ART OF HOSTING IN HUMAN RESOURCES 2016 KAIP SUKURTI DIALOGU GRĮSTĄ PARTNERYSTĘ TARP VISŲ ORGANIZACIJOS NARIŲ?

Size: px
Start display at page:

Download "ART OF HOSTING IN HUMAN RESOURCES 2016 KAIP SUKURTI DIALOGU GRĮSTĄ PARTNERYSTĘ TARP VISŲ ORGANIZACIJOS NARIŲ?"

Transcription

1 ART OF HOSTING IN HUMAN RESOURCES 2016 DALYVAUJANČIOSIOS LYDERYSTĖS DIRBTUVĖS BALANDŽIO D., VIEŠBUTIS MARGIS, TRAKAI KAIP SUKURTI DIALOGU GRĮSTĄ PARTNERYSTĘ TARP VISŲ ORGANIZACIJOS NARIŲ? Kaip sutelkti darbuotojus? Kaip apjungti kartas? Kaip fasilituoti susirinkimus, kurie generuoja pokyčius? Kaip žinias paversti veikiančia praktika? Iš XXI a. organizacijos tikimasi ne tik stabilaus pelningumo, bet ir vidinės darnos bei išorinės atsakomybės, ne tik oraus ir laiku sumokamo darbo užmokesčio, bet ir prasmingos veiklos. Organizacijų sėkmę vis labiau lemia jų gebėjimas puoselėti darbuotojų kūrybingumą skatinančią kultūrą, o jų ilgalaikiškumas apibrėžiamas, kaip nuolatinės pastangos uždegti ir išlaikyti jų geriausių darbuotojų norą dirbti kartu ir siekti kuo labiau įsitraukti į organizacijos vykdomą misiją. O kas, jeigu išties XXI a. organizacijos sėkmės receptas didelis dėmesys žmonėms ir jų valdymui. O kas, jeigu raktas į žmonių valdymą yra pats žmogiškumas? O kas, jeigu paties žmogiškumo praktika mūsų organizacijose yra ir didžiausia mūsų sėkmės galimybė? Art of Hosting pasiūlo naują požiūrį, akcentuojantį, kad organizacijų sėkmės centre yra žmonės, jų gebėjimas būti ir kurti kartu, susitelkti ties tuo, kas ir organizacijai, ir patiems žmonėms yra svarbiausia. Art of Hosting siūlomos bendradarbiavimo praktikos vengia mechaninių darbo organizavimo ir jo efektyvumo didinimo metodų, bet priešingai, padeda kurti erdvę, kurioje atrandama bendro veiksmo prasmė ir tikra vidinė motyvacija. Šios metodikos leidžia išgirsti tai, kas darbuotojams svarbu, įtraukti juos į sprendimų priėmimo procesą, pakviesti savanoriškai prisiimti atsakomybę ne tik už konkrečią darbinę sritį, bet jausti solidarią atsakomybę už visą organizaciją. Art of Hosting tai paties žmogiškumo ir žmonių bendradarbiavimo praktika, leidžianti atskleisti didžiausią šiuolaikinės organizacijos potencialą.

2 ART OF HOSTING IN HUMAN RESOURCES 2016 Art of Hosting in Human Resources tai 3 dienų dalyvaujančiosios lyderystės dirbtuvės personalo ir organizacijų vadovams. Art of Hosting mokymai pirmą kartą organizuojami sutelkiant dėmesį į personalo veiklos sritį. Būtent šioje srityje gali prasidėti arba būti efektyviai palaikomos organizacijas transformuojančios praktikos. DALYVAUJANČIOJI LYDERYSTĖ Dalyvaujančioji lyderystė (angl. Art of Hosting arba Art of Participatory Leadership ) vienas iš efektyviausių modernios lyderystės stilių, kuris leidžia į sprendimų priėmimo procesą ir aktualių klausimų aptarimą įtraukti visus organizacijos narius. Tai - menas kurti erdvę strateginiams pokalbiams, kuriuose žmonės dalijasi žiniomis ir patirtimi, mokosi vieni iš kitų ir fiksuoja esmines įžvalgas. Art of Hosting darbo pobūdis nuolat keičiasi tarp darbo visoje grupėje, mažose grupelėse, dialogo ir asmeninių refleksijų. Tai įtraukia dalyvius, didina jų motyvaciją, skatina kūrybiškumą ir bendradarbiavimą, padeda atrasti ir priimti geresnius sprendimus. Naudojami metodai leidžia sutelkti žmonių energiją, pažadinti juose aistrą veikti siekiant organizacijos tikslų bei prisiimti atsakomybę už sprendimų įgyvendinimą.

3 KUO ŠIOS DIRBTUVĖS SKIRIASI NUO KITŲ? Gilinamasi į dalyviams rūpimus klausimus, tačiau taip pat nuolat reflektuojama apie naudojamus įrankius ir formatą, kuris po 3 dienų jau tampa naujai išmokta praktika; Dalyviai įsitraukia į pokalbius ir imasi lyderystės dirbtuvių metu; Dirbtuvėse sukuriamos sąlygos atrasti grupės išmintį, peraugančią individualų žinojimą; Tyrinėjama ir gilinamasi į tai, kas veikia gerai ir kaip tuo pasinaudoti siekiant dar geresnių rezultatų, užuot ieškojus, kas neveikia ir kodėl. DIRBTUVIŲ REZULTATAI: Dalyviai išmoks kurti erdvę, kurioje efektyvu dirbti, mokytis ir kurti kartu; Dalyviai išmoks pagrindinius dalyvaujančiosios lyderystės metodus ( Circle Practice, Appreciative Triads, World Cafe, Open Space Technology, Collective story harvesting, Designing for Wiser Action ) ir principus ( Four-Fold Practice, Organizing Patterns ); Dalyviai susipažins su pagrindinėmis strateginių ir pokyčio procesų kūrimo teorijomis ( Theory U, Appreciative Inquiry, Chaordic Stepping Stones, The 8 Breaths of Process Architecture ); Dalyviai susipažins su vieni kitų gerąja patirtimi ir praktika bei sėkmės istorijomis; Dalyviai patobulins savo turimus projektus ir jų įgyvendinimo planus, gaus kitų dalyvių grįžtamąjį ryšį, patarimus ir pagalbą.

