UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Socialinės atsakomybės veiklos ataskaita už 2014 m.

Size: px
Start display at page:

Download "UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Socialinės atsakomybės veiklos ataskaita už 2014 m."

Transcription

1 UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Socialinės atsakomybės veiklos ataskaita už 2014 m.

2 TURINYS VADOVŲ ŽODIS 5 psl. BENDROVĖS VEIKLA 6 psl. BENDROVĖS VEIKLOS RODIKLIAI 10 psl. SOCIALINĖS ATSAKOMYBĖS VEIKLOS ĮGYVENDINIMAS 12 psl. Verslo etika 13 psl. 5 DARBO APLINKA 14 psl Darbuotojai 15 psl. Darbuotojų kompetencijų ugdymas 16 psl. Darbuotojų dalyvavimas gerinimo procesuose 17 psl. Atlygio sistema 18 psl. Sporto šventė 19 psl. Sukaktys 20 psl. Profesinės sąjungos 21 psl. Darbuotojai apie įmonę 22 psl. ATSAKINGAS POŽIŪRIS Į MIŠKO IŠTEKLIŲ NAUDOJIMĄ 22 psl. Indėlis į miško atkūrimą 23 psl. FSC sertifikavimas ir Europos sąjungos medienos reglamentas 24 psl. APLINKOSAUGA 26 psl. Oro tarša 27 psl. Energijos taupymo politika 28 psl. ATSAKOMYBĖ PRIEŠ VISUOMENĘ 30 psl. Parama 31 psl. Įvertinimai 32 psl. 2 psl. 3 psl.

3 MISIJA Kliento lūkesčių tenkinimas gaminant aukščiausius reikalavimus atitinkančią produkciją VIZIJA Nuolatinis, stabilus tobulėjimas personalo, gamybos procesų bei aplinkosaugos srityse, naudojant geriausią patirtį, bei inovacijas siekiant aukščiausių rezultatų VERTYBĖS Subalansuota ir tvari plėtra Lankstumas ir dėmesys klientų lūkesčiams Darnus kolektyvas, kvalifikuoti darbuotojai Produktų kokybė UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Generalinis direktorius Viktoras Adomaitis VADOVŲ ŽODIS Norime pasidžiaugti, kad praėjusiais 2014 metai dirbome išties gerai pasiekėme puikių veiklos rezultatų produkto kokybės, darbo efektyvumo ir bendrų pardavimų srityse, vykdėme įsipareigojimus savo klientams, išlaikydami pasiektus rezultatus net ir tuo atveju, kai situacija rinkose keitėsi labai sparčiai. Kiekvienas iš mūsų galime didžiuotis, kad kartu bendradarbiaudami, semdamiesi patirties vieni iš kitų, priimdami tinkamus sprendimus, 2014 metais įvykdėme daug labai svarbių projektų. Džiaugiamės AB Klaipėdos mediena pasiektu pardavimo lygiu. Šiuo pasiekimu AB Klaipėdos mediena tapo pirmaujančia tarp visų Lietuvos baldų pramonės įmonių. UAB Sakuona savo 20-metį pasitiko rekordiniais rezultatais. Baltarusijoje VMG Industry du gamybos padaliniai ne tik pasiekė, bet ir viršijo planuotus gamybos pajėgumus, kas taip pat skatina baldų gamybos užsibrėžtų tikslų pasiekimą. Norime taip pat paminėti, kad labai svarbus VMG Technics darbuotojų indėlis, vykdant projektų įgyvendinimą. Tai dar kartą įrodo, kad bendradarbiavimas ir bendrų tikslų siekimas veda į sėkmę. Esame įsitikinę, kad ateinantys 2015 metai atneš dar daugiau teigiamų pokyčių mūsų veikloje. Esame atviri naujiems iššūkiams ir pasiruošę siekti puikių rezultatų ir užsibrėžtų ambicingų įmonės tikslų. Kviečiame susitelkti komandiniam darbui, nuolatos mokytis bei imtis asmeninės iniciatyvos, siekiant pagerinti savo komandos ir visos įmonės darbo rezultatus. Visa tai padės įgyvendinti mūsų įsipareigojimus ir sustiprins mūsų įmonės konkurencingumą. Tik tokiu atveju, jei kiekvienas iš mūsų būsime įsitraukę į bendrų tikslų siekimą, būsime veržlūs, įvertinti už pastangas bei nuoširdų darbą, pasieksime geriausių rezultatų. Mes esame pajėgūs susidoroti su visais iššūkiais, ir tikime, kad bendrų pastangų dėka išliksime patraukliausia įmonių grupe mūsų klientams! 4 psl. 5 psl.

4 BENDROVĖS VEIKLA LOGDREV VMG INDUSTRY VMG STRUKTŪRA KLAIPEDOS MEDIENA SAKUONA VMG ENERGY VMG TECHNICS BALTIJOS ELEKTRINIU INVESTICIJOS VMG grupės paslaugos Gamyba Klaipedos Mediena (LT) Sakuona (LT) Techninis aptarnavimas VMG Technics (LT) Energetika VMG Energy (BY) BEI (LT) Miško ruoša LogDrev (BY) VMG Industry (BY) Eksporto zonos 6 psl. 7 psl.

