠIMAS APIE LAISVĄ DARBO VIETĄ REZERVO SĄRAŠUI SUDARYTI PRANEŠIMAS APIE LAISVĄ DARBO VIETĄ REZERVO SĄRAŠUI SUDARYTI Pareigybės pavadinimas: Administracijos padėjėjas (-a) Pareigų grupė ir kategorija: AST 3 Sutarties tipas: Laikinasis darbuotojas Nuoroda: VEXT/18/316/AST

More information

Darbuotojų ir darbdavių teisės ir pareigos darbuotojų saugos ir sveikatos srityje

Darbuotojų ir darbdavių teisės ir pareigos darbuotojų saugos ir sveikatos srityje Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedra Darjos Volčiok V kurso, darbo teisės studijų šakos studentės Magistro darbas Darbuotojų ir darbdavių teisės ir pareigos darbuotojų saugos

More information

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Skaidrumo ataskaita Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei KPMG Baltics, UAB už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Turinys 1 2 3 Šalies vyresniojo partnerio laiškas 6 Kas mes esame 7 Įmonės struktūra ir

More information

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo Sèkmè Pasirinkimas PROCESAS Idèja Pareiga Vizija 2016 m. ruduo redakcijos skiltis Turinys Aktualijos Darbuotojų įsitraukimo tyrimas efektyvumo beieškant...3 Lietuvos valstybės tarnyba: ganėtinai jauna,

More information

SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS?

SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Pagrindiniai klausimai: Kokius tikslus suaugusiųjų mokymuisi kelia Europa ir Lietuva? SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS? 2015 birželis, Nr.

More information

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie?

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? 8 / 2016 Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? Valstybės biudžetinė įstaiga Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) atlieka mokslo ir studijų sistemos stebėseną, rengia

More information

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA EUROPOS KOMISIJA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS

More information

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA NEPRIKLAUSOMO PRIEŽIŪROS MECHANIZMO: LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA 2014 2015 Karolis Granickas NPM Nepriklausomas Tyrėjas Pirmoji tarpinė ataskaita First Progress Report: Lithuania INDEPENDENT REPORTING MECHANISM

More information

2012 m. ES biudžetas. Skirtas 500 mln. Europos gyventojų Augimui ir užimtumui skatinti. Pilietybė, laisvė, saugumas ir teisingumas

2012 m. ES biudžetas. Skirtas 500 mln. Europos gyventojų Augimui ir užimtumui skatinti. Pilietybė, laisvė, saugumas ir teisingumas 2012 m. ES biudžetas Skirtas 500 mln. Europos gyventojų Augimui ir užimtumui skatinti 1,4 % Pilietybė, laisvė, saugumas ir teisingumas 6,4 % ES kaip pasaulinio masto veikėja Gamtos ištekliai: kaimo plėtra,

More information

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Verslo pusryčiai Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Vilnius, 2017-09-12 Bendradarbiavimo partnerių paieška užsienyje: verslui, technologijų perdavimui

More information

Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA

Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA 4 2013-2014 2013-2014 3 2014-01 2 nuolat 1 2014.07.01 Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA Atsakingas Įgyvendinimo metai Įgyvendinimo rezultatai Eil.Nr. Priemonės/uždaviniai

More information

Visuomenės sveikatos programų vertinimas

Visuomenės sveikatos programų vertinimas Visuomenės sveikata Literatūros apžvalga Visuomenės sveikatos programų Rasa Povilanskienė, Vytautas Jurkuvėnas Higienos institutas Santrauka Pagrindinis visuomenės sveikatos programų tikslas yra susirgimų

More information

E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS

E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS ISSN 2029-3569 PRINT ISSN 2029-9001 ONLINE SVEIKATOS POLITIKA IR VALDYMAS HEALTH POLICY AND MANAGEMENT 2014, 2(7) p. 7 30 E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS Birutė

More information

PATYČIOS LIETUVOS MOKYKLOSE: PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI

