4 klasės mokinių pasaulio pažinimo srities mokymosi pasiekimai ir jų vertinimas

Size: px
Start display at page:

Download "4 klasės mokinių pasaulio pažinimo srities mokymosi pasiekimai ir jų vertinimas"

Transcription

1 Nacionalinio egzaminų centro projektas Standartizuotų mokinių pasiekimų vertinimo ir įsivertinimo įrankių bendrojo lavinimo mokykloms kūrimas, II etapas (kodas VP1-2.1-ŠMM-01-V ) Mokymai vertinimo ekspertams 1 seminaras Dalykinių pasiekimų vertinimas standartizuotais vertinimo įrankiais 4 klasės mokinių pasaulio pažinimo srities mokymosi pasiekimai ir jų vertinimas Lektoriai: Jurgita Blažienė, Vilma Dailidėnienė, Nomeda Kasperavičienė, Anželika Padarauskienė Jovita Vaivadaitė, Nadia Venskuvienė 2014 m. rugsėjo d.

2 Tikslas Seminaro tikslas ir uždaviniai Suvokti bendruosius dalykinių pasiekimų vertinimo principus ir kaip jie taikomi ugdymo praktikoje. Uždaviniai: Pagilinti supratimą apie dalykinių pasiekimų vertinimo konstruktą. Atskleisti standartizuotų vertinimo įrankių vietą bendrojo ugdymo procese. Aptarti aktualias mokinių pasiekimų gerinimo sritis.

3 Standartizuotas vertinimo įrankis Standartizuota programa (SP) Standartizuotas testas (ST) 2012 m. matematikos ir lietuvių kalbos, 2015 m. pasaulio pažinimo. 3

4 Pasaulio pažinimo standartizuota programa (projektas)

5 Pasaulio pažinimo standartizuotos (SP) programos paskirtis ir tikslas SP skirta mokinių pasiekimų stebėsenai ir tyrimams. Programos tikslas aprašyti mokinių pasaulio pažinimo pasiekimų visumą, kuri vertinama atliekant nacionalinius standartizuotus testavimus ir nacionalinius mokinių pasiekimų tyrimus, ir apibrėžti svarbiausias nacionalinio standartizuoto testavimo vertinimo įrankių charakteristikas. Aprašyti mokinių pasiekimai turėtų būti vertinami 4 klasės pabaigoje.

6 SP ir BP skirtumai Standartizuotoje programoje bus atrinkti mokinių gebėjimai iš pradinio ugdymo Bendrųjų programų (2008), kuriuos yra tikslinga matuoti ir kuriuos galima pamatuoti testų tipo užduotimis. Aprašyti slenksčiai. Didelis dėmesys bus skiriamas Tyrimų veiklos sričiai (integruojama į visas veiklos sritis)

7 Mokinių gebėjimų skirstymas pagal veiklos sritis Veiklos sritys Bendrojoje programoje (BP) Veiklos sritys Standartizuotoje Programoje (ST) (projekte) Tyrimai Žmogus ir gyvoji gamta Žmogaus sveikata ir saugumas Žmogus ir negyvoji gamta Žmonių gyvenamoji aplinka Žmonių gyvenimas kartu Žmonių gyvenimo kaita Gyvoji gamta ir žmogus Negyvoji gamta ir žmogus Aplinka ir žmogus Žmonių gyvenimas kartu

8 Tyrimų veiklos sritis 1.1.Išsikelia probleminį klausimą, tyrimo tikslą, nuspėja būsimą rezultatą, suplanuoja eigą, pasirenka priemones, atlikęs tyrimą apdoroja, pateikia ir paaiškina gautus rezultatus, formuluoja išvadas, numato, ką toliau būtų galima tyrinėti. Paaiškina, kodėl tyrimą reikia atlikti tiksliai ir saugiai. 1.2.Atlikdamas matavimus pasirenka tinkamas priemones ir prietaisus (svarstykles, metrą, laikrodį, termometrą, chronometrą, matavimo indą), nurodo/pažymi/palygina jų rodmenis: masę, ilgį, laiką, temperatūrą, greitį, talpą Įvairiuose informacijos šaltiniuose (tekstuose, dokumentuose, nuotraukose, žemėlapiuose, paveiksluose ir pan.) ir aplinkoje randa reikiamą informaciją, ją kritiškai vertina, susieja, interpretuoja, apibendrina ir perteikia raštu, piešiniu, schema.

9 Pasaulio pažinimo SP (projekte) veiklos sritys 1. Tyrimai Veiklos sritis Veiklos srities dėmenys 2. Gyvoji gamta ir žmogus 2.1.Organizmai ir jų grupės 2.2.Organai ir funkcijos 2.3.Organizmas ir aplinka 2.4. Žmogaus sveikata ir saugumas 3. Negyvoji gamta ir žmogus 3.1. Medžiagos ir jų savybės 3.2. Energija 3.3. Jėgos 4. Aplinka ir žmogus 4.1. Žemės paviršius ir procesai 4.2.Orientavimasis aplinkoje 4.3. Saulės sistema 5. Žmonių gyvenimas kartu 5.1. Demokratinė visuomenė 5.2. Istorinis laikas ir raida

10 Kognityvinių gebėjimų grupės ir pasiekimų lygiai

11 Kognityvinės gebėjimų grupės Žinios ir supratimas Taikymas Aukštesnieji mąstymo gebėjimai Pasiekimų lygiai Patenkinamas lygis Pagrindinis lygis Aukštesnysis lygis

12 Atpažinimas Atgaminti, prisiminti Tyrimų šaltinių, prietaisų atpažinimas Žinios Pagrindimas pavyzdžiai Apibrėžti Apibūdinti

13 Klasifikuoja, grupuoja, palygina Paaiškinimas Naudojasi modeliais Informacijos interpretavimas Taikymas Siejimas Pavaizdavimas

14 Analizė Problemų sprendimas Integravimas ir sintezė Mąstymas Pagrindimas ir vertinimas Tyrimų klausimų, hitopezių kėlimas

15 Patenkinamas lygis Pagal duotą aprašymą aptaria paprasčiausio (1-2 žingsnių) tyrimo eigą ir rezultatus. Duotuose šaltiniuose randa tiesiogiai nurodytą informaciją, iš dalies ją apibendrina. Atpažįsta dažniausiai sutinkamus gyvosios ir negyvosios gamtos objektus. Savais žodžiais, tinkamai vartodamas pagrindines sąvokas, apibūdina įprastus gamtos reiškinius, kai kuriuos gyvenamosios aplinkos ir visuomenės gyvenimo bruožus, istorijos faktus ir įvykius. Demonstruoja elementarius gebėjimus taikydamas pasaulio pažinimo žinias ir supratimą, nagrinėdamas standartines situacijas ir atlikdamas standartines procedūras.