5 KLAIPĖDOS MEDIENA LOGDREV SAKUONA VMG INDUSTRY VMG TECHNICS BEI 8 psl. 9 psl.

6 BENDROVĖS VEIKLOS RODIKLIAI UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ augimas 2014m. Bendrovė pasiekė 204 mln. EUR apyvartą. Palyginus su 2013m. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ pardavimai padidėjo 37 %. Keturis kartus išaugęs gaminių asortimentas, lankstus užsakymų vykdymas per maksimaliai trumpą laiką tai leido 2014m. bendrovei Klaipėdos mediena pagaminti ir parduoti produkcijos už 86 mln. EUR. UAB Sakuona pardavimai lyginant su 2013m. padidėjo 29% ir siekė 39 mln. EUR. Neatsiliko ir Baltarusijoje esančios įmonės- Logdrew ir VMG Industry. Įmonės Logdrew pardavimai - 2 mln. EUR, t.y 16% daugiau lyginant su 2013m. VMG Industry gamybos padaliniai, siekdami projektinių pajėgumų, realizavo produkcijos už 39mln. EUR UAB Sakuona Pardavimai (mln. EUR) Planas 205 mln. Siekiat pertvarkyti gamybos procesus taip, kad jie taptų efektyvesnis ir nepaliaujamai tobulėtų Bendrovėje ir valdomose įmonėse 2012m. pradėta diegti LEAN vadybos sistema. Veiklos modelio sukūrimui buvo pasirinkta bendrovė Klaipėdos mediena m. LEAN vadybos sistema pradėta diegti bendrovėse Sakuona, VMG Technics bei Baltarusijoje veikiančioje įmonėje VMG Industry, taikant bendrovėje Klaipėdos mediena sukurtus standartus UAB VMG Technics Pardavimai (mln. EUR) ,1 7,6 7,8 6,1 100 mln. Tokiu būdu Bendrovė tikisi ir toliau kokybiškai aptarnauti klientus, įgauti vidinį lankstumą gaminant žymiai platesnį asortimentą, mažesnėmis partijomis bei mažiau investuodama į nebaigtos gamybos atsargas Planas UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ 2015m. planuoja pasiekti 250 mln. EUR apyvartą. 80 FLLC VMG Industry Pardavimai (mln. EUR) 73, mln , m m m , UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ (mln. EUR) Planas AB Klaipėdos mediena Pardavimai (mln. EUR) JLLC LogDrev Pardavimai (mln. EUR) ,263 1, , Planas Planas 10 psl. 11 psl.

7 SOCIALINĖS ATSAKOMYBĖS VEIKLOS ĮGYVENDINIMAS VERSLO ETIKA Verslo etiką galima įvardyti kaip moralės principų visumą, valdančią asmens ar grupės veiksmus. Ji susijusi su tiesa ir teisingumu bei visuomenės lūkesčiais, kaip garbinga konkurencija, socialinė atsakomybė ir kolektyvo elgesys. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ bei jos valdomų įmonių verslo etikos politikoje nurodytos taisyklės, kurios taikomos bendrovės ir jos valdomose įmonėse dirbantiems darbuotojams. Bendrovės ir jos valdomų įmonių veiklos sėkmę lemia ne tik gera strategija, optimali struktūra ir tiksliai organizuoti procesai, bet ir įmonės etikos infrastruktūra. Siekiant sėkmingos organizacinės veiklos, formuojama ir puoselėjama organizacinė vidaus etika. Ji kaip jungiamoji grandis vienija visų darbuotojų pastangas, remiantis žmonių emocinėmis, kultūrinėmis vertybėmis, siekiant bendrų organizacijos tikslų. Verslo etika egzistuoja tam, kad vienytų žmones, sukurtų jų bendrą suvokimą, skatintų organizaciją tobulėti ir vystytis. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomos įmonės vertina savo partnerystę su klientais, tiekėjais ir vartotojais. Verslo etika reikalauja su savo partneriais, klientais, tiekėjais ir vartotojais visada elgtis sąžiningai, bendrauti nuoširdžiai ir su pagarba: nesivelti į nesąžiningą, apgaulingą ir klaidinančią veiklą. visada pristatyti Bendrovės valdomų įmonių produkciją sąžiningai ir atvirai. nieko nesiūlyti, nežadėti ir neduoti klientui ar tiekėjui mainais siekiant neteisėto pranašumo. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomų įmonių darbuotojas iškilusius klausimus ir problemas gali išreikšti keliais būdais kreipiantis į bet kurį iš žemiau nurodytų asmenų: į tiesioginį vadovą į įmonės personalo skyriaus vadovą jeigu bendrovės ir jos valdomų įmonių darbuotojo nuomone jo tiesioginis vadovas ar įmonės personalo skyriaus vadovas negali pagelbėti su iškilusia problema, ar jie tiesiogiai susiję su ja, galima kreiptis į Bendrovės vadovą. Teisingos bei tikslingos verslo etikos įmonėse dėka, gerėja kolektyvinis bendradarbiavimas, pagalba vieni kitiems, palaikomi geri santykiai su klientais, kas leidžia mums tobulėjant judėti pirmyn! 12 psl. 13 psl.