PATYČIOS LIETUVOS MOKYKLOSE: PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2009, gruodis Nr. 11 (39) ISSN 1822-4156 Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija PATYČIOS LIETUVOS MOKYKLOSE: PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI Pagrindiniai klausimai:

More information

Mokslo darbai (91); 59 64

Mokslo darbai (91); 59 64 ISSN 1392-6195 JURISPRUDENCIJA Mokslo darbai 2007 1(91); 59 64 SAUGOS IR SVEIKATOS DARBE REGLAMENTAVIMO PROBLEMOS KELIŲ TRANSPORTO SRITYJE Justinas Usonis * Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto

More information

KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS

KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS Audrius Mickaitis 1, Gintarė Zaščižinskienė 2, Tautis Pasvenskas 3 Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas, Lietuva 1 buriuok@gmail.com.,

More information

ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ

ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ SVEIKATOS MOKSLAI ISSN 1392-6373 2013, 23 tomas, Nr.1, p. 91-95 doi:10.5200/sm-hs.2013.016 VISUOMENĖS SVEIKATA 91 ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ Ingrida

More information

13070/17 aa/st 1 DGE 1A

13070/17 aa/st 1 DGE 1A Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2017 m. spalio 13 d. (OR. en) 13070/17 ENV 830 DEVGEN 225 ONU 131 POSĖDŽIO REZULTATAI nuo: Tarybos generalinio sekretoriato data: 2017 m. spalio 13 d. kam: Delegacijoms

More information

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Europos specialiojo ugdymo plėtros agentūra Šio dokumento parengimą

More information

EuroPsy. Europos psichologijos sertifikatas. EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai , liepa

EuroPsy. Europos psichologijos sertifikatas. EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai , liepa EuroPsy Europos psichologijos sertifikatas EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai www.europsy-efpa.eu 2011, liepa 1 Turinys Įžanga...3 1. EFPA EuroPsy nuostatai, Europos psichologijos sertifikatas...7 A Sekcija

More information

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS 1 Nacionalinė skaitymo iniciatyva ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA 2 MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS DUBLINAS IŠLEIDO RAŠTINĖS REIKMENŲ BIURAS Galima įsigyti tiesiogiai iš VYRIAUSYBĖS LEIDINIŲ

More information

Švietimo, garso ir vaizdo bei kultūros vykdomoji įstaiga

Švietimo, garso ir vaizdo bei kultūros vykdomoji įstaiga 2014 2020 M. PROGRAMA EUROPA PILIEČIAMS PROGRAMOS VADOVAS Versija galioja nuo 2014 m. sausio mėn. Europos Komisija, Komunikacijos generalinis direktoratas http://ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm Švietimo,

More information

MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME

MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME INFORMACIJA APIE LIETUVĄ 2012 m. lapkritis Šią ataskaitą parengė Europos mokyklų tinklas ( European Schoolnet ) ir Liège universitetas

More information

modernizavimas Europoje

modernizavimas Europoje Aukštojo mokslo modernizavimas Europoje Galimybės studijuoti, baigti studijas ir įsidarbinti 2014 Eurydice ataskaita Švietimas ir mokymas Aukštojo mokslo modernizavimas Europoje: galimybės studijuoti,

More information

MOTERŲ PADĖTIS LIETUVOJE SIEKIANT KARJEROS

MOTERŲ PADĖTIS LIETUVOJE SIEKIANT KARJEROS ISSN 2029 2236 (print) ISSN 2029 2244 (online) Socialinių mokslų studijos Social Sciences Studies 2010, 4(8), p. 69 88. MOTERŲ PADĖTIS LIETUVOJE SIEKIANT KARJEROS Aistė Dromantaitė-Stancikienė Mykolo Romerio