16 Pagrindinis lygis Paaiškina paprasto (3 ir daugiau žingsnių) tyrimo eigą ir rezultatus, formuluoja išvadas. Šaltiniuose randa tiesiogiai ar iš dalies netiesiogiai išreikštą informaciją, ją kritiškai vertina, susieja, apibendrina. Atpažįsta ir tinkamai vartodamas sąvokas apibūdina dažnai sutinkamus gyvosios ir negyvosios gamtos objektus, gyvenamosios aplinkos ir visuomenės gyvenimo pagrindinius bruožus. Paaiškina gamtos reiškinius, istorijos faktus bei įvykius, nusako jų priežastis ir pasekmes. Įžvelgia pagrindinius gamtos ir visuomenės gyvenimo dėsningumus, ryšius ir priklausomybes. Pasaulio pažinimo žinių ir supratimo pagrindus pritaiko naujose nesudėtingose situacijose, atlikdamas standartines procedūras.

17 Aukštesnysis lygis Nagrinėja ir vertina tyrimo eigą ir rezultatus, remdamasis padarytomis išvadomis numato, ką ir kaip galima būtų tyrinėti toliau. Randa šaltiniuose netiesiogiai išreikštą informaciją, ją analizuoja, kritiškai vertina, interpretuoja ir panaudoja pagrįsdami savo požiūrį. Samprotauja apie gyvosios ir negyvosios gamtos reiškinius, gyvenamosios aplinkos kaitą, visuomenės gyvenimo ir istorijos įvykius, juos susieja. Taiko pasaulio pažinimo žinias ir supratimą naujose situacijose, demonstruoja sąvokų suvokimą.

18 Standartizuoto pasaulio pažinimo testo 4 klasei užduočių paskirstymas (%) pagal mokinių kognityvinių gebėjimų grupes Pasaulio pažinimo žinios ir supratimas Pasaulio pažinimo taikymai Pasaulio pažinimo aukštesnieji mąstymo gebėjimai Standartizuoto pasaulio pažinimo testo 4 klasei užduočių paskirstymas (%) pagal mokinių pasiekimų lygius Patenkinamas lygis Pagrindinis lygis Aukštesnysis lygis

19 Pasaulio pažinimas Standartizuoto pasaulio pažinimo testo 4 klasei užduočių paskirstymas (%) pagal veiklos sritis Veiklos sritys Iš viso (%) Tyrimai 25 Gyvoji gamta ir žmogus 20 Negyvoji gamta ir žmogus 20 Aplinka ir žmogus 15 Žmonių gyvenimas kartu 20 19

20 20 Praktinė užduotis

21 Pasaulio pažinimas Sunkumas 82,9 %. 21

22 Pasaulio pažinimas Sunkumas A 42,4 % B 74,8 % 22

23 Pasaulio pažinimas Sunkumas A 26,5 % B 26,5 % 23

24 Pasaulio pažinimas Sunkumas 67,1 % 24

25 Nustatykime užduoties atitiktį kognityvinei gebėjimų grupei ir pasiekimų lygiui

26 Žinios ir supratimas, sunkumas 21,2%

27 Žinios ir supratimas, sunkumas 83%

28 Žinių taikymas, sunkumas 74%

29 Aukštesnieji mąstymo gebėjimai, sunkumas 63 %

30 Išvados Kiekviena pasaulio pažinimo užduotis priskirta kognityvinei gebėjimų grupei ir pasiekimų lygiui. Užduoties sunkumas apsprendžia užduoties lygį.

31 Refleksija Išsiaiškinau šiuos dalykus:... Sunkiausiai sekėsi... Džiaugiuosi, kad...

32 Klausimų/užduočių formatai pasirenkamojo atsakymo klausimai; susiejimo klausimai; trumpo atsakymo klausimai; pagrindimo reikalaujantys klausimai ( taip/ne klausimai, išsamaus atsakymo) struktūruotos užduoties klausimai.

33 Pasirenkamojo atsakymo klausimai Tai klausimai, kai kartu su užduoties sąlyga pateikiami ir keturi pasirenkamieji atsakymai: vienas iš jų teisingas ( raktas ), o kiti neteisingi ( distraktoriai ).

34 Pasirenkamo atsakymo klausimai (1)

35 Pasirenkamo atsakymo klausimai (2)

36 Pasirenkamo atsakymo klausimai (3)

37 Susiejimo klausimai Tai klausimai, į kuriuos atsakant reikia susieti atitinkamus elementus (žodžius, teiginius, vaizdus ir kt.).

38 Susiejimo klausimai (1)

39 Susiejimo klausimai (2)

40 Trumpo atsakymo klausimai Tai klausimai, reikalaujantys įvardijimo, trumpo apibūdinimo, paaiškinimo.

41 Trumpo atsakymo klausimai (1)

42 Trumpo atsakymo klausimai (2)

43 Pagrindimo reikalaujantys klausimai Tai klausimai, kuriuose atsakymą reikia pagrįsti žiniomis, faktais, duomenimis, dėsningumais, įrodymais. Šie klausimai gali būti pradedami pasirinkimu Taip/Ne (Sutinku/Nesutinku ir pan.), tačiau vertinamas tik pagrįstas atsakymas.

44 Pagrindimo reikalaujantys klausimai (1)

45 Pagrindimo reikalaujantys klausimai (2)

46 Taip/ne klausimai

47 Išsamaus atsakymo (1)

48 Išsamaus atsakymo (2)

49 Išsamaus atsakymo (3)

50 Struktūruotos užduoties klausimai Tai užduotis, kurios pradžioje pateikiama įvadinė informacija, šaltinis ar pan., o toliau su šia informacija susiję klausimai. Dar toliau pirminė informacija gali būti papildyta ir pateikti papildomi klausimai. Struktūruotoje užduotyje derinami pasirenkamo atsakymo, trumpo atsakymo ar pagrindimo reikalaujantys klausimai.

51 Struktūruotos užduoties klausimai (1)

52 Struktūruotos užduoties klausimai (2)

53 Lietuvos ketvirtokų pasiekimai tarptautiniuose tyrimuose - perspektyva mokymo užduočių aspektu

54 Ketvirtokų pasiekimų tarptautiniai tyrimai Matematikos ir gamtos mokslų tyrimas TIMSS (nuo 2003 metų)

55 TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) Tarptautinis matematikos ir gamtos mokslų gebėjimų tyrimas, inicijuotas Tarptautinės švietimo pasiekimų vertinimo asociacijos IEA (International Association of the Evaluation of Educational Achievement)

56 TIMSS Nuo kada? 1995 m m m m m m. 8 klasė 4 klasė ir 8 klasė

57 Turinio sritys ir kognityviniai gebėjimai

58 Gamtos mokslai Biologija (45%): gyvų organizmų požymiai ir gyvybiniai procesai; gyvenimo ciklai, reprodukcija ir paveldimumas; sąveika su aplinka; ekosistemos; žmogaus sveikata. Fiziniai mokslai (35 %): medžiagų klasifikacija ir savybės; energija šaltiniai ir poveikis; galia ir judėjimas. Fizinė geografija (25%): žemės struktūra, fizikinės ypatybės ir ištekliai; žemė: ciklai, procesai ir istorija; Žemė Saulės sistemoje.

59 Rezultatų kaita Gamtos mokslai

60 Gamtos mokslai

61 Gamtos mokslai

62 Pasiekimų lygmenys minimalus lygmuo (ne mažiau kaip 400 taškų); vidutinį lygmenį (ne mažiau kaip 475 taškų); aukštą lygmenį (ne mažiau kaip 550 taškų); aukščiausią lygmenį (ne mažiau kaip 625 taškų).