8 DARBO APLINKA DARBO APLINKA UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomos įmonės laikosi pasaulinių darbo teisės principų. Netoleruojamas vaikų darbo išnaudojimas, darbuotojų diskriminacija, priekabiavimas, užgauliojimas ar kitų žmogaus teisių pažeidimas. Yra laikomasi darbo saugos reikalavimų, darbuotojų poilsio režimų tikslu sukurti saugias ir nepavojingas sveikatai darbo vietas įmonių darbuotojams. Bendrovė ir jos valdomos įmonės pasisako už skaidrų darbo užmokestį bei išmokas. DARBUOTOJŲ PASISKIRSTYMAS PAGAL LYTĮ 38% 62% AB Klaipėdos mediena MOTERYS VYRAI DARBUOTOJAI UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomose įmonėse 2014 metais augo darbuotojų skaičius. Per metus jis pakilo 6 % ir metų pabaigoje grupėje dirbo 3207 žmonės. 2014m. gruodžio 31d. darbuotojų pasiskirstymas: Darbuotojų pasiskirstymas visoje įmonių grupėje 2014 m. gruodžio mėn. 65% UAB Sakuona 35% MOTERYS VYRAI Techninės tarnybos darbuotojai 8% Technologijos darbuotojai 79% Vadovai 5% Specialistai 8% 3% UAB VMG Technics MOTERYS 97% VYRAI FLLC VMG Industry 2014 m. Bendrovėje ir jos valdomose įmonėse darbuotojų kaita buvo 0,3 % mažesnė nei 2013 metais ir sudarė 3,5 %. Tikimasi, kad 2015m. metais šis rodiklis ne viršys 3%. Džiaugiamės turėdami galimybę suteikti darbo vietas įvairiems specialistams. 46% MOTERYS 54% VYRAI 15% FLLC LogDrev MOTERYS VYRAI 85% 14 psl. 15 psl.

9 Darbuotojų pagal amžių pasiskirstymas UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomų įmonių darbuotojai pagal amžių 20% 20% 37% AB Klaipėdos mediena % 21% 23% % 15% UAB Sakuona % 30% 37% 24% % 36% 7% 10% 12% 37% 20% 37% UAB VMG Technics FLLC VMG Industry Darbuotojų kompetencijų ugdymas Siekiame, kad Bendrovės įmonių darbuotojai turėtų savo kvalifikaciją atitinkančias žinias, todėl skatiname jas nuolat gilinti, vystyti savo kompetencijas. Tuo tikslu organizuojami individualūs darbuotojų mokymai, mokymai grupėse, įmonėse bei kt. mokymo paslaugas teikiančiose organizacijose. Bendrovės įmonėse veikia kvalifikuotų darbuotojų ruošimo sistema. Naujam gamybos padalinio darbuotojui skiriamas mokytojas, kuris, priklausomai nuo užimamos pozicijos, moko naujoką nuo 1 savaitės iki 1 mėnesio, suteikia praktinių žinių. Po 3 mėnesių, įgyję teorinę žinių ir praktinių įgūdžių, darbuotojai laiko kvalifikacijos suteikimo egzaminus. Gamybos padalinyje veikianti darbuotojų kvalifikacinė sistema suteikia galimybę darbuotojams įgijus patirties ir žinių kelti kvalifikaciją, kuri yra tiesiogiai susijusi su darbuotojų atlyginimais. Darbuotojų dalyvavimas gerinimo procesuose UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomose įmonėse veikia nuolatinio gerinimo arba KAIZEN procesas. Tai darbuotojų pasiūlymų patobulinimams teikimas ir jų įgyvendinimas. KAIZEN proceso tikslas maža, bet reguliariai auganti nauda, nuolatinio gerinimo kultūros sklaida. Darbuotojams suteikta galimybė savo iniciatyva teikti ir įgyvendinti pasiūlymus veiklos procesų gerinimui, darbų saugos ir kokybės užtikrinimui, produktyvumo didinimui. Tokiu būdu kiekvienas darbuotojas įsitraukia į bendrovės tikslų pasiekimą. Bendrovėje vadovaujamasi principu nauda įmonei nauda darbuotojui, todėl už įgyvendintus pasiūlymus darbuotojams skiriami daiktiniai prizai. 33% 15% 5% 47% JLLC LogDrev Bendrovės įmonių aukščiausios ir vidurinės grandies vadovai, specialistai taip pat dalyvauja asmeninių bei funkcinių kompetencijų vystymo mokymuose. Komercijos skyriaus darbuotojai dalyvavo mokymuose Pirkimų derybos, gamybų vadovams buvo skirti mokymai Pokyčių valdymas, aukščiausios ir vidurinės grandies vadovų komanda iš visų Bendrovės įmonių dalyvavo jiems skirtame forume Komandos formavimas, kuriame pranešimus skaitė garsus Lietuvos režisierius Gytis Padegimas, muzikantas bei architektas Algirdas Kaušpėda. 16 psl. 17 psl.