More information

Siūlymai dėl ankstyvojo amžiaus vaikų ugdymo (AU) kokybės kriterijų

Siūlymai dėl ankstyvojo amžiaus vaikų ugdymo (AU) kokybės kriterijų Siūlymai dėl ankstyvojo amžiaus vaikų ugdymo (AU) kokybės kriterijų Viktoria Bolla Europos Komisijos švietimo ir kultūros generalinis direktoratas 2015 m. spalio mėn. Švietimas ir Europos bendradarbiavimas

More information

Jaunų žmonių grąžinimas į visuomenę

Jaunų žmonių grąžinimas į visuomenę Jaunų žmonių grąžinimas į visuomenę DARBINĖS REKOMENDACIJOS Partly financed by ERDF ISBN-10 91-976148-8-2 ISBN-13 978-91-976148-8-7 2 Šios darbinės rekomendacijos vienas iš trijų leidinių, kuriuose aprašomi

More information

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2015 02 06 COM(2015) 47 final Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS SPRENDIMAS dėl Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo lėšų mobilizavimo (paraiška EGF/2014/016

More information

ŽALIOJI KNYGA. Pasirengimas visiškam audiovizualinės aplinkos integravimui: augimas, kūrimas ir vertybės

ŽALIOJI KNYGA. Pasirengimas visiškam audiovizualinės aplinkos integravimui: augimas, kūrimas ir vertybės EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2013 04 24 COM(2013) 231 final ŽALIOJI KNYGA Pasirengimas visiškam audiovizualinės aplinkos integravimui: augimas, kūrimas ir vertybės LT LT TURINYS 1. Įvadas...3 2. Augimas

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS STRATEGINIO VALDYMO KATEDRA MAGISTRO DARBAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS STRATEGINIO VALDYMO KATEDRA MAGISTRO DARBAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS STRATEGINIO VALDYMO KATEDRA Rūta Katilienė NAUJŲ PASLAUGŲ KŪRIMAS IR VYSTYMAS UAB A4U MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė: Dr. N. Langvinienė

More information

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3 Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3 V i d u r n a k č i o veiki, viltiečiai ir visi, kurie šį gražų S leidinuką retkarčiais pavartote. Galime juo didžiuotis.

More information

NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI

NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI Sektorių bendradarbiavimą reglamentuojančių teisės aktų studija ir rekomendacijos NVO tarybų reglamentavimui

More information

Kancerogenų ekspozicija ir su darbu susijęs vėžys: vertinimo metodų apžvalga. Europos rizikos stebėjimo centras

Kancerogenų ekspozicija ir su darbu susijęs vėžys: vertinimo metodų apžvalga. Europos rizikos stebėjimo centras Europos darbuotojų saugos ir sveikatos agentūra ISSN: 1831-9343 Kancerogenų ekspozicija ir su darbu susijęs vėžys: vertinimo metodų apžvalga Europos rizikos stebėjimo centras Autoriai: Dr. Lothar Lißner,

More information

REKOMENDACIJOS, KAIP VALDYTI PSICHOLOGINĮ SMURTĄ DARBO VIETOSE

REKOMENDACIJOS, KAIP VALDYTI PSICHOLOGINĮ SMURTĄ DARBO VIETOSE REKOMENDACIJOS, KAIP VALDYTI PSICHOLOGINĮ SMURTĄ DARBO VIETOSE Birutė Pajarskienė, Ieva Vėbraitė, Toma Jasiukevičiūtė Higienos instituto Profesinės sveikatos centras Šios rekomendacijos parengtos įgyvendinant

More information

(Nuomonės) ADMINISTRACINĖS PROCEDŪROS EUROPOS KOMISIJA. Europos duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas

(Nuomonės) ADMINISTRACINĖS PROCEDŪROS EUROPOS KOMISIJA. Europos duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas 2014 5 28 LT Europos Sąjungos oficialusis leidinys C 163 A/1 V (Nuomonės) ADMINISTRACINĖS PROCEDŪROS EUROPOS KOMISIJA Europos duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas Pranešimas apie konkursą priežiūros