63

64 Kas sunku, o kas sekasi? Gamtos mokslai

65

66

67

68

69

70

71

72

8 klasės mokinių socialinių mokslų mokymosi pasiekimai ir jų vertinimas

8 klasės mokinių socialinių mokslų mokymosi pasiekimai ir jų vertinimas Nacionalinio egzaminų centro projektas Standartizuotų mokinių pasiekimų vertinimo ir įsivertinimo įrankių bendrojo lavinimo mokykloms kūrimas, II etapas (kodas VP1-2.1-ŠMM-01-V-03-003) 1 seminaras Dalykinių

More information

Mokinio pasiekimų diagnostika. Kompetencijų ugdymas ir vertinimas

Mokinio pasiekimų diagnostika. Kompetencijų ugdymas ir vertinimas Projektas Standartizuotų mokinių pasiekimų vertinimo ir įsivertinimo įrankių bendrojo lavinimo mokykloms kūrimas, II etapas MOKYMAI VERTINIMO EKSPERTAMS Antrasis seminaras Mokinio pasiekimų diagnostika.

More information

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN Should the Greed of Man Come before the Need of Nature? Mark Selby As a native Englishman, and having lived in Lithuania for nearly 5 years, I have come to love this beautiful country. The diversity of

More information

GEROS PAMOKOS RECEPTAI

GEROS PAMOKOS RECEPTAI PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2012, balandis Nr. 1 (65) ISSN 1822-4156 Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: Ar tobulos pamokos yra repetuotos pamokos? Ar yra toks norminis

More information

KODĖL IR KAIP KEIČIAME MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ IR PAŽANGOS VERTINIMO SISTEMĄ BENDRAJAME UGDYME

KODĖL IR KAIP KEIČIAME MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ IR PAŽANGOS VERTINIMO SISTEMĄ BENDRAJAME UGDYME PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Pagrindiniai klausimai: Kodėl reikia keisti mokinių mokymosi pasiekimų ir pažangos vertinimo sistemą? Kaip vertinami mokinių mokymosi pasiekimai ir pažanga Lietuvos bendrojo

More information

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Aija Ziemeļniece* Latvian University of Agriculture Akademija str. 19, LV-3001 Jelgava, Latvia, e-mail aija@k-projekts.lv (Received in January, 2012; Accepted

More information

Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo. metmenys

Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo. metmenys Bendrieji Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo metmenys Vilnius, 2008 UDK 802/809:37(4) Be-187 Versta iš: Common European Framework of Reference for Languages: Learning, teaching, assessment, Council

More information

Ugdymo ir vertinimo dermė

Ugdymo ir vertinimo dermė Nacionalinio egzaminų centro projektas Standartizuotų mokinių pasiekimų vertinimo ir įsivertinimo įrankių bendrojo lavinimo mokykloms kūrimas, II etapas (kodas VP1-2.1-ŠMM-01-V-03-003) MOKYMAI VERTINIMO

More information

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Europos specialiojo ugdymo plėtros agentūra Šio dokumento parengimą

More information

TECHNOLOGIJOS KOMPETENCIJŲ UGDYMO PAVYZDŽIAI. UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRAS Eglė Vaivadienė

TECHNOLOGIJOS KOMPETENCIJŲ UGDYMO PAVYZDŽIAI. UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRAS Eglė Vaivadienė TECHNOLOGIJOS KOMPETENCIJŲ UGDYMO PAVYZDŽIAI UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRAS Eglė Vaivadienė TECHNOLOGIJOS KOMPETENCIJŲ UGDYMO PAVYZDŽIAI Turinys 1. Įvadas... 3 2. Mokėjimo mokytis kompetencijos ugdymas... 5 2.1.

More information

MOKINIŲ UGDYMO(SI) AKTYVINIMAS: KODINIŲ UŽDUOČIŲ TAIKYMAS GEOGRAFIJOS PAMOKOSE

MOKINIŲ UGDYMO(SI) AKTYVINIMAS: KODINIŲ UŽDUOČIŲ TAIKYMAS GEOGRAFIJOS PAMOKOSE MOKINIŲ UGDYMO(SI) AKTYVINIMAS: KODINIŲ UŽDUOČIŲ TAIKYMAS GEOGRAFIJOS PAMOKOSE Anotacija Laima Railienė Gamtamokslinio ugdymo tyrimų centras, Šiaulių universitetas, Lietuva Vienas optimalių būdų ar galimybių

More information

ISTORIJOS PAMOKA: MOKYTI AR MOKYTIS?

ISTORIJOS PAMOKA: MOKYTI AR MOKYTIS? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: Kokia istorijos mokymo vieta Europos ir Lietuvos mokyklose? Kokia istorijos pamokų kokybė šiandienos

More information

POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI. Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės

POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI. Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės POLITIKOS GAIRĖS INKLIUZINIAM ŠVIETIMUI DIEGTI Rodiklių parengimo iššūkiai ir galimybės Projekte, pavadintame Politikos gairės inkliuziniam š vietimui diegti (angl. Mapping the Implementation of Policy

More information

Agnė Lastakauskienė APMĄSTYK IR VEIK! Refleksijos metodai ir rekomendacijos mokymosi procese

Agnė Lastakauskienė APMĄSTYK IR VEIK! Refleksijos metodai ir rekomendacijos mokymosi procese Agnė Lastakauskienė APMĄSTYK IR VEIK! Refleksijos metodai ir rekomendacijos mokymosi procese Agnė Lastakauskienė APMĄSTYK IR VEIK! Refleksijos metodai ir rekomendacijos mokymosi procese ISBN 978-609-95660-6-1

More information

Jolanta Balčiūnaitė INTERAKTYVIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS DĖSTANT FIZIKĄ ŽEMESNĖSE KLASĖSE. Magistro darbas

Jolanta Balčiūnaitė INTERAKTYVIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS DĖSTANT FIZIKĄ ŽEMESNĖSE KLASĖSE. Magistro darbas KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA Jolanta Balčiūnaitė INTERAKTYVIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS DĖSTANT FIZIKĄ ŽEMESNĖSE KLASĖSE Magistro darbas Recenzentas

More information

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje T-Kit Nr. 10 Youth Partnership T-Kit Sriubos ragavimas 2 UDK 371.3 Kl-148 Susipažinkite T-Kit serija Kai kuriems iš jūsų galbūt kilo klausimas: ką galėtų reikšti T-Kit? Galimi mažiausiai du paaiškinimai.