10 Atlygio sistema UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomose įmonėse įdiegta atlygio sistema, mokant darbuotojams už atliktą darbą pagal pasiektus rezultatus, kuriamą vertę įmonei ir kolektyvui. Ši atlygio sistema užtikrina, kad Bendrovės strateginiai tikslai bei verslo valdymo logika atsispindėtų darbo užmokesčio sistemoje. Bendrovės darbuotojų atlygį sudaro finansinis ir nefinansinis atlygis. Finansinio atlygio sistema apima kiekvieną mėnesį mokamą darbuotojo darbo sutartyje nurodytą pastoviąją atlygio dalį ir kintamąją atlygio dalį, mokamą pagal pasiektus nustatytus veiklos rezultatus. Taip pat mokamos Kolektyvinėje sutartyje ir kituose vidaus teisės aktuose numatytos priemokos (už naktinį, viršvalandinį darbą ir pan.). Nefinansinis atlygis yra netiesioginė darbuotojų atlygio forma, kurią Bendrovė pasitelkia savo darbuotojų įsitraukimo bei lojalumo skatinimui, darbuotojų gerovės bei veiklos Bendrovėje praturtinimui. Tai sveikinimai ypatingomis progomisasmeniniai bei darbo jubiliejai, įvairūs Bendrovės renginiai, įvertinimas apdovanojant ypač gerų veiklos rezultatų pasiekusius darbuotojus, turistinės išvykos. Kelionių idėjos iniciatorės Aivos Jakštienės( UAB VAKARŲ ME- DIENOS GRUPĖ darbo užmokesčio grupės vadovė) įspūdžiai iš 2014 metais darbuotojų grupei organizuotos keturių dienų kelionės į Čekiją: -kelionės metu apsilankėme Koneprūsų stalagtitų stalagmitų urvuose daugiau nei 800m ilgio urvų labirinte, kur pamatėme unikalius varveklius koneprūsų rožytes. Pasivaikščiojom pagrindine ir vienintele prekybine Karlšteino gatve, kurioje gausybė suvenyrų parduotuvėlių, jaukių kavinių ir restoranų. Pėsčiomis pakilome į kalną, ant kurio puikuojasi gražioji Karlšteino pilis, išsidėsčiusi pakopomis, pastatyta XIV a. pagal XI-XIIa. pagal gynybinių pilių pavyzdį. Sutemus stebėjom užburiantį muzikos, šviesų ir vandens šou dainuojantys Prahos fontanai. Susipažonome su senąja miesto dalimi. Laisvu laiku pasiplaukiojom laivu Vlatavos upe. Sporto šventė Tradicine tapusi UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ sporto šventė - vasaros spartakiada vyko ir 2014 metų birželio mėnesį. Šia švente Bendrovė siekia didinti darbuotojų komandinį susibūrimą bei skatinti domėjimąsi sveika gyvensena. Įvairiose sportinėse ir kūrybinėse rungtyse varžėsi darbuotojai iš UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Lietuvos ir Baltarusijos įmonių. Šį kartą pavyko į šventę įtraukti ir mūsų tiekėjų bei partnerių komandas iš Švedijos bei Vokietijos. 18 psl. 19 psl.