4 DALYVAUJANČIOSIOS LYDERYSTĖS VERTĖ ORGANIZACIJAI: KOMUNIKAVIMO GEBĖJIMAI. Darbuotojai, praktikuojantys dalyvaujančiosios lyderystės metodus, turi išvystytą gebėjimą išgirsti kitus, sklandžiau reikšti mintis ir suprasti kolegų ir klientų poreikius. GREITAS GRĮŽTAMASIS RYŠYS. Susirinkimų vedimo metodai leidžia dalyviams paprastai ir greitai, be jokių tyrimų ir skirtingų apklausų, gauti grįžtamąjį ryšį apie susirinkimo temą, klausimą, projektą ar idėją iš visų susitikimo dalyvių. MOTYVACIJA IR TVARUMAS. Kadangi dalyvaujančiosios lyderystės pagrindas yra visų suinteresuotų žmonių įtraukimas, tai lemia didesnę dalyvių motyvaciją vykdant jų pačių sukurtas iniciatyvas. Daugiau įsitraukimo - daugiau atsakomybės, bendradarbiavimo ir atkaklumo siekiant savo ir organizacijos tikslų! ĮTRAUKIMAS. Dalyvaujančiosios lyderystės principų taikymas organizacijoje sustiprina darbuotojų poziciją per aktyvų jų įtraukimą į produktų ir paslaugų kūrimo procesus. Tai skatina darbuotojus pasilikti organizacijoje ir pamatyti, kaip jų pastangos įgauna pavidalą bei duoda rezultatus. Tai netgi leidžia organizacijai sumažinti darbuotojų kaitą. ORGANIZACIJOS ĮVAIZDIS. Organizacijos, kuriose praktikuojami dalyvaujančios lyderystės metodai, sukuria savitą stipriu bendradarbiavimu ir atsakomybe vienas už kitą grįstą organizacinę kultūrą.

5 PRELIMINARI PROGRAMA BALANDŽIO 21 D. (KETVIRTADIENIS) Atidarymas ir susipažinimas: renginio atidarymas, dalyvių susipažinimas, programos apžvalga ir pagrindinių darbo principų pristatymas. Bendro konteksto suvokimas: gilesnis dalyvių susipažinimas, pasidalinimas savo turima patirtimi, personalo valdymo konteksto suvokimas. Dalyviai susipažins su dalyvaujančiosios lyderystės teoriniu pagrindimu ( Four-fold path ) ir sisteminių pokyčių teorija ( Two loops model ). Bus aptarti klausimai, susiję su personalo valdymu, darbuotojų įtraukimu, žmonių sutelkimu ir apjungimu. Dalyviai susipažins su alternatyviais grupių ir strateginių susitikimų moderavimo būdais ( Rato, Pasaulio kavinės, Triadų metodai) ir juos išbandys. BALANDŽIO 22 D. (PENKTADIENIS) Tyrinėjimas: mokymasis iš istorijų, aktualių klausimų bei turimų idėjų aptarimas ir tyrinėjimas. Pasitelkus istorijų pasakojimo metodus ( Collective Story Harvesting ), dalyviai išklausys kitų dalyvių ir mokymų vadovų sėkmės istorijas apie organizacijose įgyvendintas idėjas ir projektus, išnagrinės jas skirtingais pjūviais bei aptars, kaip pritaikyti sėkmę atnešusius elementus savo planuojamose ar įgyvendinamose personalo srities veiklose. Dalyviams bus suteikta erdvė kelti sau aktualius klausimus, pasitelkus dalyvaujančiosios lyderystės metodą Atvira erdvė. Grupė taip pat susipažins su įtraukiančių procesų kūrimo teorija, susirinkimų vedimo ir fiksavimo pagrindais. BALANDŽIO 23 D. (ŠEŠTADIENIS) Veiksmų planavimas: iniciatyvų ir projektų planavimas, pokyčių procesų planavimas, dalijimasis grįžtamuoju ryšiu. Dalyviai sužinos ir išmoks, kaip įtraukti visas suinteresuotas puses įgyvendinant projektus ar sprendžiant konkrečius savo darbinės srities iššūkius. Pasitelkę strateginio planavimo metodą ( Designing for Wiser Action"), dalyviai patobulins savo iniciatyvas ir projektus, aptardami įvairius aspektus, tokius kaip: poreikiai, tikslai, siekiami rezultatai, ištekliai, partnerių įtraukimas, iššūkiai, galimybės, įgyvendinimo žingsniai. Taip pat tyrinės savo organizacijų bendradarbiavimo kultūros ypatybes ir gaus atgalinį ryšį iš susirinkusių dalyvių. Apibendrinimas ir uždarymas: renginio įžvalgų, išmokimų, patirčių refleksija, susipažinimas su strateginių procesų architektūros teorija ( The 8 Breaths of Process Architecture ), uždarymas.

6 KOMANDA Mary Alice Arthur, SOAR konsultantė (Naujoji Zelandija) Erdvės, kuri yra skirta kryptingai tyrinėti ir prasmingai kalbėtis, kūrimas yra greičiausias būdas išlaisvinti atei- ties potencialą. Lavindami gebėjimą užduoti paveikius klausimus ir pasakoti istorijas bei derindami tai su trans- formuojančiais pokalbiais, galime perorientuoti savo viziją, pagyvinti įsipareigojimo jausmą, atverti duris į išmintį ir sėkmę. Kuomet mes kartu kuriame prasmę, mes atrandame gilesnį tikslą ir iš to kyla nauja išmintingesnių veiksmų banga. Mary Alice yra organizacijos SOAR (getsoaring.com) įkūrėja ir konsultantė. Ji daugiau kaip 15 metų fasilituoja pokyčius kompanijose, strateginiuose, vizionieriškuose ar ben- druomenės projektuose, pasitelkdama Storytelling metodą bei Art of Hosting praktiką. Ją galima sutikti tiek Amerikoje, tiek Europoje, tiek Naujojoje Zelandijoje vykstančiose konferencijose ar inovatorių judėjimuose. Justas Kučinskas, ISM universiteto valdybos vicepirmininkas Ne kartą įsitikinau, jog organizacijos veikimo būdas, jos kultūra ir galiausiai sėkmė atspindi jos vadovo sąmonę. Vadovo sąmonė - tai organizacijos vystymosi trajek- torija ir galimybė, tačiau tuo pat metu tai yra ir natūralus jos apribojimas. Lyderystės mokymasis yra ne kas kita, kaip šių ribų praplėtimas, erdvės atidarymas, vykstantis per amžius patikrintu būdu - dialogo principu ir em- patija, gebėjimu išgirsti ir kalbėti, savo sąmonės erdvę praplėsti kitų žmonių perspektyvomis, o kitiems žmonėms dovanoti savąsias. Manau, jog analogiškas principas taikytinas kalbant apie kiekvieną organizacijos darbuo- toją: organizacijos ribos apibrėžiamos ne rinkos konkurencijos, bet pačios organizacijos darbuotojų sąmonės ribomis. AoH - tai mokymasis pasidalinti ir išgirsti, savo individualių ribų praplėtimas galiausiai atveriantis ir didesnes organizacijos galimybes. Justas, buvęs Arvi įmonių grupės personalo vadovas, šiuo metu yra ISM vadybos ir ekono- mikos universiteto valdybos vicepirmininkas, Vilniaus universiteto filosofijos mokslų dok- torantas.