More information

Karjeros planavimo vadovas studentui

Karjeros planavimo vadovas studentui Karjeros planavimo vadovas studentui Vilnius 2008 UDK 331.5(474.5) Ka431 Prioritetas Lietuvos 2004 2006 metų BPD 2 prioritetas Žmogiškųjų išteklių plėtra Priemonė Lietuvos 2004 2006 metų BPD 2.4 priemonė

More information

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS EUROPOS SĄJUNGA Europos socialinis fondas KURKIME ATEITĮ DRAUGE! KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS METODINĖ MEDŽIAGA 2007 m. TURINYS 1. Strateginio planavimo esmė ir svarba. Pokyčių valdymas

More information

Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos

Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos WW-06178 1993 Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos Pagal Lisos Hinz leidinį Teigiamos kryptys mokykloms ir bendruomenėms (angl. Positive Directions for Schools and Communities) Dėl mažėjančio

More information

Europos Parlamento vaizdo stebėjimo politika

Europos Parlamento vaizdo stebėjimo politika Europos Parlamento vaizdo stebėjimo politika Patvirtinta Europos Parlamento generalinio sekretoriaus pavaduotojos Francescos R. RATTI 2013 m. balandžio 20 d. Atnaujinta: 2014 m. kovo 28 d. Turinys 1. Vaizdo

More information

AB SEB bankas 2017 metų nepriklausomo auditoriaus išvada, metinis pranešimas ir finansinės ataskaitos m. kovo 12 d.

AB SEB bankas 2017 metų nepriklausomo auditoriaus išvada, metinis pranešimas ir finansinės ataskaitos m. kovo 12 d. 2017 metų nepriklausomo auditoriaus išvada, metinis pranešimas ir finansinės ataskaitos 2018 m. kovo 12 d. TURINYS PUSLAPIS NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA 3 9 KONSOLIDUOTAS METINIS PRANEŠIMAS 10 25 FINANSINĖS

More information

Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste

Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2008. Nr. 25 Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste Ramūnas Vanagas, Aurimas Tumėnas Mykolo Romerio universitetas

More information

TYRIMO ATASKAITA PROTŲ NUTEKĖJIMO MAŽINIMAS IR PROTŲ SUSIGRĄŽINIMAS

TYRIMO ATASKAITA PROTŲ NUTEKĖJIMO MAŽINIMAS IR PROTŲ SUSIGRĄŽINIMAS TYRIMO ATASKAITA PROTŲ NUTEKĖJIMO MAŽINIMAS IR PROTŲ SUSIGRĄŽINIMAS 2006 m. kovo 9 d. mokslinių tyrimų ir vertinimo atlikimo sutartis NR. SUT-174 tarp LR švietimo ir mokslo ministerijos ir Viešosios politikos

More information

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment )

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Pirmasis leidimas: 1999 m. birželio mėn. Paskutinį kartą peržiūrėta 2007 m. vasario mėn. Šiame duomenų rinkinyje pateikiamos įvadinės gairės ir: aprašomas

More information

Lietuvos darbo biržos interneto portalas antrasis tarp ieškančių darbo asmenų. Alytaus darbo rinkos aktualijos

Lietuvos darbo biržos interneto portalas antrasis tarp ieškančių darbo asmenų. Alytaus darbo rinkos aktualijos LIETUVOS DARBO BIRŽOS INFORMACINIS BIULETENIS 2008 m. Nr. 7(128) Alytaus darbo rinkos aktualijos Lazdijų ir Ignalinos darbo biržų klientams europinio lygio paslaugos Jaunimo užimtumo patirtis Europoje

More information

LIETUVOJE PRIEIGA PRIE FINANSŲ PRIEIGA PRIE RINKŲ GALIMYBĖ RASTI VERSLO PARTNERIŲ PAGRINDINIS NAUDOS GAVĖJAS NACIONALINĖ.