11 SUKAKTYS Bendovės Sakuona 20-metis: nuolatinis augimas Bendrovė Sakuona savo 20-metį paminėjo 2014m.rugsėjo 12-ąją surengta gražia švente. Dabar sunku net patikėti, kad šioje vietoje kažkada stovėjo tik ferma, kurioje buvo apie 200 karvių, ir sandėlis. Šiandien čia dirba šaunūs ir tvirti žmonės, gaminantys sudėtingus produktus, - tardamas sveikinimo žodį šventės svečiams sakė UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ Generalinis direktorius Viktoras Adomaitis savo ruožtu akcentavo, kad bendrovė Sakuona yra lyderė šioje įmonių grupėje ir pagal pardavimo rodiklius, ir dėl unikalios gaminamos produkcijos. Esu labai dėkingas kolektyvui, kuris kūrė bendrovę ir ją taip sėkmingai išvystė, - sakė V. Adomaitis. Savo ruožtu šiai įmonei dėkojo ir įvairių institucijų atstovai - Seimo valdybos padėką perdavė parlamentaras Kęstutis Glaveckas, už socialinę atsakomybę ir solidarumą dėkojo Sodros Gargždų skyrius, įmonės svarbą Kretingos miškų urėdijai akcentavo jos urėdas Antanas Baranauskas. Šventės metu atvykę svečiai ne tik susipažino su įmonės gamybos procesais, bet ir klausėsi puikios muzikos - jiems koncertavo atlikėjai Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė, Sauliaus Šiaučiulio kvartetas, Baltijos gitarų kvartetas. Vakaro metu buvo pagerbti bei apdovanoti ilgamečiai įmonės darbuotojai: nuo pat 1995-ųjų įmonėje dirbantys logistikos vadybininkas Gediminas Prižgintas ir medienos apdirbimo staklių operatorė Ingrida Žvilauskienė, 1997-aisiais įmonėje pradėjęs dirbti hidromanipuliatoriaus operatorius Bronius Mažeikis, jau 15 metų čia dirbanti cecho brigadininkė Dalia Žvinklienė, pamainos viršininkas Vaidas Tadaras (darbo stažas įmonėje nuo 2000-ųjų) ir stalius Rimantas Jomantas, dirbantis nuo 2005 m. Jiems įteikti ne tik atminimo ženklai ir medaliai, bet ir piniginės premijos. PROFESINĖS SĄJUNGOS Kolektyviniai darbo santykiai UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomose įmonėse yra grindžiami tarptautiniu bei konstituciniu asociacijų laisvės principu. Bendrovėse suteikta darbuotojams teisė jungtis į organizacijas, ginančias jų interesus. Šiuo metu AB Klaipėdos mediena yra vienintelė bendrovė, kurioje vykdoma profsąjungų veikla. AB Klaipėdos mediena veikia dvi profsąjungos, tai: Žemaitijos baldininkų, darbininkų sąjunga ir Klaipėdos apskrities medienos darbininkų sąjunga. DARBUOTOJAI APIE ĮMONĘ Sigitas Girdziušas UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ miškininkystės ir medienos kilmės vyr. specialistas / Estijos gamtos mokslų universiteto doktorantas: -UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ atsižvelgė į mano siekį studijuoti sukurdama lanksčias darbo sąlygas, todėl galiu sėkmingai tobulėti tiek gilindamas žinias universitete, tiek jas taikydamas praktikoje. Džiaugiuosi tokiu pažangiu požiūriu į darbuotoją. Martynas Karnauskas UAB Sakuona medienos apdirbimo staklių operatorius: Džiaugiuosi, kad prižiūrimi darbiniai rūbai, kad į darbą atvažiuoju įmonės nuomojamu transportu, kad gauname skanų ir kokybišką maitinimą. Esu patenkintas, kad kiekvienas iš mūsų esame skatinami dovanomis, premijomis. Edita Bulkšienė AB Klaipėdos medienos baldų gamybos gaminių kokybės kontrolierė AB Klaipėdos mediena dirbu 12 metų. Atidarius baldų gamybos cechą, pradėjau dirbti pakuotojos-kontrolierės pareigose. Šiuo metu dirbu baldų gamybos galutinėje kontrolėje ir vykdau mokymus naujiems įmonės darbuotojams, supažindinu juos su kokybės reikalavimais ir darbo eiga. AB Klaipėdos mediena skiria didelį dėmesį darbuotojų profesiniam tobulėjimui. Įmonėje yra sudarytos puikios sąlygos žinių įgijimui. Baldų gamybos administracijos darbuotojai nuolat rengia mokymus ir kursus, kurie leidžia darbuotojams atskleisti savo gabumus ir įgyti aukštesnes kategorijas. AB Klaipėdos mediena vertina kiekvieno darbuotojo išsakytą nuomonę, KAIZEN sistemos pagalba, kiekvienas dirbantis gali teikti pasiūlymus ir idėjas kaip patobulinti savo darbo vietą. Už įgyvendintas idėjas yra skiriami taškai, kuriuos darbuotojas gali panaudoti įsigyjant norimas prekes. Šios sistemos pagalba įmonėje vyksta nuolatinis darbo sąlygų gerinimas, atsižvelgiant į kiekvieno darbuotojo nuomonę. AB Klaipėdos mediena sukurta komfortiška darbo atmosfera, kolektyvas draugiškas, nuoširdus ir mėgstantis dirbti komandoje. Darbuotojai gauna nemokamą maitinimą įmonės valgykloje, vasaros karščių metu įmonės vadovų iniciatyva darbuotojai vaišinami ledais. Darbinę aprangą tvarko ir jos priežiūra rūpinasi AB Klaipėdos mediena samdoma įmonė. Gera dirbti stabilioje ir nuolat augančioje įmonėje, darnioje komandoje siekti profesinio tobulėjimo ir užsibrėžtų tikslų. UAB Sakuona dirbu jau ketvirtus metus. Esu D pamainos operatorius. Darbo grafikas yra labai lakstus. Esu patenkintas teikiamomis darbo sąlygomis, kas mėnesį ir laiku mokamu darbo užmokesčiu. Rūpestingi, savo darbo specifiką išmanantys yra tiek cecho brigadininkas Virginijus Šlečkus, tiek pamainos viršininkas Vaidas Tadaras. Malonu jausti abipusį tarpusavio ryšį tarp darbuotojo ir įmonės vadovo. Jis visuomet domisi darbo sąlygomis, darbo vieta. Kolektyve vyrauja gera atmosfera, vieni kitus suprantame, stengiamės padėti vieni kitiems. Tai labai jaučiasi iš šaltkalvių komandos, tie žmonės yra pasiruošę visuomet operatyviai reaguoti į esamas problemas, gedimus. Aš visuomet sulaukiu pagalbos. 20 psl. 21 psl.