7 Giedrė Lešickienė, Thinking Organisations konsultantė Nėra geriau, kai organizacijose žmonės tiksliai žino vardan ko, kaip ir ką daro. Tai daro su maksimaliu įsipareigojimu ir vidine motyvacija. Ir, žinoma, visa tai turi atitikti organizacijos kryptį ir tikslus. Vadovo iššūkis yra suprasti, kad savaime taip nenutiks ir tikslingai bei sistemiškai dirbti su žmonėmis kartu koja kojon siekiant visiems bendrų tikslų. Giedrė turi 9 metų vadovavimo verslui bei mokymų suaugusiems vedimo patirtį. Dėstė studijų programą Žmogiškųjų išteklių vadyba VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, šiuo metu dėsto studijų programą Adaptuota lyderystė. Giedrė akredituota dirbti su visais asmenybės gebėjimų ir tipologijos psichometriniais įrankiais, įgijusi individualaus koučerio sertifikatą bei aktyviai jį praktikuoja. The British Psychological Society narė. Paulius Tamolė, Thinking Organisations konsultantas Geras vadovas, strategas ar sąmoningas žmogus pradeda nuo klausimo kodėl?. Jeigu į šį klausimą rasime atsakymą, beliks kiti du: kaip mes tai pasieksime? ir ką turime daryti, kad tai pasiektume?. Šia seka vadovaujuosi visose gyvenimo srityse, tai padeda kryptingai siekti užsibrėžtų tikslų ir suteikia veikloms prasmę. Prieš 12 metų pradėjęs kurti įvairius vaidmenis profesionalioje Lietuvos teatro scenoje, Paulius dirbo su pasaulyje pripažintais režisieriais (J. Vaitkumi, O. Koršunovu, Y. Ross, A.Jankevičiumi) ir už šią veiklą buvo įvertintas valstybiniu Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimu. Lektoriaus kelią pradėjo Lietuvos skautijoje m. dalyvavo danų lyderystės mokykloje Training for trainers. Vėliau savo patirtis jis pradėjo jungti ir taikyti dirbdamas versle.

8 Julius Paplauskas, Thinking Organisations konsultantas Kartu mes galime padaryti daugiau negu dirbdami po vieną, tačiau bendradarbiavimo ir nuomonių įvairovės teikiama nauda dažnai neįvertinama organizacijose. Sukūrus tinkamas sąlygas visiems nariams įsitraukti į kūrybinius procesus ir sprendimų paiešką, rezultatai gali stipriai nustebinti. Motyvacija ir energija užplūsta kolektyvo narius, gimsta netikėtos idėjos ir atsiranda atsakomybė už jų įgyvendinimą. Tai galima pasiekti tik nuolat praktikuojant dėmesingą dalyvavimą, įsiklausymą ir pasitikėjimą vieni kitais. Julius organizuoja ir veda dalyvaujančiosios lyderystės mokymus bei konferencijas švietimo įstaigoms, verslo ir nevyriausybinėms organizacijoms. Julius dalyvavo programoje Renkuosi mokyti!, projekte Kūrybinės partnerystės, taip pat dėstė ISM universitete. Jį ypač domina mokymosi ir kūrybos procesai bei kaip juos paversti pagrindine varomąja jėga, motyvuojančia žmones kartu siekti geresnių rezultatų. Aistė Kratavičiūtė-Ališauskienė, Thinking Organisations konsultantė Organizacijos sėkmė yra jos narių pasiektų rezultatų visuma. Kiekvieno darbuotojo sukuriamas rezultatas priklauso nuo jo kompetencijų ir išsikeltų tikslų. Vadovaudamiesi šiuo principu, kai matuojame darbuotojo kompetencijas ir tikslus, matuojame ir organizacijos sėkmę. Aistė yra vadybos srities mokslų daktarė (Lund universitetas, Švedija, Mykolo Romerio universitetas, Lietuva), turinti daugiau kaip 8 metų patirtį kompetencijų vertinimo srityje įvairiose Lietuvos ir užsienio organizacijose. Ji sėkmingai adaptuoja Lietuvai psichometrines asmenybės vertinimo metodikas (pvz., HEXACO). Tarp Aistės ekspertinių sričių, kuriose ji jau ne vienerius metus veda mokymus verslo ir viešojo sektoriaus atstovams, yra kompetencijomis grįstas valdymas, veiklos valdymas ir darbuotojų motyvacija.

9 KAINA PVM Į kainą įskaičiuotas maistas, kava ir arbata per pertraukėles, darbo priemonės. Daugiau informacijos rasite thinkingo.lt. RENGINIO ORGANIZATORIAI Thinking Organisations diegia personalo valdymo sistemas, atlieka tyrimus, teikia konsultacijas ir veda mokymus viešojo ir privataus sektoriaus organizacijoms. Thinking Organisations komanda padeda žmonėms ir organizacijoms augti, kurti inovacijas ir siekti kryptingų rezultatų, pasitelkdami profesionalius, efektyvius, organizacijose išbandytus ir veikiančius įrankius, tokius kaip Art of Hosting, HEXACO, kompetencijų modeliai, individualizuotos motyvacinės sistemos, Mąstymo žemėlapiai. REKVIZITAI UAB Thinking Organisations Įmonės kodas: PVM kodas: LT Bankas: AB Swedbank, banko kodas A/s: LT Adresas: Konstitucijos pr , Vilnius thinkingo.lt SUSISIEKITE SU MUMIS info@thinkingo.lt

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Verslo pusryčiai Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Vilnius, 2017-09-12 Bendradarbiavimo partnerių paieška užsienyje: verslui, technologijų perdavimui

More information

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN Should the Greed of Man Come before the Need of Nature? Mark Selby As a native Englishman, and having lived in Lithuania for nearly 5 years, I have come to love this beautiful country. The diversity of

More information

POKYČIAI ORGANIZACIJOSE IR ORGANIZACINĖS KULTŪROS VAIDMUO VALDYME

POKYČIAI ORGANIZACIJOSE IR ORGANIZACINĖS KULTŪROS VAIDMUO VALDYME POKYČIAI ORGANIZACIJOSE IR ORGANIZACINĖS KULTŪROS VAIDMUO VALDYME Ilvija Pikturnaitė Klaipėdos verslo ir technologijų kolegija Anotacija Straipsnyje analizuojami Lietuvos ir užsienio autorių požiūriai

More information

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas Šiame darbe išreikštos nuomonės yra autoriaus (-ių) atsakomybė ir jos nebūtinai atspindi oficialią

More information

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS EUROPOS SĄJUNGA Europos socialinis fondas KURKIME ATEITĮ DRAUGE! KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS METODINĖ MEDŽIAGA 2007 m. TURINYS 1. Strateginio planavimo esmė ir svarba. Pokyčių valdymas

More information

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA 2014 2020 M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA Nacionaliniai seminarai Vilniuje, Minske ir Daugpilyje 2016 m. spalis 1 Strateginis Programos

More information

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS Visuomenės sveikatos fakultetas Sveikatos vadybos katedra Grita Balašaitienė N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS MAGISTRO DIPLOMINIS