LIETUVOJE PRIEIGA PRIE FINANSŲ PRIEIGA PRIE RINKŲ GALIMYBĖ RASTI VERSLO PARTNERIŲ PAGRINDINIS NAUDOS GAVĖJAS NACIONALINĖ. EU OPEN FOR BUSINS PARAMOS LIETUVOJE SCHEMOS SCHEMA (LIETUVIŲ K.) SCHEMA (VALSTYBINĖ KALBA) INVEGA INVEGA UAB Investicijų ir verslo garantijos (INVEGA) yra finansų institucija, kurią įsteigė Lietuvos Vyriausybė,

More information

VISUOMENĖS SVEIKATOS STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA

VISUOMENĖS SVEIKATOS STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA Žymantė Jankauskienė, Rita Liepuonienė, Rimantas Stukas, Genė Šurkienė, Kęstutis Žagminas, Birutė Gostevičienė, Erika Kubilienė, Jurgita Matuizienė, Algimantas Urbelis VISUOMENĖS SVEIKATOS STUDIJŲ KRYPTIES

More information

VILNIAUS TERITORINĖS LIGONIŲ KASOS KORUPCIJOS PREVENCIJOS METŲ PROGRAMA I. SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS

VILNIAUS TERITORINĖS LIGONIŲ KASOS KORUPCIJOS PREVENCIJOS METŲ PROGRAMA I. SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS PATVIRTINTA Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktoriaus 2017 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. 1V-48 VILNIAUS TERITORINĖS LIGONIŲ KASOS KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2017 2019 METŲ PROGRAMA I. SKYRIUS BENDROSIOS

More information

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. birželio 3 d. (OR. en)

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. birželio 3 d. (OR. en) Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. birželio 3 d. (OR. en) 9534/15 ENV 382 PRIDEDAMAS PRANEŠIMAS nuo: Europos Komisijos generalinio sekretoriaus, kurio vardu pasirašo direktorius Jordi AYET PUIGARNAU

More information

EuroPsy. Europos psichologijos sertifikatas. EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai , liepa

EuroPsy. Europos psichologijos sertifikatas. EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai , liepa EuroPsy Europos psichologijos sertifikatas EFPA EuroPsy nuostatai ir priedai www.europsy-efpa.eu 2015, liepa Turinys Įžanga... 3 1. EFPA EuroPsy nuostatai, Europos psichologijos sertifikatas... 7 A Sekcija

More information

NAUJOJI MIESTU DARBOTVARKE

NAUJOJI MIESTU DARBOTVARKE KITAS 2016 m. SPALIS 17 20 d. Jungtinių Tautų konferencija dėl būsto ir darnaus miestų vystymo Jungtinės Tautos www.habitat3.org #NewUrbanAgenda #Habitat3 NAUJOJI MIESTU DARBOTVARKE Priimta Jungtinių

More information

METINĖ ATASKAITA 2015 M.

METINĖ ATASKAITA 2015 M. METINĖ ATASKAITA 2015 M. Europe Direct tai paslauga, padėsianti Jums rasti atsakymus į klausimus apie Europos Sąjungą Informacija teikiama nemokamai telefonu (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Informacija teikiama

More information

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2013 lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Kodėl svarbu nuolat tobulinti švietimą? Kas yra kokybė? Kaip pasaulyje suprantama švietimo kokybė? Ar Lietuvoje

More information

Vilniaus universitetas Matematikos ir informatikos fakultetas Matematikos ir informatikos metodikos katedra El. paštas:

Vilniaus universitetas Matematikos ir informatikos fakultetas Matematikos ir informatikos metodikos katedra El. paštas: INFORMACINöS MOKYMO TECHNOLOGIJOS Mokymo priemon magistrantūros studijų programos Matematikos ir informatikos d stymas studentams Valentina Dagien Vilniaus universitetas Matematikos ir informatikos fakultetas