12 ATSAKINGAS POŽIŪRIS Į MIŠKO IŠTEKLIŲ NAUDOJIMĄ UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ įmonės, produktų gamybai naudojančios medieną, vadovaujasi griežtomis aplinkosauginėmis nuostatomis, pasaulinių standartų ir tarptautinių susitarimų reikalavimais. Mediena priskiriama atsinaujinantiems gamtos ištekliams, tačiau dėl daugialypio miškų vaidmens svarbu užtikrinti, kad šis turtas būtų naudojamas atsakingai. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomos įmonės be išlygų pritaria šiai nuostatai, todėl taiko griežtus reikalavimus savo medienos tiekėjams. Medis fotosintezės metu suriša anglies dvideginį taip tapdamas savotiška anglies kaupykla, o gamindami medienos produktus mes tą anglį paverčiame daiktais taip prisidėdami prie klimato kaitos mažinimo. Be to, naudodami modernias technologijas, diegdami pažangias valdymo ir darbų organizavimo sistemas, siekiame, kad įsigyta mediena ir jos gaminiai būtų panaudojami kuo efektyviau, taip tausojant mums visiems brangų turtą mišką. INDĖLIS Į MIŠKO ATKŪRIMĄ UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ, bendradarbiaudama su šalies miškininkais, kiekvieną pavasarį dalyvauja miško želdinimo talkoje, kuri vyksta jau penkerius metus iš eilės ir nors dalyvavimas nėra privalomas, tačiau darbuotojų, norinčių gamtoje smagiai praleisti laiką, netrūksta. Šiuo, jau tradicija tapusiu, renginiu siekiama nors simboliškai grąžinti duoklę mūsų gamtai už jos išteklius bei stiprinti Bendrovės įmonių darbuotojų kolektyvinį bendravimą. Talka organizuojama valstybinius miškus valdančioje Kretingos miškų urėdijoje, kartu dalyvaujant ir jos kolektyvui. Miškasodžio metu miškininkai mielai parodo, kaip teisingai pasodinti medį, papasakoja apie miško auginimo ypatumus. Pasodinus mišką rezultatas matomas tik rudenį, mat ne visi medeliai prigyja dėl gamtinių veiksnių. Iš sodinukų brandus miškas užaugs tik po ar dar daugiau metų, tad tai investicija ateities kartoms. Tikimasi, kad ši graži tradicija gyvuos dar ne vienerius metus. ATSAKINGAS POŽIŪRIS Į MIŠKO IŠTEKLIŲ N A U D O J I M Ą 22 psl. 23 psl.