More information

VILNIAUS UNIVERSITETO KAUNO HUMANITARINIO FAKULTETO VERSLO EKONOMIKOS IR VADYBOS KATEDRA

VILNIAUS UNIVERSITETO KAUNO HUMANITARINIO FAKULTETO VERSLO EKONOMIKOS IR VADYBOS KATEDRA VILNIAUS UNIVERSITETO KAUNO HUMANITARINIO FAKULTETO VERSLO EKONOMIKOS IR VADYBOS KATEDRA Verslo administravimo studijų programa Kodas 62603S107 OKSANA PUSKUNIGIENĖ MAGISTRO BAIGIAMASIS DARBAS KŪRYBIŠKUMO

More information

Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė

Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė Svarstyta Vytauto Didžiojo universiteto EVF Vadybos katedros posėdyje 2009-11-18 (protokolo Nr. 06); EVF fakulteto tarybos posėdyje

More information

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Aija Ziemeļniece* Latvian University of Agriculture Akademija str. 19, LV-3001 Jelgava, Latvia, e-mail aija@k-projekts.lv (Received in January, 2012; Accepted

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS DINAMINIŲ INOVACINIŲ GEBĖJIMŲ VYSTYMAS SMULKAUS VIDUTINIO DYDŽIO ORGANIZACIJOJE: ATVEJO ANALIZĖ

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS DINAMINIŲ INOVACINIŲ GEBĖJIMŲ VYSTYMAS SMULKAUS VIDUTINIO DYDŽIO ORGANIZACIJOJE: ATVEJO ANALIZĖ KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Lina Galvanauskaitė DINAMINIŲ INOVACINIŲ GEBĖJIMŲ VYSTYMAS SMULKAUS VIDUTINIO DYDŽIO ORGANIZACIJOJE: ATVEJO ANALIZĖ Magistro darbas Darbo

More information

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas Administravimo ir kaimo plėtros katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVAKB32E Pavadinimas lietuvių kalba: Kaimo plėtros ir regioninė

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS ŽAIDYBINIMO IR MORALINIO ORGANIZACIJOS KLIMATO SĄSAJOS MAGISTRO DARBAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS ŽAIDYBINIMO IR MORALINIO ORGANIZACIJOS KLIMATO SĄSAJOS MAGISTRO DARBAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Olga Denisova ŽAIDYBINIMO IR MORALINIO ORGANIZACIJOS KLIMATO SĄSAJOS MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė: doc. Lina Girdauskienė KAUNAS, 2017

More information

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo Sèkmè Pasirinkimas PROCESAS Idèja Pareiga Vizija 2016 m. ruduo redakcijos skiltis Turinys Aktualijos Darbuotojų įsitraukimo tyrimas efektyvumo beieškant...3 Lietuvos valstybės tarnyba: ganėtinai jauna,

More information

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Prof. Juhani Ilmarinen, JIC Ltd, Jiuveskiul s universiteto Gerontologijos mokslinių tyrimų centras, Suomijos profesin s sveikatos institutas (1970 2008

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Aušra SIMONAVIČIENĖ MAGISTRO DARBAS

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Aušra SIMONAVIČIENĖ MAGISTRO DARBAS VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA Aušra SIMONAVIČIENĖ Kokybės vadybos programa MAGISTRO DARBAS SAVĘS ĮSIVERTINIMO KOKYBĖS VADYBOS MODELIŲ TAIKYMO GALIMYBĖS MAŽOSE IR LABAI MAŽOSE

More information

Kompiuteriniai simuliaciniai žaidimai vadybinės ekonominės srities kompetencijų ugdyme

Kompiuteriniai simuliaciniai žaidimai vadybinės ekonominės srities kompetencijų ugdyme Kompiuteriniai simuliaciniai žaidimai vadybinės ekonominės srities kompetencijų ugdyme Apžvalginis gerosios patirties tyrimas 2010 m. Tyrimo tikslas - įvertinti simuliacinių žaidimų, skirtų ugdyti vadybinės

More information

Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė

Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė EUROPOS KREDITŲ PERKĖLIMO IR KAUPIMO SISTEMOS (ECTS) NACIONALINĖS KONCEPCIJOS PARENGIMAS: KREDITŲ HARMONIZAVIMAS IR MOKYMOSI PASIEKIMAIS GRINDŽIAMŲ STUDIJŲ PROGRAMŲ METODIKOS KŪRIMAS BEI DIEGIMAS (Nr.

More information

Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste

Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2008. Nr. 25 Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste Ramūnas Vanagas, Aurimas Tumėnas Mykolo Romerio universitetas

More information

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA EUROPOS KOMISIJA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS

More information

2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES

2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms 2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Turinys Įvadas... 2 Terminai,

More information

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA Ataskaitos pavadinimas Vilniaus universiteto vidinė studijų kokybės vadybos sistema: išorinio vertinimo ataskaita

More information

VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS

VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS PROGRAMOS LEADER IR ŢEMDIRBIŲ MOKYMO METODIKOS CENTRAS VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS LOCAL ACTION MANAGEMENT GROUPS IN IMPLEMENTATION OF LOCAL DEVELOPMENT

More information

Erasmus+ Programos vadovas. Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba.

Erasmus+ Programos vadovas. Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba. Erasmus+ Programos vadovas Jeigu versijos skirtingomis kalbomis nesutampa, vadovaujamasi versija anglų kalba. 1 versija (2017): 20/10/2016 TURINYS SANTRUMPOS... 5 ĮVADAS... 8 Kaip skaityti šį Programos

More information

Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms

Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms 2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Dėkoju Jungtinių Tautų Vystymo

More information

Mokymų vadovas įvairovės valdymui

Mokymų vadovas įvairovės valdymui Mokymų vadovas įvairovės valdymui Marion Keil, Badrudin Amershi, Stephen Holmes, Hans Jablonski, Erika Lüthi, Kazuma Matoba, Angelika Plett and Kailash von Unruh (International Society for Diversity Management

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa MAGISTRO DARBAS KOKYBĖS VADYBOS SISTEMŲ INTEGRACIJA Į ORGANIZACIJOS VALDYMĄ QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS

More information

praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai

praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai 2007 At sakingo verslo praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros

More information

KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ REKOMENDACIJOS

KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ REKOMENDACIJOS Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ

More information

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment )

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Pirmasis leidimas: 1999 m. birželio mėn. Paskutinį kartą peržiūrėta 2007 m. vasario mėn. Šiame duomenų rinkinyje pateikiamos įvadinės gairės ir: aprašomas

More information

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje T-Kit Nr. 10 Youth Partnership T-Kit Sriubos ragavimas 2 UDK 371.3 Kl-148 Susipažinkite T-Kit serija Kai kuriems iš jūsų galbūt kilo klausimas: ką galėtų reikšti T-Kit? Galimi mažiausiai du paaiškinimai.