More information

PROFESINIŲ KOMPETENCIJŲ TRANSFORMACIJA VERSLO APLINKOJE

PROFESINIŲ KOMPETENCIJŲ TRANSFORMACIJA VERSLO APLINKOJE PROFESINIŲ KOMPETENCIJŲ TRANSFORMACIJA VERSLO APLINKOJE Aušra Liučvaitienė Vilniaus kolegija Jolanta Paunksnienė Vilniaus Gedimino technikos universitetas Anotacija Verslo aplinkos pokyčiai lemia, kad

More information

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA Metodinė priemonė pradinių klasių mokytojams ir specialiesiems pedagogams Ugdymo plėtotės

More information

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA Metodinė priemonė pradinių klasių mokytojams ir specialiesiems pedagogams Ugdymo plėtotės

More information

MOKYKLŲ SAVĘS VERTINIMAS: PROCESAS IR DUOMENŲ PANAUDOJIMAS

MOKYKLŲ SAVĘS VERTINIMAS: PROCESAS IR DUOMENŲ PANAUDOJIMAS PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: Ar įmanomas ugdymo kokybės laidavimas be nuolatinio savęs vertinimo? Koks šiandien Lietuvoje metodinis

More information

BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ VEIKLOS KOKYBĖS ĮSIVERTINIMO REKOMENDACIJOS

BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ VEIKLOS KOKYBĖS ĮSIVERTINIMO REKOMENDACIJOS ES STRUKTŪRINIŲ FONDŲ PROJEKTAS BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ ĮSIVERTINIMO RODIKLIŲ ATNAUJINIMAS IR NAUDOJIMO JAIS METODIKOS/REKOMENDACIJŲ SUKŪRIMAS SFMIS NR.: VP1-2.1-ŠMM-01-V-03-001 BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ

More information

DALYKŲ INTEGRACIJA MUZIKINIAME UGDYME

DALYKŲ INTEGRACIJA MUZIKINIAME UGDYME LIETUVOS EDUKOLOGIJOS UNIVERSITETAS UGDYMO MOKSLŲ FAKULTETAS MENINIO UGDYMO KATEDRA Rytis Vaičaitis Muzikos edukologija DALYKŲ INTEGRACIJA MUZIKINIAME UGDYME SUBJECTS INTEGRATION IN MUSIC EDUCATION Darbo

More information

12 14 METŲ MOKINIŲ MOKYMO(SI) DIDAKTINĖS PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO GALIMYBĖS

12 14 METŲ MOKINIŲ MOKYMO(SI) DIDAKTINĖS PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO GALIMYBĖS Europos Sąjungos finansuojamas projektas Alternatyvus ugdymas švietimo sistemoje GALIMYBIŲ STUDIJOS 12 14 METŲ MOKINIŲ MOKYMO(SI) DIDAKTINĖS PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO GALIMYBĖS TYRIMO ATASKAITA Tyrimo

More information

ŪKININKŲ KONSULTAVIMO METODŲ PASIRINKIMĄ LEMIANČIOS SĄLYGOS

ŪKININKŲ KONSULTAVIMO METODŲ PASIRINKIMĄ LEMIANČIOS SĄLYGOS Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. 2014. Vol. 36. No. 1. Scientific Journal. ISSN 1822-6760 (print) / ISSN 2345-0355 (online) ŪKININKŲ KONSULTAVIMO METODŲ

More information

Tekstas neredaguotas Medžiagą parengė Nijolė Grybovienė. Pažinimo ir asmeninės kompetencijų ugdymo pavyzdžiai

Tekstas neredaguotas Medžiagą parengė Nijolė Grybovienė. Pažinimo ir asmeninės kompetencijų ugdymo pavyzdžiai 2013-05-01 Tekstas neredaguotas Medžiagą parengė Nijolė Grybovienė Pažinimo ir asmeninės kompetencijų ugdymo pavyzdžiai Klasė: 9 10 Tema: Antrojo pasaulinio karo nusikaltimai žmogiškumui MOKYMOSI UŽDAVINIAI:

More information

Švietimas Lietuvoje. Šalių švietimo politikos apžvalgos. Šalių švietimo politikos apžvalgos

Švietimas Lietuvoje. Šalių švietimo politikos apžvalgos. Šalių švietimo politikos apžvalgos Šalių švietimo politikos apžvalgos Šalių švietimo politikos apžvalgos Švietimas Lietuvoje Švietimas Lietuvoje Šio leidinio vertimas yra suderintas su EBPO. Tai nėra oficialus EBPO vertimas. Vertimo kokybė

More information

Pasiekimų vertinimo sistemų ir pažymių pervedimo praktikos analizė

Pasiekimų vertinimo sistemų ir pažymių pervedimo praktikos analizė Pasiekimų vertinimo sistemų ir pažymių pervedimo praktikos analizė Rengia: Giedra Katilauskienė Kristina Sutkutė Raimonda Siaurusaitytė Recenzuoja: Eglė Šalnaitė (Vytauto Didžiojo universitetas) Gintaras

More information

VADYBINĖS ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ FORMAVIMO PRIELAIDOS IR GALIMYBĖS. Rūta Adamonienė Kauno technologijos universitetas, Lietuvos žemės ūkio universitetas

VADYBINĖS ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ FORMAVIMO PRIELAIDOS IR GALIMYBĖS. Rūta Adamonienė Kauno technologijos universitetas, Lietuvos žemės ūkio universitetas ISSN 1822-6760 Vadybos mokslas ir studijos kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai. 2009. Nr. 16 (1). Mokslo darbai (socialiniai mokslai, vadyba ir administravimas, 03S) VADYBINĖS ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ

More information

Visuomenės sveikatos programų vertinimas

Visuomenės sveikatos programų vertinimas Visuomenės sveikata Literatūros apžvalga Visuomenės sveikatos programų Rasa Povilanskienė, Vytautas Jurkuvėnas Higienos institutas Santrauka Pagrindinis visuomenės sveikatos programų tikslas yra susirgimų

More information

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas Administravimo ir kaimo plėtros katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVAKB32E Pavadinimas lietuvių kalba: Kaimo plėtros ir regioninė

More information

DALYKO (MODULIO) APRAŠAS. Studijų pakopa Dalyko (modulio) lygmuo Dalyko (modulio) tipas II-a 1/1 Pasirenkamasis

DALYKO (MODULIO) APRAŠAS. Studijų pakopa Dalyko (modulio) lygmuo Dalyko (modulio) tipas II-a 1/1 Pasirenkamasis DALYKO (MODULIO) APRAŠAS Dalyko (modulio) pavadinimas Kodas Bioetika Dėstytojas (-ai) Koordinuojantis: Doc. dr. Grita SKUJIENĖ Padalinys (-iai) Gamtos mokslų fakulteto Biochemijos ir molekulinės biologijos

More information

IKIMOKYKLINIO, PRIEŠMOKYKLINIO IR PRADINIO UGDYMO TURINIO PROGRAMŲ DERMĖS TYRIMO ATASKAITA

IKIMOKYKLINIO, PRIEŠMOKYKLINIO IR PRADINIO UGDYMO TURINIO PROGRAMŲ DERMĖS TYRIMO ATASKAITA LIETUVOS EDUKOLOGIJOS UNIVERSITETAS Tyrimo atlikimo paslauga projektui Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtra (IPUP) Nr. VP1-2.3-ŠMM-03-V-02-001 Tyrimo, kuris įvertintų ikimokyklinio, priešmokyklinio

More information

Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos

Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos WW-06178 1993 Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos Pagal Lisos Hinz leidinį Teigiamos kryptys mokykloms ir bendruomenėms (angl. Positive Directions for Schools and Communities) Dėl mažėjančio

More information

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ INFORMACINIŲ SISTEMŲ AUDITO VADOVAS. Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė

LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ INFORMACINIŲ SISTEMŲ AUDITO VADOVAS. Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė 1 LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ INFORMACINIŲ SISTEMŲ AUDITO VADOVAS Vilnius 2013 Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė Informacinių sistemų audito vadovas Turinys 1. Informacinių sistemų audito

More information

Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas. PrograMinės įrangos diegimo

Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas. PrograMinės įrangos diegimo Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas PrograMinės įrangos diegimo tyrimas Švietimo ir mokslo ministerija Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas Programinės įrangos diegimo Tyrimas MOKOMOJI KNYGA

More information

SVEIKATOS PRIEŽIŪROS MOKYKLOJE ĮGYVENDINIMO VADOVAS

SVEIKATOS PRIEŽIŪROS MOKYKLOJE ĮGYVENDINIMO VADOVAS SVEIKATOS MOKYMO IR LIGŲ PREVENCIJOS CENTRAS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS MOKYKLOJE ĮGYVENDINIMO VADOVAS Metodinės rekomendacijos Vilnius 2011 2 Parengė: Diana Aleksejevaitė Nijolė Paulauskienė Dalia Sabaliauskienė

More information

Meninio ugdymo pamokos kokybė pagrindiniame ugdyme kokia ji šiandien?

Meninio ugdymo pamokos kokybė pagrindiniame ugdyme kokia ji šiandien? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Meninio ugdymo pamokos kokybė pagrindiniame ugdyme kokia ji šiandien? 2017 birželis Nr. 3 (159) 2013 2022 ISSN 1822-4156 Meninio ugdymo pamokų kokybės vertinimas pagrindiniame

More information

I. Bendrosios nuostatos

I. Bendrosios nuostatos I. Bendrosios nuostatos 1. Srities paskirtis 1.1. Įgyvendinant meninio ugdymo dalykų bendrąsias programas 1 siekiama, kad mokiniai įgytų bendrąją meninę kompetenciją, t. y. mokėjimą kūrybingai reikšti

More information

KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMAS

KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMAS 0 2.1.1 VEIKLA KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMO ATLIKIMAS KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMAS Tyrimus atliko ir ataskaitą

More information

RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME

RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME ISSN 1648-9098 Ekonomika ir vadyba: aktualijos ir perspektyvos. 2008. 3 (12). 231-242 RIZIKOS VERTINIMAS EKSTREMALIŲ SITUACIJŲ VALDYME Birutė Pitrėnaitė Mykolo Romerio universitetas Anotacija Straipsnyje

More information

Socialinio darbo studijų krypties kompetencijų plėtotės metodika

Socialinio darbo studijų krypties kompetencijų plėtotės metodika EUROPOS KREDITŲ PERKĖLIMO IR KAUPIMO SISTEMOS (ECTS) NACIONALINĖS KONCEPCIJOS PARENGIMAS: KREDITŲ HARMONIZAVIMAS IR MOKYMOSI PASIEKIMAIS GRINDŽIAMŲ STUDIJŲ PROGRAMŲ METODIKOS KŪRIMAS BEI DIEGIMAS (Nr.

More information

Ugdymo turinio kaita: kas lemia sėkmę?

Ugdymo turinio kaita: kas lemia sėkmę? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Ugdymo turinio kaita: kas lemia sėkmę? 2017 rugpjūtis, Nr. 4 (160) 2013 2022 ISSN 1822-4156 1989 Naujos visų mokomųjų dalykų programos 1993 1994 1997 2002 Pradinio, pagrindinio

More information

MEDIJŲ IR INFORMACINIS RAŠTINGUMAS LIETUVOJE: LAIKAS KEISTI POŽIŪRĮ?

MEDIJŲ IR INFORMACINIS RAŠTINGUMAS LIETUVOJE: LAIKAS KEISTI POŽIŪRĮ? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2014 spalis, Nr. 9 (114) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Kas yra medijų ir informacinis? Kaip sekasi ugdytis medijų ir informacinį raštingumą Lietuvos mokyklose? Į ką

More information

IKIMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ PASIEKIMŲ APRAŠAS

IKIMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ PASIEKIMŲ APRAŠAS Projektas Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtra Nr. VP1-2.3-ŠMM-03-V-02-001 IKIMOKYKLINIO AMŽIAUS VAIKŲ PASIEKIMŲ APRAŠAS (TAIP PAT IR VAIKAMS, TURINTIEMS SPECIALIŲJŲ UGDYMOSI POREIKIŲ) 2013 1

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Aušra SIMONAVIČIENĖ MAGISTRO DARBAS

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Aušra SIMONAVIČIENĖ MAGISTRO DARBAS VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA Aušra SIMONAVIČIENĖ Kokybės vadybos programa MAGISTRO DARBAS SAVĘS ĮSIVERTINIMO KOKYBĖS VADYBOS MODELIŲ TAIKYMO GALIMYBĖS MAŽOSE IR LABAI MAŽOSE

More information

SOCIALINIO DARBO STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA

SOCIALINIO DARBO STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA Violeta Gevorgianienė, Lidija Kondrašovienė, Romas Lazutka, Rasa Naujanienė, Birutė Švedaitė, Jurgita Zabulytė Kupriūnienė, Laimutė Žalimienė SOCIALINIO DARBO STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA

More information

Socialinio tyrimo terminija:

Socialinio tyrimo terminija: Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas AURELIJA NOVELSKAITĖ Socialinio tyrimo terminija: tyrimo strategija, tyrimo planas, tyrimo dizainas, tyrimo procesas Metodinė knyga Kultūros vadybos

More information

II. SOCIALINIO DARBO TEORIJA IR PRAKTIKA

II. SOCIALINIO DARBO TEORIJA IR PRAKTIKA 36 II. SOCIALINIO DARBO TEORIJA IR PRAKTIKA SOCIALINIS DARBAS IR TYRIMAI: SĄVOKOS PAIEŠKA Dr. Jolanta Pivorienė Vytauto Didţiojo universitetas, Socialinio darbo institutas K. Donelaičio g. 52 405, 3000

More information

Nijolė Jurkšaitienė, Donatas Misiūnas

Nijolė Jurkšaitienė, Donatas Misiūnas Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment. Scientific articles. 2013 (4) 9. ISSN 2029-1906, ISSN 2335-7282 (online) Socialinių mokslų sritis STUDIJŲ IR DARBO

More information

Projektas,,Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo ir perkvalifikavimo sistemos plėtra (III etapas) Nr. VP1-2.2-ŠMM-02-V

Projektas,,Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo ir perkvalifikavimo sistemos plėtra (III etapas) Nr. VP1-2.2-ŠMM-02-V Projektas,,Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo ir perkvalifikavimo sistemos plėtra (III etapas) Nr. VP1-2.2-ŠMM-02-V-01-010 KONSULTACINIŲ RENGINIŲ STAŽUOTOJUS PRIIMANČIOMS INSTITUCIJOMS PROGRAMA Vilnius

More information

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS 1 Nacionalinė skaitymo iniciatyva ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA 2 MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS DUBLINAS IŠLEIDO RAŠTINĖS REIKMENŲ BIURAS Galima įsigyti tiesiogiai iš VYRIAUSYBĖS LEIDINIŲ