13 FSC SERTIFIKAVIMAS IR EUROPOS SĄ- JUNGOS MEDIENOS REGLAMENTAS UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ valdomų įmonių gaminama produkcija parduodama į 22 pasaulio šalis. Besiplečiantis šiuolaikinio vartotojo požiūris ne tik į gaminio išvaizdą, kokybę, bet ir į jo poveikį aplinkai, verčia mus, kaip gamintojus, nuolat tobulėti. Atsižvelgdami į pasaulines medienos rinkos tendencijas ir suprasdami atsakingo miškininkavimo svarbą, 2009m. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ įmonėse pradėjome diegti FSC gamybos grandies standarto reikalavimus. Šis procesas įsibėgėjo tiek, kad šiuo metu visos Bendrovės valdomos medienos apdirbimo įmonės (AB KLAIPĖDOS MEDIENA (FSC-C018158), UAB Sakuona (FSC-C013423), FLLC VMG Industry (FSC-C118066) ir FLLC LogDrev (FSC-C122721) sėkmingai vadovaujasi minėtų standartų reikalavimais ir turi tai patvirtinančius sertifikatus. Siekiant užtikrinti skaidrų ir patikimą FSC reikalavimų įgyvendinimą, kasmet nepriklausomi auditoriai atlieka auditus, kurių metu tikrinama dokumentacija, bendraujama su darbuotojais, įvairiuose gamybos grandies etapuose vertinamas medienos iš atsakingai tvarkomų miškų naudojimas, analizuojami medienos įsigijimo, kilmės ir pardavimo dokumentai. Nuo pirmųjų sertifikatų išdavimo praėjus daugiau nei penkmečiui, matome, kad pastangos nenuėjo perniek - pagaminamos FSC sertifikuotos produkcijos kiekis kasmet didėja, atitinkamai auga ir iš atsakingai tvarkomų miškų įsigyjamos žaliavos srautai. Tai mus džiugina, nes FSC sertifikuotame miške medienos ruoša, kita ūkinė veikla yra vykdoma atsižvelgiant į griežtus, pasauliniu mastu pripažintus principus, apimančius tiek aplinkosauginius, tiek socialinius aspektus. Teikdami pirmenybę tokiai medienai, mes remiame atsakingą miškų tvarkymą ir esame viešai įsipareigoję nebūti tiesiogiai ar netiesiogiai susiję su: neteisėta medienos ruoša ar nelegalios medienos ir miško produktų prekyba; tradicinių ir žmogaus teisių pažeidimu miškininkystės veikloje; ypatingos reikšmės vertybių naikinimu miškų ūkio veikloje; ženkliu miškų plotų pavertimu plantacijomis ar ne miško žemės naudmenomis; genetiškai modifikuotų organizmų naudojimu miškų ūkio veikloje; bet kurios iš Tarptautinės darbo organizacijos (ILO) pagrindinių konvencijų pažeidimu taip, kaip tai apibrėžia ILO deklaracija dėl pagrindinių principų ir teisių darbe. KLAIPEDOS MEDIENA AB LIEPU G. 68 KLAIPEDA, LT LITHUANIA IS CERTIFIED FOR FOREST STEWARDSHIP COUNCIL CHAIN OF CUSTODY AND CONTROLLED WOOD Certificate Scope Certificate Type: Single Chain of Custody and Controlled Wood Standard(s): FSC-STD V2-1; FSC-STD V2-1; FSC-STD V2-0 Product group(s): Particleboard, Parts of furniture, Impregnated papers Valid from 17 September 2014 to 16 September 2019 Certificate Registration Code: RA-COC RA-CW FSC License Code: FSC-C Certificate Issue Number: IN Additional details regarding the scope, including a full list of products and species, are available at info.fsc.org. Jon Jickling, Director, Certification Rainforest Alliance 233 Broadway, 28th Floor New York, NY USA RAINFOREST ALLIANCE IS AN FSC ACCREDITED CERTIFIER This certification was conducted in collaboration with NEPCon. The validity of this certificate shall be verified on info.fsc.org. This certificate does not constitute evidence that a particular product supplied by the certificate holder is FSC certified and/or FSC Controlled Wood. Products offered, shipped or sold by the certificate holder can only be considered covered by the scope of this certificate when the required FSC claim is clearly stated on invoices and shipping documents. This certificate is the property of Rainforest Alliance. This certificate and all copies or reproductions of this certificate shall be returned or destroyed if requested by Rainforest Alliance. Version July 2013 SAKUONA UAB GRAUMINĖS K. KRETINGALĖS SEN., KLAIPĖDOS R. LT-96231, LITHUANIA IS CERTIFIED FOR FOREST STEWARDSHIP COUNCIL CHAIN OF CUSTODY JOINT LIMITED LIABILITY COMPANY LOGDREV TORGOVAYA, 14 ROOM 12 SMOLEVECHI, BELARUS IS CERTIFIED FOR FOREST STEWARDSHIP COUNCIL CHAIN OF CUSTODY AND CONTROLLED WOOD Certificate Scope Certificate Type: Single Chain of Custody and Controlled Wood Standard(s): FSC-STD V2-1; FSC-STD V2-1 Product group(s): Roundwood (logs); Fuel wood; Wood chips Valid from 31 October 2014 to 30 October 2019 Certificate Registration Code: RA-COC RA-CW FSC License Code: FSC-C Certificate Issue Number: IN Additional details regarding the scope, including a full list of products and species, are available at info.fsc.org. Jon Jickling, Director, Certification Rainforest Alliance 233 Broadway, 28th Floor New York, NY USA RAINFOREST ALLIANCE IS AN FSC ACCREDITED CERTIFIER This certification was conducted in collaboration with NEPCon. Certificate Scope The validity of this certificate shall be verified on info.fsc.org. This certificate does not constitute evidence that a particular Certificate Type: Single Chain of Custody and Controlled Wood product supplied by the certificate holder is FSC certified and/or FSC Controlled Wood. Products offered, shipped or Standard(s): FSC-STD V2-1; FSC-STD V2-1 sold by the certificate holder can only be considered covered by the scope of this certificate when the required FSC claim is Product group(s): furniture and parts of furniture, veneer, particleboard, clearly stated on invoices and shipping documents. solid and glued wood products, production waste This certificate is the property of Rainforest Alliance. This certificate and all copies or reproductions of this certificate shall Valid from 03 July 2014 to 02 July 2019 be returned or destroyed if requested by Rainforest Alliance. Certificate Registration Code: RA-COC RA-CW Version July 2013 FSC License Code: FSC-C Certificate Issue Number: IN Additional details regarding the scope, including a full list of products and species, are available at info.fsc.org. Jon Jickling, Director, Certification Rainforest Alliance 233 Broadway, 28th Floor New York, NY USA RAINFOREST ALLIANCE IS AN FSC ACCREDITED CERTIFIER This certification was conducted in collaboration with NEPCon. The validity of this certificate shall be verified on info.fsc.org. This certificate does not constitute evidence that a particular product supplied by the certificate holder is FSC certified and/or FSC Controlled Wood. Products offered, shipped or sold by the certificate holder can only be considered covered by the scope of this certificate when the required FSC claim is clearly stated on invoices and shipping documents. This certificate is the property of Rainforest Alliance. This certificate and all copies or reproductions of this certificate shall be returned or destroyed if requested by Rainforest Alliance. Version July 2013 VMG INDUSTRY VEINIANSKY 16 MOGILEV REGION BELARUS IS CERTIFIED FOR FOREST STEWARDSHIP COUNCIL CHAIN OF CUSTODY AND CONTROLLED WOOD Certificate Scope Certificate Type: Single Chain of Custody and Controlled Wood Standard(s): FSC-STD V2-1; FSC-STD V2-1 Product group(s): Particleboard, Parts of furniture, Other wood products n.e.c., Cabinet, Tables, Beds, Wardrobes, Cupboards and chests, Shelves Valid from 10 September 2013 to 9 September 2018 Certificate Registration Code: RA-COC RA-CW FSC License Code: FSC-C Certificate Issue Number: IN Additional details regarding the scope, including a full list of products and species, are available at info.fsc.org. Jon Jickling, Director, Certification Rainforest Alliance 223 Broadway, 28th Floor New York, NY USA RAINFOREST ALLIANCE IS AN FSC ACCREDITED CERTIFIER This certification was conducted in collaboration with NEPCon. The validity of this certificate shall be verified on info.fsc.org. This certificate does not constitute evidence that a particular product supplied by the certificate holder is FSC certified and/or FSC Controlled Wood. Products offered, shipped or sold by the certificate holder can only be considered covered by the scope of this certificate when the required FSC claim is clearly stated on invoices and shipping documents. This certificate is the property of Rainforest Alliance. This certificate and all copies or reproductions of this certificate shall be returned or destroyed if requested by Rainforest Alliance. Version July 2013 Šis įsipareigojimas nėra tik tuščias pažadas- dar 2009 m., nuo pat FSC reikalavimų diegimo pradžios, stengiamės įgyvendinti papildomas, FSC standartuose nenumatytas, kontrolės priemones, dalyvavome ir šiuo metu dalyvaujame FSC standartų tobulinimo procese m. mielai sutikome, kad, siekiant realiomis sąlygomis įvertinti kontroliuojamos žaliavos kilmės reikalavimų įgyvendinimo aspektus, stebėtojų teisėmis kasmetiniame FSC audite dalyvautų Forest Stewardship Council ir pasaulinės aplinkosauginės organizacijos Greenpeace atstovai. Nuo 2013 m. įsigaliojus Europos Sąjungos medienos reglamentui, Bendrovės VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ įmonės, AB KLAIPĖDOS MEDIENA ir UAB Sakuona visai importuojamai medienai ir jos produktams pradėjo taikyti deramo patikrinimo (angl. due diligence) sistemą, kuri apima prieigą prie informacijos, medienos kilmės šalies ir tiekimo grandinės rizikos vertinimus bei rizikos mažinimo priemones. Deramo patikrinimo sistemos sukūrimas ir medienos reglamento taikymas buvo įgyvendinti laiku, o sistema siekiama užkirsti galimai nelegalios medienos patekimą į Europos Sąjungos rinką. Tai patvirtino ir 2014 m. pabaigoje vienos iš valstybės paskirtų kompetentingų institucijų atliktas patikrinimas, kurio metu konstatuota, kad reikalavimai yra įgyvendinami tinkamai ir pastabų nėra. Būdami FSC sertifikavimo sistemos dalyviais, galime užtikrintai teigti, kad ir toliau ateityje sieksime taikyti griežtus atsakingo verslo reikalavimus tiek sau, tiek savo tiekėjams, nes tik toks verslas turi ateitį. m UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ valdomų įmonių FSC sertifikuotos produkcijos pardavimai * 24 psl. 25 psl.