More information

Motyvacijos unikalumas valstybės tarnyboje

Motyvacijos unikalumas valstybės tarnyboje ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2007. Nr. 19 Motyvacijos unikalumas valstybės tarnyboje Jolanta Palidauskaitė Kauno technologijos universitetas K.Donelaičio g.20, 44239 Kaunas Analizuojant

More information

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakulteto Administravimo ir kaimo plėtros katedra Apskaitos ir finansų katedra

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakulteto Administravimo ir kaimo plėtros katedra Apskaitos ir finansų katedra ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakulteto Administravimo ir kaimo plėtros katedra Apskaitos ir finansų katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVAKB05E Pavadinimas lietuvių

More information

MOKYKLŲ SAVĘS VERTINIMAS: PROCESAS IR DUOMENŲ PANAUDOJIMAS

MOKYKLŲ SAVĘS VERTINIMAS: PROCESAS IR DUOMENŲ PANAUDOJIMAS PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: Ar įmanomas ugdymo kokybės laidavimas be nuolatinio savęs vertinimo? Koks šiandien Lietuvoje metodinis

More information

Socialinio darbo studijų krypties kompetencijų plėtotės metodika

Socialinio darbo studijų krypties kompetencijų plėtotės metodika EUROPOS KREDITŲ PERKĖLIMO IR KAUPIMO SISTEMOS (ECTS) NACIONALINĖS KONCEPCIJOS PARENGIMAS: KREDITŲ HARMONIZAVIMAS IR MOKYMOSI PASIEKIMAIS GRINDŽIAMŲ STUDIJŲ PROGRAMŲ METODIKOS KŪRIMAS BEI DIEGIMAS (Nr.

More information

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2013 lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Kodėl svarbu nuolat tobulinti švietimą? Kas yra kokybė? Kaip pasaulyje suprantama švietimo kokybė? Ar Lietuvoje

More information

2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI. Vytautas Pačiauskas

2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI. Vytautas Pačiauskas 2015 M. ERASMUS+ PROGRAMOS PRIORITETAI 2015 01 29 Vytautas Pačiauskas ERASMUS+ PROGRAMA KA1 KA2 KA3 Mobilumas mokymosi tikslais Bendradarbiavimas inovacijų ir keitimosi gerąja patirtimi tikslais Jean Monnet

More information

VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBOS MODELIAI TUBERKULIOZĖS IR INFEKCINIŲ LIGŲ UNIVERSITETINĖJE LIGONINĖJE

VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBOS MODELIAI TUBERKULIOZĖS IR INFEKCINIŲ LIGŲ UNIVERSITETINĖJE LIGONINĖJE VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBOS MODELIAI TUBERKULIOZĖS IR INFEKCINIŲ LIGŲ UNIVERSITETINĖJE LIGONINĖJE TOTAL QUALITY MANAGEMENT MODELS AT TUBERCULOSIS AND INFECTIOUS DISEASES UNIVERSITY HOSPITAL Arvydas Šilys

More information

Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos

Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos Vilnius 2007 UDK xxxxxxx xxxx Parengė Narkotikų kontrolės departamentas

More information

PROFESINIŲ KOMPETENCIJŲ TRANSFORMACIJA VERSLO APLINKOJE

PROFESINIŲ KOMPETENCIJŲ TRANSFORMACIJA VERSLO APLINKOJE PROFESINIŲ KOMPETENCIJŲ TRANSFORMACIJA VERSLO APLINKOJE Aušra Liučvaitienė Vilniaus kolegija Jolanta Paunksnienė Vilniaus Gedimino technikos universitetas Anotacija Verslo aplinkos pokyčiai lemia, kad

More information

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakulteto Administravimo ir kaimo plėtros katedra Apskaitos ir finansų katedra

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakulteto Administravimo ir kaimo plėtros katedra Apskaitos ir finansų katedra ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakulteto Administravimo ir kaimo plėtros katedra Apskaitos ir finansų katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVAKB05E Pavadinimas lietuvių

More information

VALDYMO EFEKTYVUMO DIDINIMAS ATSAKAS Į EUROINTEGRACIJOS IR GLOBALIZACIJOS IŠŠŪKIUS

VALDYMO EFEKTYVUMO DIDINIMAS ATSAKAS Į EUROINTEGRACIJOS IR GLOBALIZACIJOS IŠŠŪKIUS VALDYMO EFEKTYVUMO DIDINIMAS ATSAKAS Į EUROINTEGRACIJOS IR GLOBALIZACIJOS IŠŠŪKIUS ANTANAS BOSAS Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija ANOTACIJA Straipsnyje formuluojami valstybinio bei ūkinių

More information

PASLAUGŲ INOVACIJŲ DIEGIMO VERTINIMO KRITERIJAI

PASLAUGŲ INOVACIJŲ DIEGIMO VERTINIMO KRITERIJAI ISSN 1648-9098 Ekonomika ir vadyba: aktualijos ir perspektyvos. 2008. 3 (12). 243-250 PASLAUGŲ INOVACIJŲ DIEGIMO VERTINIMO KRITERIJAI Mindaugas Povilaitis, Jadvyga Ciburienė Kauno technologijos universitetas

More information

Pasitikėjimas. Atsakomybė. Solidarumas. Pilietiškumas. ir pilietinė visuomenė

Pasitikėjimas. Atsakomybė. Solidarumas. Pilietiškumas. ir pilietinė visuomenė Pasitikėjimas Atsakomybė Solidarumas Pilietiškumas ir pilietinė visuomenė Pilietiškumas ir pilietinė visuomenė 2012, Vilnius Leidinys parengtas įgyvendinant projektą Lietuvos pilietiškumo žemėlapis pagal

More information

NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI

NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI NVO IR VALDŽIOS SEKTORIŲ BENDRADARBIAVIMAS: GEROJI EUROPOS PRAKTIKA IR PILOTINIS MODELIS LIETUVAI Sektorių bendradarbiavimą reglamentuojančių teisės aktų studija ir rekomendacijos NVO tarybų reglamentavimui

More information

Vidinio studijų kokybės užtikrinimo situacija Bolonijos proceso kontekste

Vidinio studijų kokybės užtikrinimo situacija Bolonijos proceso kontekste Vidinio studijų kokybės užtikrinimo situacija Bolonijos proceso kontekste VU Kokybės vadybos centro direktorė, Nacionalinė Bolonijos ekspertė Inga Milišiūnaitė Uždaviniai 1.Kokybės sampratos aukštajame

More information

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS VIEŠOJO ADMINISTRAVIMO KATEDRA. Edita ČALNARĖ. Magistro darbas

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS VIEŠOJO ADMINISTRAVIMO KATEDRA. Edita ČALNARĖ. Magistro darbas ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS VIEŠOJO ADMINISTRAVIMO KATEDRA Edita ČALNARĖ KOKYBĖS VADYBOS METODŲ TAIKYMO GALIMYBĖS VIEŠAJAME SEKTORIUJE: VšĮ ŠIAULIŲ DONORAS ATVEJIS Magistro darbas