More information

TEORINĖ METODINĖ MEDŽIAGA PAGRINDINIO UGDYMO PASIEKIMŲ PATIKRINIMO (PUPP) IR BRANDOS EGZAMINŲ (BE) UŽDUOČIŲ RENGĖJAMS

TEORINĖ METODINĖ MEDŽIAGA PAGRINDINIO UGDYMO PASIEKIMŲ PATIKRINIMO (PUPP) IR BRANDOS EGZAMINŲ (BE) UŽDUOČIŲ RENGĖJAMS Nacionalinis egzaminų centras Projektas Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų sistemos tobulinimas (SFMIS VP1-2.1-ŠMM-01-V-01-002) TEORINĖ METODINĖ MEDŽIAGA PAGRINDINIO UGDYMO PASIEKIMŲ

More information

GEOGRAFIJOS DALYKO MOKYMO STRATEGIJA: TAIKYMO PAMOKOJE ASPEKTAI

GEOGRAFIJOS DALYKO MOKYMO STRATEGIJA: TAIKYMO PAMOKOJE ASPEKTAI GAMTAMOKSLINIS UGDYMAS / NATURAL SCIENCE EDUCATION. ISSN 1648-939X GEOGRAFIJOS DALYKO MOKYMO STRATEGIJA: TAIKYMO PAMOKOJE ASPEKTAI Laima Railienė Gamtamokslinio ugdymo tyrimų centras, Šiaulių universitetas,

More information

NEFORMALIU IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ PRIPAŽINIMO EKSPERTINIO PERSONALO RENGIMO METODIKA

NEFORMALIU IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ PRIPAŽINIMO EKSPERTINIO PERSONALO RENGIMO METODIKA VšĮ Lietuvos verslo kolegija VIEŠOJI ĮSTAIGA LIETUVOS VERSLO KOLEGIJA NEFORMALIU IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ PRIPAŽINIMO EKSPERTINIO PERSONALO RENGIMO METODIKA METODIKĄ RENGĖ: doc. dr. Angelė

More information

MAGISTRO DARBO RAŠYMO METODINIAI NURODYMAI

MAGISTRO DARBO RAŠYMO METODINIAI NURODYMAI VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS Ekonominės politikos katedra MAGISTRO DARBO RAŠYMO METODINIAI NURODYMAI Vilnius, 2015 Apsvarstyta, patvirtinta ir rekomenduota vadovautis Ekonominės politikos

More information

LR Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras

LR Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras LR Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras 2011 m. lapkričio 20 d. Švietimo stebėsenos sistemos modelio tobulinimo paslaugos p. Vaino Brazdeikiui, Švietimo informacinių

More information

PILIETINIS UGDYMAS LIETUVOJE: KĄ ATSKLEIDŽIA TARPTAUTINIO TYRIMO REZULTATAI?

PILIETINIS UGDYMAS LIETUVOJE: KĄ ATSKLEIDŽIA TARPTAUTINIO TYRIMO REZULTATAI? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: Kaip ugdomas pilietiškumas Lietuvoje lyginant su kitomis šalimis? Kokie mūsų aštuntokų kognityviniai

More information

naudotis, kad jis galėtų medžiagą papildyti ir taip kurti savo asmeninę mokytojo knygą.

naudotis, kad jis galėtų medžiagą papildyti ir taip kurti savo asmeninę mokytojo knygą. š ktonas L e i d y k l ų Š v i e s a i r A l m a l i t t e r a n e m o k a m a s l a i k r a š t i s m o k y k l o s b e n d r u o m e n e i 2012 LAPKRITIS, Nr. 16 Sveiki! Šis Šoktono numeris išeina lapkričio

More information

MOKYKLOS INFORMACINĖ SISTEMA KAIP MOKYKLOS VALDYMO ĮRANKIS

MOKYKLOS INFORMACINĖ SISTEMA KAIP MOKYKLOS VALDYMO ĮRANKIS ŠVIETIMO PROBLEMOS ANALIZĖ 2011, gruodis Nr. 12 (62) ISSN 1822-4156 MOKYKLOS INFORMACINĖ SISTEMA KAIP MOKYKLOS VALDYMO ĮRANKIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai:

More information

MOKOMĖS. Metodinės rekomendacijos mokytojams ir švietimo pagalbos teikėjams

MOKOMĖS. Metodinės rekomendacijos mokytojams ir švietimo pagalbos teikėjams Metodinės rekomendacijos mokytojams ir švietimo pagalbos teikėjams 2010 Leidinys parengtas ir išleistas įgyvendinant projektą Specialiųjų poreikių asmenų ugdymo(si) formų plėtra Projektas finansuojamas

More information

KŪNO KULTŪROS PAMOKŲ ĮVAIRINIMAS TURIZMO IR ORIENTAVIMOSI SPORTO ELEMENTAIS

KŪNO KULTŪROS PAMOKŲ ĮVAIRINIMAS TURIZMO IR ORIENTAVIMOSI SPORTO ELEMENTAIS 1 VILNIAUS PEDAGOGINIS UNIVERSITETAS SPORTO IR SVEIKATOS FAKULTETAS KŪNO KULTŪROS TEORIJOS KATEDRA MINDAUGAS ČIRAS KŪNO KULTŪROS PAMOKŲ ĮVAIRINIMAS TURIZMO IR ORIENTAVIMOSI SPORTO ELEMENTAIS MAGISTRO DARBAS

More information

PATYČIOS LIETUVOS MOKYKLOSE: PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI

PATYČIOS LIETUVOS MOKYKLOSE: PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2009, gruodis Nr. 11 (39) ISSN 1822-4156 Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija PATYČIOS LIETUVOS MOKYKLOSE: PROBLEMOS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI Pagrindiniai klausimai:

More information

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS Higienos institutas Vilnius, 2013 Darbuotojų sveikos gyvensenos mokymų ir sveikatos stiprinimo rekomendacijos parengtos vykdant

More information

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA 2014 2020 M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA Nacionaliniai seminarai Vilniuje, Minske ir Daugpilyje 2016 m. spalis 1 Strateginis Programos

More information

Edward de Bono mąstymo kaip bazinės kompetencijos integracija į Lietuvos Bendrąsias Programas

Edward de Bono mąstymo kaip bazinės kompetencijos integracija į Lietuvos Bendrąsias Programas Projektas Mąstymo kompetencijos lavinimas (Nr. VP1-2.2-ŠMM-05-K-01-084) įgyvendinamas pagal priemonę Kalbų mokymo, verslumo ugdymo ir inovatyvių švietimo metodų kūrimas ir diegimas. Edward de Bono mąstymo

More information

PEDAGOGŲ RENGIMAS LIETUVOS AUKŠTOSIOSE MOKYKLOSE DARNAUS VYSTYMOSI ŠVIETIMO KONTEKSTE

PEDAGOGŲ RENGIMAS LIETUVOS AUKŠTOSIOSE MOKYKLOSE DARNAUS VYSTYMOSI ŠVIETIMO KONTEKSTE Tyrimo užsakovas Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija PEDAGOGŲ RENGIMAS LIETUVOS AUKŠTOSIOSE MOKYKLOSE DARNAUS VYSTYMOSI ŠVIETIMO KONTEKSTE Tyrimo ATASKAITA Tyrimo grupės vadovė: prof.habil.dr. Palmira