More information

Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo. metmenys

Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo. metmenys Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo metmenys Vilnius, 2008 UDK 802/809:37(4) Be-187 Versta iš: Common European Framework of Reference for Languages: Learning, teaching, assessment, Council

More information

Teoriniai profesin s karjeros valdymo aspektai

Teoriniai profesin s karjeros valdymo aspektai ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2009. Nr. 29 Teoriniai profesin s karjeros valdymo aspektai Aist Stancikien Mykolo Romerio universitetas Ateities g. 20, LT-08303 Vilnius Straipsnyje

More information

Socialinės partnerystės įtaka inovacijoms

Socialinės partnerystės įtaka inovacijoms Giedrė Kvieskienė Vytautas Kvieska Socialinės partnerystės įtaka inovacijoms Monografija 1 2 Lietuvos edukologijos UNIVERSITETAS Socialinės komunikacijos institutas Giedrė Kvieskienė Vytautas Kvieska Socialinės

More information

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMAS NUTARIMAS DĖL VALSTYBINĖS ŠVIETIMO METŲ STRATEGIJOS PATVIRTINIMO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMAS NUTARIMAS DĖL VALSTYBINĖS ŠVIETIMO METŲ STRATEGIJOS PATVIRTINIMO LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMAS NUTARIMAS DĖL VALSTYBINĖS ŠVIETIMO 2013 2022 METŲ STRATEGIJOS PATVIRTINIMO 2013 m. gruodžio 23 d. Nr. XII-745 Vilnius Lietuvos Respublikos Seimas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos

More information

Tvarioji lyderystė ir augimas švietime: kuriant ateitį ir išsaugant praeitį

Tvarioji lyderystė ir augimas švietime: kuriant ateitį ir išsaugant praeitį Vertimas iš anglų kalbos Europos švietimo žurnalo 42 tomas, 2007 m. Nr. 2 Tvarioji lyderystė ir augimas švietime: kuriant ateitį ir išsaugant praeitį Įvadas 2007 metų pradžioje Tarptautinė klimato pokyčių

More information

FARMACIJOS PRODUKTŲ KAINŲ IR GALIMYBIŲ JŲ ĮSIGYTI SKIRTUMAI EUROPOS SĄJUNGOJE

FARMACIJOS PRODUKTŲ KAINŲ IR GALIMYBIŲ JŲ ĮSIGYTI SKIRTUMAI EUROPOS SĄJUNGOJE VIDAUS POLITIKOS GENERALINIS DIREKTORATAS A TEMINIS SKYRIUS. EKONOMIKOS IR MOKSLO POLITIKA FARMACIJOS PRODUKTŲ KAINŲ IR GALIMYBIŲ JŲ ĮSIGYTI SKIRTUMAI EUROPOS SĄJUNGOJE TYRIMAS Santrauka Šiame tyrime nagrinėjami

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Laura Karosienė NAUJŲ TECHNOLOGIJŲ DIEGIMĄ SĄLYGOJANTYS VEIKSNIAI GAMYBOS SEKTORIUJE MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė Lekt. Dr.Vitalija Venckuvienė

More information

ERGONOMINIŲ RIZIKOS VEIKSNIŲ TYRIMAS KOMERCINĖJE ĮMONĖJE

ERGONOMINIŲ RIZIKOS VEIKSNIŲ TYRIMAS KOMERCINĖJE ĮMONĖJE ERGONOMINIŲ RIZIKOS VEIKSNIŲ TYRIMAS KOMERCINĖJE ĮMONĖJE Algirdas Giedraitis 1 Klaipėdos universitetas (Lietuva) ANOTACIJA Straipsnyje pažymimas nepakankamas įmonės vadovų dėmesys darbuotojų darbo sąlygoms

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Simona Piekutė UAB MICRO MATIC SSC VIDINIŲ FINANSINIŲ IR APSKAITOS PASLAUGŲ TEIKIMO IR KOKYBĖS TOBULINIMAS MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė

More information