More information

Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje

Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje EUROPOS KOMISIJA Bendrijos moksliniai tyrimai idėjos bendradarbiavimas žmonės euratomas pajėgumai Trumpai apie BP7 Kaip dalyvauti ES 7-oje bendrojoje mokslinių tyrimų programoje kišeninis žinynas pradedantiesiems

More information

Kūrybiškumas, kultūra ir švietimas (CCE), 2012

Kūrybiškumas, kultūra ir švietimas (CCE), 2012 Braižo pedagogikos projekto galutinė ataskaita Pat Thomson, Christine Hall, Ken Jones*, Julian Sefton Green Notingemo universitetas Goldsmitho kolegija, Londono universitetas Kūrybiškumas, kultūra ir švietimas

More information

SOCIALINIO DARBO STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA

SOCIALINIO DARBO STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA Violeta Gevorgianienė, Lidija Kondrašovienė, Romas Lazutka, Rasa Naujanienė, Birutė Švedaitė, Jurgita Zabulytė Kupriūnienė, Laimutė Žalimienė SOCIALINIO DARBO STUDIJŲ KRYPTIES KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS METODIKA

More information

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS II KNYGA Metodinė priemonė pradinių klasių mokytojams ir specialiesiems pedagogams Ugdymo plėtotės

More information

Artūras Deltuva, Paulius Godvadas. Asmeninės karjeros valdymo patirtinės studijos vadovas STUDENTUI

Artūras Deltuva, Paulius Godvadas. Asmeninės karjeros valdymo patirtinės studijos vadovas STUDENTUI Artūras Deltuva, Paulius Godvadas Asmeninės karjeros valdymo patirtinės studijos vadovas STUDENTUI Vilnius, 2015 UDK 331.5 De-199 Leidinys parengtas įgyvendinant 2007 2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros

More information

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA

INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA INOVATYVIŲ MOKYMO (-SI) METODŲ IR IKT TAIKYMAS I KNYGA Metodinė priemonė pradinių klasių mokytojams ir specialiesiems pedagogams Ugdymo plėtotės

More information

GEROS PAMOKOS RECEPTAI

GEROS PAMOKOS RECEPTAI PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2012, balandis Nr. 1 (65) ISSN 1822-4156 Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: Ar tobulos pamokos yra repetuotos pamokos? Ar yra toks norminis

More information

E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS

E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS ISSN 2029-3569 PRINT ISSN 2029-9001 ONLINE SVEIKATOS POLITIKA IR VALDYMAS HEALTH POLICY AND MANAGEMENT 2014, 2(7) p. 7 30 E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS Birutė

More information

NEFORMALIU IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ PRIPAŽINIMO EKSPERTINIO PERSONALO RENGIMO METODIKA

NEFORMALIU IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ PRIPAŽINIMO EKSPERTINIO PERSONALO RENGIMO METODIKA VšĮ Lietuvos verslo kolegija VIEŠOJI ĮSTAIGA LIETUVOS VERSLO KOLEGIJA NEFORMALIU IR SAVAIMINIU BŪDU ĮGYTŲ KOMPETENCIJŲ PRIPAŽINIMO EKSPERTINIO PERSONALO RENGIMO METODIKA METODIKĄ RENGĖ: doc. dr. Angelė

More information

Tėvų į(si)traukimas į mokinių ugdymą

Tėvų į(si)traukimas į mokinių ugdymą PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Tėvų į(si)traukimas į mokinių ugdymą 2012, birželis Nr. 8 (72) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Koks tėvų įtraukimo

More information

Teoriniai profesin s karjeros valdymo aspektai

Teoriniai profesin s karjeros valdymo aspektai ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2009. Nr. 29 Teoriniai profesin s karjeros valdymo aspektai Aist Stancikien Mykolo Romerio universitetas Ateities g. 20, LT-08303 Vilnius Straipsnyje

More information

VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI

VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI Jurgita Matuizienė, Rūta Butkuvienė Vilniaus kolegija, Sveikatos priežiūros fakultetas

More information

VADYBINĖS ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ FORMAVIMO PRIELAIDOS IR GALIMYBĖS. Rūta Adamonienė Kauno technologijos universitetas, Lietuvos žemės ūkio universitetas

VADYBINĖS ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ FORMAVIMO PRIELAIDOS IR GALIMYBĖS. Rūta Adamonienė Kauno technologijos universitetas, Lietuvos žemės ūkio universitetas ISSN 1822-6760 Vadybos mokslas ir studijos kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai. 2009. Nr. 16 (1). Mokslo darbai (socialiniai mokslai, vadyba ir administravimas, 03S) VADYBINĖS ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ

More information

Visuomenės sveikatos programų vertinimas

Visuomenės sveikatos programų vertinimas Visuomenės sveikata Literatūros apžvalga Visuomenės sveikatos programų Rasa Povilanskienė, Vytautas Jurkuvėnas Higienos institutas Santrauka Pagrindinis visuomenės sveikatos programų tikslas yra susirgimų

More information

PSICHOLOGINIAI VIEŠŲJŲ RYŠIŲ ASPEKTAI

PSICHOLOGINIAI VIEŠŲJŲ RYŠIŲ ASPEKTAI 72 SOCIALINIS DARBAS 2006 m. Nr. 5(1) PSICHOLOGINIAI VIEŠŲJŲ RYŠIŲ ASPEKTAI Rasa Pilkauskaitė Valickienė Mykolo Romerio universitetas, Socialinės politikos fakultetas, Psichologijos katedra Valakupiųg.

More information

VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS. Rasuolė Drazdauskienė VEIKLOS RIZIKOS VALDYMO MODELIO SUDARYMAS BANKO VERTEI DIDINTI

VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS. Rasuolė Drazdauskienė VEIKLOS RIZIKOS VALDYMO MODELIO SUDARYMAS BANKO VERTEI DIDINTI VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS VERSLO VADYBOS FAKULTETAS FINANSŲ INŢINERIJOS KATEDRA Rasuolė Drazdauskienė VEIKLOS RIZIKOS VALDYMO MODELIO SUDARYMAS BANKO VERTEI DIDINTI FORMATION OF ENTERPRISE

More information

ASSIST bendruomenės telkimas kuriant saugią mokyklą. Savitarpio pagalbos mokykloje vadovas

ASSIST bendruomenės telkimas kuriant saugią mokyklą. Savitarpio pagalbos mokykloje vadovas ASSIST bendruomenės telkimas kuriant saugią mokyklą Savitarpio pagalbos mokykloje vadovas ASSIST bendruomenės telkimas kuriant saugią mokyklą Savitarpio pagalbos mokykloje vadovas Kaunas, 2008 Autoriai:

More information

Jaunų žmonių grąžinimas į visuomenę

Jaunų žmonių grąžinimas į visuomenę Jaunų žmonių grąžinimas į visuomenę DARBINĖS REKOMENDACIJOS Partly financed by ERDF ISBN-10 91-976148-8-2 ISBN-13 978-91-976148-8-7 2 Šios darbinės rekomendacijos vienas iš trijų leidinių, kuriuose aprašomi

More information

Viešojo administravimo kokybė Lietuvoje gerosios patirties pavyzdžiai. Public Administration Quality in Lithuania. Best practises

Viešojo administravimo kokybė Lietuvoje gerosios patirties pavyzdžiai. Public Administration Quality in Lithuania. Best practises Viešojo administravimo kokybė Lietuvoje gerosios patirties pavyzdžiai Public Administration Quality in Lithuania. Best practises Viešojo administravimo kokybė Lietuvoje gerosios patirties pavyzdžiai Public

More information

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS Higienos institutas Vilnius, 2013 Darbuotojų sveikos gyvensenos mokymų ir sveikatos stiprinimo rekomendacijos parengtos vykdant

More information

ŠVIETIMO POLITIKOS FORMAVIMAS IR ĮGYVENDINIMAS: DERMĖS ASPEKTAS

ŠVIETIMO POLITIKOS FORMAVIMAS IR ĮGYVENDINIMAS: DERMĖS ASPEKTAS ŠVIETIMO POLITIKOS FORMAVIMAS IR ĮGYVENDINIMAS: DERMĖS ASPEKTAS Aušrinė Gumuliauskienė Šiaulių universitetas, Lietuva Santrauka Švietimo politikos turinį atspindintys strateginiai švietimo dokumentai aktualizuoja

More information

Šeimų savigalbos grupių veikla socialinio kapitalo perspektyvoje

Šeimų savigalbos grupių veikla socialinio kapitalo perspektyvoje ISSN 1392-5016. ACTA PAEDAGOGICA VILNENSIA 2010 22 Šeimų savigalbos grupių veikla socialinio kapitalo perspektyvoje Lijana Gvaldaitė Lektorė Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus universiteto

More information

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Skaidrumo ataskaita Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei KPMG Baltics, UAB už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Turinys 1 2 3 Šalies vyresniojo partnerio laiškas 6 Kas mes esame 7 Įmonės struktūra ir

More information

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA NEPRIKLAUSOMO PRIEŽIŪROS MECHANIZMO: LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA 2014 2015 Karolis Granickas NPM Nepriklausomas Tyrėjas Pirmoji tarpinė ataskaita First Progress Report: Lithuania INDEPENDENT REPORTING MECHANISM

More information

BENDRŲJŲ KOMPETENCIJŲ UGDYMAS AUKŠTOJOJE MOKYKLOJE

BENDRŲJŲ KOMPETENCIJŲ UGDYMAS AUKŠTOJOJE MOKYKLOJE BENDRŲJŲ KOMPETENCIJŲ UGDYMAS AUKŠTOJOJE MOKYKLOJE Aurelija Jakubė, Aurimas Juozaitis Metodinės rekomendacijos Log in www.ects.cr.vu.lt Aurelija Jakubė Aurimas M. Juozaitis BENDRŲJŲ KOMPETENCIJŲ UGDYMAS

More information

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3 Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3 V i d u r n a k č i o veiki, viltiečiai ir visi, kurie šį gražų S leidinuką retkarčiais pavartote. Galime juo didžiuotis.

More information

Tvarioji lyderystė ir augimas švietime: kuriant ateitį ir išsaugant praeitį

Tvarioji lyderystė ir augimas švietime: kuriant ateitį ir išsaugant praeitį Vertimas iš anglų kalbos Europos švietimo žurnalo 42 tomas, 2007 m. Nr. 2 Tvarioji lyderystė ir augimas švietime: kuriant ateitį ir išsaugant praeitį Įvadas 2007 metų pradžioje Tarptautinė klimato pokyčių

More information

Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos

Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos WW-06178 1993 Netradicinės mokyklos organizavimo alternatyvos Pagal Lisos Hinz leidinį Teigiamos kryptys mokykloms ir bendruomenėms (angl. Positive Directions for Schools and Communities) Dėl mažėjančio

More information

Įvadas į KOKYBĖS MOKSLUS: KVALITOLOGIJĄ, KOKYBĖS VADYBĄ, VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBĄ. prof.juozas RUŽEVIČIUS

Įvadas į KOKYBĖS MOKSLUS: KVALITOLOGIJĄ, KOKYBĖS VADYBĄ, VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBĄ. prof.juozas RUŽEVIČIUS Įvadas į KOKYBĖS MOKSLUS: KVALITOLOGIJĄ, KOKYBĖS VADYBĄ, VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBĄ prof.juozas RUŽEVIČIUS Mob. 8686-09710 El. paštas: juozas.ruzevicius@ef.vu.lt prof.juozas RUŽEVIČIUS VU EF, Romos, Turino,

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Simona Piekutė UAB MICRO MATIC SSC VIDINIŲ FINANSINIŲ IR APSKAITOS PASLAUGŲ TEIKIMO IR KOKYBĖS TOBULINIMAS MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė

More information

KULTŪRINIO SĄMONINGUMO KOMPETENCIJA SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO PERSPEKTYVOJE

KULTŪRINIO SĄMONINGUMO KOMPETENCIJA SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO PERSPEKTYVOJE ISSN 2029-6894. ANDRAGOGIKA, 2014, 1 (5) DOI: http://dx.doi.org/10.15181/andragogy.v5i0.967 Mokslinis tyrimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis pagal visuotinės dotacijos priemonę KULTŪRINIO

More information

Įvadas į KOKYBĖS mokslus:

Įvadas į KOKYBĖS mokslus: Įvadas į KOKYBĖS mokslus: KOKYBĖS VADYBĄ, KVALITOLOGIJĄ, VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBĄ (VKV) TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) 2011/2012 m.m Dėsto: prof. Juozas RUŽEVIČIUS VU EF, Romos, Turino, Liono, Briuselio,

More information

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai LT Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai ENRD Contact Point 123rf, Manuela Ferreira Valstybių narių kaimo plėtros programos (KPP) 2014 2020 m. laikotarpiu turėtų būti pagrįstos paklausa, orientuotos

More information

BENDRADARBIAVIMO IR ORGANIZACINöS KULTŪROS SKATINIMAS MOKYKLOJE

BENDRADARBIAVIMO IR ORGANIZACINöS KULTŪROS SKATINIMAS MOKYKLOJE MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETAS STRATEGINIO VALDYMO IR POLITIKOS FAKULTETAS VALDYMO TEORIJOS KATEDRA VILMA KRIAUČIŪNIENö Veiklos audito studijų programa BENDRADARBIAVIMO IR ORGANIZACINöS KULTŪROS SKATINIMAS

More information

BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ VEIKLOS KOKYBĖS ĮSIVERTINIMO REKOMENDACIJOS

BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ VEIKLOS KOKYBĖS ĮSIVERTINIMO REKOMENDACIJOS ES STRUKTŪRINIŲ FONDŲ PROJEKTAS BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ ĮSIVERTINIMO RODIKLIŲ ATNAUJINIMAS IR NAUDOJIMO JAIS METODIKOS/REKOMENDACIJŲ SUKŪRIMAS SFMIS NR.: VP1-2.1-ŠMM-01-V-03-001 BENDROJO UGDYMO MOKYKLŲ

More information

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie?