More information

Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos

Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos Vilnius 2007 UDK xxxxxxx xxxx Parengė Narkotikų kontrolės departamentas

More information

Kompiuteriniai simuliaciniai žaidimai vadybinės ekonominės srities kompetencijų ugdyme

Kompiuteriniai simuliaciniai žaidimai vadybinės ekonominės srities kompetencijų ugdyme Kompiuteriniai simuliaciniai žaidimai vadybinės ekonominės srities kompetencijų ugdyme Apžvalginis gerosios patirties tyrimas 2010 m. Tyrimo tikslas - įvertinti simuliacinių žaidimų, skirtų ugdyti vadybinės

More information

KAS GI TA GLOBALIOJI EKOLOGIJA

KAS GI TA GLOBALIOJI EKOLOGIJA 3 KAS GI TA GLOBALIOJI EKOLOGIJA Jau žinome, kad ekologija yra mokslas tiriantis santykius tarp gyvų organizmų ir jų aplinkos. Įvairiais aspektais tiriami ir analizuojami sudėtingi tarpusavio ryšiai tarp

More information

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Prof. Juhani Ilmarinen, JIC Ltd, Jiuveskiul s universiteto Gerontologijos mokslinių tyrimų centras, Suomijos profesin s sveikatos institutas (1970 2008

More information

Tėvų į(si)traukimas į mokinių ugdymą

Tėvų į(si)traukimas į mokinių ugdymą PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Tėvų į(si)traukimas į mokinių ugdymą 2012, birželis Nr. 8 (72) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Koks tėvų įtraukimo

More information

Ar tikrai man turėtų rūpėti, ką aš veikiu?

Ar tikrai man turėtų rūpėti, ką aš veikiu? Ar tikrai man turėtų rūpėti, ką aš veikiu? /Pav./ /Pav./ Omaura nuo O iki A Svarbi produktyvaus mokymosi dalis profesinis orientavimas IPLE/ROC seminaras Hilversume 2008 m. sausio 21 23 d. 1 Ugdymas turi

More information

Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė

Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė EUROPOS KREDITŲ PERKĖLIMO IR KAUPIMO SISTEMOS (ECTS) NACIONALINĖS KONCEPCIJOS PARENGIMAS: KREDITŲ HARMONIZAVIMAS IR MOKYMOSI PASIEKIMAIS GRINDŽIAMŲ STUDIJŲ PROGRAMŲ METODIKOS KŪRIMAS BEI DIEGIMAS (Nr.

More information

KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ REKOMENDACIJOS

KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ REKOMENDACIJOS Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ

More information

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA Ataskaitos pavadinimas Vilniaus universiteto vidinė studijų kokybės vadybos sistema: išorinio vertinimo ataskaita

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA Lina Rentelienė Imagine Logo taikymas programavimo mokyme Magistro darbas Recenzentas doc. dr. S. Maciulevičius 2010-05-31

More information

VILNIAUS PEDAGOGINIS UNIVERSITETAS FIZIKOS IR TECHNOLOGIJOS FAKULTETAS BENDROSIOS TECHNOLOGIJOS KATEDRA

VILNIAUS PEDAGOGINIS UNIVERSITETAS FIZIKOS IR TECHNOLOGIJOS FAKULTETAS BENDROSIOS TECHNOLOGIJOS KATEDRA VILNIAUS PEDAGOGINIS UNIVERSITETAS FIZIKOS IR TECHNOLOGIJOS FAKULTETAS BENDROSIOS TECHNOLOGIJOS KATEDRA INFORMACINIŲ SISTEMŲ TAIKYMAS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO PROCESE APPLICATION OF INFORMATION SYSTEMS IN TECHNOLOGY

More information

Kūrybiškumas, kultūra ir švietimas (CCE), 2012

Kūrybiškumas, kultūra ir švietimas (CCE), 2012 Braižo pedagogikos projekto galutinė ataskaita Pat Thomson, Christine Hall, Ken Jones*, Julian Sefton Green Notingemo universitetas Goldsmitho kolegija, Londono universitetas Kūrybiškumas, kultūra ir švietimas

More information

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS EDUKOLOGIJOS FAKULTETAS BAIGIAMŲJŲ (BAKALAURO, MAGISTRANTŪROS STUDIJŲ) DARBŲ RENGIMO METODINIAI REIKALAVIMAI

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS EDUKOLOGIJOS FAKULTETAS BAIGIAMŲJŲ (BAKALAURO, MAGISTRANTŪROS STUDIJŲ) DARBŲ RENGIMO METODINIAI REIKALAVIMAI ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS EDUKOLOGIJOS FAKULTETAS BAIGIAMŲJŲ (BAKALAURO, MAGISTRANTŪROS STUDIJŲ) DARBŲ RENGIMO METODINIAI REIKALAVIMAI Šiauliai, 2015 1 Parengė: dr. Tatjana Bakanovienė, doc. dr. Lauras Grajauskas,

More information

IPLE (Europos produktyvaus mokymosi institutas)

IPLE (Europos produktyvaus mokymosi institutas) Versta iš: Framework Curriculum for Productive Learning in Berlin Schools (PLEBS). Institut für Produktives Lernen in Europa. Šaltinis: Framework Curriculum for Productive Learning in Berlin Schools (PLEBS).

More information

RAIDOS IR PEDAGOGINĖS PSICHOLOGIJOS UŽDUOTYS

RAIDOS IR PEDAGOGINĖS PSICHOLOGIJOS UŽDUOTYS VILNIAUS PEDAGOGINIS UNIVERSITETAS Julita NAVAITIENĖ Violeta RIMKEVIČIENĖ RAIDOS IR PEDAGOGINĖS PSICHOLOGIJOS UŽDUOTYS 2002 1 UDK 37.015.3(075.8) Na282 ISBN 9955-516-39-9 Julita NAVAITIENĖ Violeta RIMKEVIČIENĖ

More information

PSICHOLOGINIAI VIEŠŲJŲ RYŠIŲ ASPEKTAI

PSICHOLOGINIAI VIEŠŲJŲ RYŠIŲ ASPEKTAI 72 SOCIALINIS DARBAS 2006 m. Nr. 5(1) PSICHOLOGINIAI VIEŠŲJŲ RYŠIŲ ASPEKTAI Rasa Pilkauskaitė Valickienė Mykolo Romerio universitetas, Socialinės politikos fakultetas, Psichologijos katedra Valakupiųg.

More information

PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos Seimo 2013 m. d. nutarimu Nr. VALSTYBINĖ ŠVIETIMO METŲ STRATEGIJA

PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos Seimo 2013 m. d. nutarimu Nr. VALSTYBINĖ ŠVIETIMO METŲ STRATEGIJA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos Seimo 2013 m. d. nutarimu Nr. VALSTYBINĖ ŠVIETIMO 2013 2022 METŲ STRATEGIJA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Valstybinė švietimo 2013 2022 metų strategija (toliau Strategija)

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA Angelė Buitkienė INFORMACINIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS MOKANT ŽODŽIUS ANKSTYVAJAME ANGLŲ KALBOS MOKYME Magistro darbas

More information

Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė

Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė Svarstyta Vytauto Didžiojo universiteto EVF Vadybos katedros posėdyje 2009-11-18 (protokolo Nr. 06); EVF fakulteto tarybos posėdyje

More information

LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS IŠ ČIA KYLAMA Į ŽVAIGŽDES. Naująjį rektorių sveikina Premjeras Algirdas Butkevičius VU Komunikacijos skyriaus nuotr.

LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS IŠ ČIA KYLAMA Į ŽVAIGŽDES. Naująjį rektorių sveikina Premjeras Algirdas Butkevičius VU Komunikacijos skyriaus nuotr. 2015 metų balandžio 16 d. LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS www.mokslasplius.lt/mokslo-lietuva Kaina: 1 euras Mokslo Lietuva Nr. 7 (539) Leidžiamas nuo 1989 m., du kartus per mėnesį VILNIAUS UNIVERSITETE

More information

VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS. Tomas Paulius NEFORMALUS IR SAVAIMINIS MOKYMASIS VYTAUTO DIDŽIOJO KARO MUZIEJUJE

VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS. Tomas Paulius NEFORMALUS IR SAVAIMINIS MOKYMASIS VYTAUTO DIDŽIOJO KARO MUZIEJUJE VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS EDUKOLOGIJOS KATEDRA Tomas Paulius NEFORMALUS IR SAVAIMINIS MOKYMASIS VYTAUTO DIDŽIOJO KARO MUZIEJUJE NON-FORMAL AND INFORMAL LEARNING IN VYTAUTAS

More information

STATISTINĖ ATASKAITA

STATISTINĖ ATASKAITA LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINĖ MOKYKLŲ VERTINIMO AGENTŪRA Utenos Saulės gimnazijos mokinių ir jų tėvų nuomonės apie mokyklos veiklą tyrimas (Apklausos laikas 2010 m. rugsėjo

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS KOMPIUTERIŲ TINKLŲ KATEDRA Daiva Žilionienė STEBUKLINIŲ PASAKŲ KOMPIUTERIZUOTAS KOMPONAVIMAS IR JO PANAUDOJIMAS KŪRYBINGUMUI UGDYTI ŽEMESNĖSE KLASĖSE

More information

NETRADICINĖ PAMOKA, KAIP PRIELAIDA, SKATINANTI MOKINIŲ VIZUALINĖS RAIŠKOS MOKYMOSI MOTYVACIJĄ

NETRADICINĖ PAMOKA, KAIP PRIELAIDA, SKATINANTI MOKINIŲ VIZUALINĖS RAIŠKOS MOKYMOSI MOTYVACIJĄ VILNIAUS PEDAGOGINIS UNIVERSITETAS KULTŪROS IR MENO EDUKOLOGIJOS INSTITUTAS DAILĖS KATEDRA NETRADICINĖ PAMOKA, KAIP PRIELAIDA, SKATINANTI MOKINIŲ VIZUALINĖS RAIŠKOS MOKYMOSI MOTYVACIJĄ Technologijos ir

More information

Aleksandras Targamadzė. Technologijomis grįsto mokymosi priemonės ir sistemos

Aleksandras Targamadzė. Technologijomis grįsto mokymosi priemonės ir sistemos Aleksandras Targamadzė Technologijomis grįsto mokymosi priemonės ir sistemos Aleksandras Targamadzė TECHNOLOGIJOMIS GRĮSTO MOKYMOSI PRIEMONĖS IR SISTEMOS Recenzavo: doc. dr. R. Marcinkevičius dr. A. Lopata

More information

NACIONALINĖS STUDIJŲ KREDITŲ SISTEMOS KONCEPCIJA

NACIONALINĖS STUDIJŲ KREDITŲ SISTEMOS KONCEPCIJA Europos kreditų perkėlimo ir kaupimo sistemos (ects) nacionalinės koncepcijos parengimas: kreditų harmonizavimas ir mokymosi pasiekimais grindžiamų studijų programų metodikos kūrimas bei diegimas (Nr.

More information

Dėstytojo įvaizdis ir jo įtaka studijų kokybei suvokti

Dėstytojo įvaizdis ir jo įtaka studijų kokybei suvokti ISSN 1392-0561. INFORMACIJOS MOKSLAI. 2010 52 Dėstytojo įvaizdis ir jo įtaka studijų kokybei suvokti Greta Drūteikienė Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto Vadybos katedros docentė Vilnius University,

More information

KULTŪRINIO SĄMONINGUMO KOMPETENCIJA SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO PERSPEKTYVOJE

KULTŪRINIO SĄMONINGUMO KOMPETENCIJA SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO PERSPEKTYVOJE ISSN 2029-6894. ANDRAGOGIKA, 2014, 1 (5) DOI: http://dx.doi.org/10.15181/andragogy.v5i0.967 Mokslinis tyrimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis pagal visuotinės dotacijos priemonę KULTŪRINIO

More information

Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka

Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka Tarptautinių audito ir užtikrinimo standartų valdyba 315-asis TAS 2009 balandis Tarptautinis audito standartas Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka

More information

Į PROBLEMŲ SPRENDIMĄ ORIENTUOTŲ STUDIJŲ METODAI

Į PROBLEMŲ SPRENDIMĄ ORIENTUOTŲ STUDIJŲ METODAI Metodika Nr. 3 Į PROBLEMŲ SPRENDIMĄ ORIENTUOTŲ STUDIJŲ METODAI Parengė: Kęstutis Pukelis, Izabela Savickienė, Eugenijus Danilevičius, Aušrinė Slavinskienė, Asta Lapėnienė, Giedrė Baltrušaitytė, Eglė Stasiūnaitienė,

More information

Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje

Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje EUROPOS KOMISIJA Bendrijos moksliniai tyrimai idėjos bendradarbiavimas žmonės euratomas pajėgumai Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje kišeninis žinynas pradedantiesiems

More information

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2013 lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Kodėl svarbu nuolat tobulinti švietimą? Kas yra kokybė? Kaip pasaulyje suprantama švietimo kokybė? Ar Lietuvoje

More information

TURINYS. 2 / Liudmila Rupšienė Kokybinio tyrimo duomenų rinkimo metodologija / 3. Pratarmė / 5

TURINYS. 2 / Liudmila Rupšienė Kokybinio tyrimo duomenų rinkimo metodologija / 3. Pratarmė / 5 2 / Liudmila Rupšienė Kokybinio tyrimo duomenų rinkimo metodologija / 3 TURINYS Pratarmė / 5 1 skyrius. BENDRI DUOMENŲ RINKIMO METODOLOGIJOS KLAUSIMAI / 7 1.1. Tyrimo imtis / 7 1.1.1. Bendri tyrimo imties

More information

VILNIAUS DAILĖS AKADEMIJA Aukštųjų studijų fakultetas UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedra Dizaino vadybos magistrantūros programa

VILNIAUS DAILĖS AKADEMIJA Aukštųjų studijų fakultetas UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedra Dizaino vadybos magistrantūros programa VILNIAUS DAILĖS AKADEMIJA Aukštųjų studijų fakultetas UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedra Dizaino vadybos magistrantūros programa Magistro baigiamasis darbas Dizaino edukacijos galimybės

More information