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? 8 / 2016 Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? Valstybės biudžetinė įstaiga Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) atlieka mokslo ir studijų sistemos stebėseną, rengia

More information

IKIMOKYKLINIO, PRIEŠMOKYKLINIO IR PRADINIO UGDYMO TURINIO PROGRAMŲ DERMĖS TYRIMO ATASKAITA

IKIMOKYKLINIO, PRIEŠMOKYKLINIO IR PRADINIO UGDYMO TURINIO PROGRAMŲ DERMĖS TYRIMO ATASKAITA LIETUVOS EDUKOLOGIJOS UNIVERSITETAS Tyrimo atlikimo paslauga projektui Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtra (IPUP) Nr. VP1-2.3-ŠMM-03-V-02-001 Tyrimo, kuris įvertintų ikimokyklinio, priešmokyklinio

More information

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas. Verslo vadybos katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas. Verslo vadybos katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas Verslo vadybos katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVVVB12E Pavadinimas lietuvių kalba: Planavimas ir prognozavimas Pavadinimas

More information

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas. Verslo vadybos katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS

ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas. Verslo vadybos katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS ALEKSANDRO STULGINSKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas Verslo vadybos katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVVVM30E Pavadinimas lietuvių kalba: Inovacijų ir projektų valdymas Pavadinimas

More information

GEOGRAFIJOS DALYKO MOKYMO STRATEGIJA: TAIKYMO PAMOKOJE ASPEKTAI

GEOGRAFIJOS DALYKO MOKYMO STRATEGIJA: TAIKYMO PAMOKOJE ASPEKTAI GAMTAMOKSLINIS UGDYMAS / NATURAL SCIENCE EDUCATION. ISSN 1648-939X GEOGRAFIJOS DALYKO MOKYMO STRATEGIJA: TAIKYMO PAMOKOJE ASPEKTAI Laima Railienė Gamtamokslinio ugdymo tyrimų centras, Šiaulių universitetas,

More information

SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS?

SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS? PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Pagrindiniai klausimai: Kokius tikslus suaugusiųjų mokymuisi kelia Europa ir Lietuva? SUAUGUSIŲJŲ MOKYMASIS: KIEK MOKOSI, KĄ MOKA, AR TURI GALIMYBIŲ MOKYTIS? 2015 birželis, Nr.

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS PRAKTINĖS INFORMATIKOS KATEDRA

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS PRAKTINĖS INFORMATIKOS KATEDRA KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS PRAKTINĖS INFORMATIKOS KATEDRA Dalia Remeikienė INFORMACINĖS VERSLO SISTEMOS IR MODELIAVIMO APLINKA NUOTOLINĖMS VERSLO INFORMATIKOS STUDIJOMS Magistro

More information

INOVATYVŪS BŪDAI SUAUGUSIŲJŲ MOTYVAVIMUI MOKYTIS

INOVATYVŪS BŪDAI SUAUGUSIŲJŲ MOTYVAVIMUI MOKYTIS 1 2 INOVATYVŪS BŪDAI SUAUGUSIŲJŲ MOTYVAVIMUI MOKYTIS Redaktoriai: Ariana-Stanca Văcăreţu Franjo Steiner Maria Kovacs Autoriai: Irmgard Demirol ir Franjo Steiner Petra Beck ir Margit Kreikenbom Alessandro

More information

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2009. Nr. 28. Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas Birutė Pitrėnaitė Mykolo Romerio universitetas Ateities

More information

KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS

KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS Audrius Mickaitis 1, Gintarė Zaščižinskienė 2, Tautis Pasvenskas 3 Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas, Lietuva 1 buriuok@gmail.com.,

More information

Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas. PrograMinės įrangos diegimo

Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas. PrograMinės įrangos diegimo Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas PrograMinės įrangos diegimo tyrimas Švietimo ir mokslo ministerija Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas Programinės įrangos diegimo Tyrimas MOKOMOJI KNYGA

More information

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai

Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Mokinių specialiųjų poreikių, pasiekimų ir pažangos vertinimas inkliuzinėje aplinkoje Pagrindiniai strategijos ir praktikos klausimai Europos specialiojo ugdymo plėtros agentūra Šio dokumento parengimą

More information

MOKOMĖS. Metodinės rekomendacijos mokytojams ir švietimo pagalbos teikėjams

MOKOMĖS. Metodinės rekomendacijos mokytojams ir švietimo pagalbos teikėjams Metodinės rekomendacijos mokytojams ir švietimo pagalbos teikėjams 2010 Leidinys parengtas ir išleistas įgyvendinant projektą Specialiųjų poreikių asmenų ugdymo(si) formų plėtra Projektas finansuojamas

More information

Įmonių socialinė atsakomybė

Įmonių socialinė atsakomybė Nr. 5 Įmonių socialinės atsakomybės įgyvendinimas ir nauda Kas yra įmonių socialinė atsakomybė? Lyra Jakulevičienė, Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vadovė Įmonių socialinė atsakomybė (ĮSA)

More information

laiðkai bièiuliams Dievas yra draugas

laiðkai bièiuliams Dievas yra draugas laiðkai bièiuliams Dievas yra draugas 2013 ruduo-þiema Vyskupo tarnystë Kur dvasios vadovai Magis Šv. Ignacas rašo Dvasines pratybas globojant Švč. Mergelei Marijai Maloningoji Jėzaus Motina, mūsų Motina

More information

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms 2011 Įžanginis žodis Valstybės neretai siekia išlaikyti savo rankose strategines įmones arba bendroves, kurios teikia pagrindines

More information

KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMAS

KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMAS 0 2.1.1 VEIKLA KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMO ATLIKIMAS KONSULTACINIŲ ŠVIETIMO PASLAUGŲ IR PASIŪLOS LIETUVOJE IR UŽSIENYJE TYRIMAS Tyrimus atliko ir ataskaitą

More information

VILNIAUS UNIVERSITETO KAUNO HUMANITARINIO FAKULTETO

VILNIAUS UNIVERSITETO KAUNO HUMANITARINIO FAKULTETO VILNIAUS UNIVERSITETO KAUNO HUMANITARINIO FAKULTETO VERSLO EKONOMIKOS IR VADYBOS KATEDRA Marketingo ir prekybos vadybos studijų programa Kodas 62403S109 AURELIJA VOLODKAITĖ MAGISTRO BAIGIAMASIS DARBAS

More information