14 APLINKOSAUGA UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ vienas iš prioritetinių tikslų yra veiklos organizavimas, orientuojantis į mus supančios aplinkos būklės gerinimą bei taršos prevencijos priemonių taikymą, siekiant sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, suteikiant švarias ir saugias darbo sąlygas darbuotojams. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomose įmonėse laikomasi Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimuose nurodytų sąlygų bei reikalavimų. Nuolat vykdoma monitoringo programa, atliekama naudojamų cheminių medžiagų ir preparatų, susidarančių, tvarkomų atliekų kontrolė. Įmonių gamybose naudojamas chemines medžiagas ir preparatus ieškoma pakeisti į nepavojingas ar mažiau pavojingas medžiagas. Su Bendrovės aplinkos apsaugos politikos nuostatomis supažindinti visi darbuotojai, kurių kiekvienas yra atsakingas už tinkamą pareigų vykdymą siekiant aplinkosaugos tikslų. ORO TARŠA AB Klaipėdos mediena gamybose, pradėjus ekploatuoti oro valymo įrenginius, rankovinius dulkių surinkimo filtrus, įdiegus 6 MW katilą NESS, naudojantį biokurą, 2014 metais į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis ženkliai mažesnis palyginus su Taršos integruotos prevencijos kontrolės leidime nustatyta didžiausia leistina koncentracija. Į aplinkos orą išmetami teršalai AB Klaipėdos mediena 2014 metai metai psl. 27 psl.

15 UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ nuolat ieško galimybių ir diegia naujas technologijas Bendrovės valdomose įmonėse. Siekiant sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimus, AB Klaipėdos mediena šilumos energijos gamybai naudoja biokurą. Pradėjus eksploatuoti biokurą naudojantį 6 MW katilą NESS, sumažėjo išmetamų teršalų kiekis palyginus su metais: CO2 išmetami kiekiai: 2012 metais t, 2013 metais-4636t, 2014 metais-4553t. Įmonėje, panaudojant Europos sąjungos lėšas, montuojami filtrai kietųjų dalelių emisijoms sumažinti bei darbuotojų darbo sąlygoms gerinti. Bendras šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekis AB Klaipėdos mediena Degimo metu išmestas ŠESD kiekis, t CO2 Pollutants Emitted into the Atmosphere Sakuona, UAB UAB Sakuona šilumos energija technologiniams procesams (džiovinimo, presavimo ir kt.) bei patalpų šildymui gaminama įmonės teritorijoje esančioje katilinėje, kurioje sumontuoti du katilai naudojantys biokurą. Biokuro išmetimus sudaro anglies monoksidas, azoto oksidai bei kietosios dalelės. Teršalų kiekis 2014 metais išmestas į aplinkos orą ženkliai mažesnis palyginus su Taršos integruotos prevencijos kontrolės leidime nustatyta didžiausia leistina koncentracija. UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomose įmonėse rūšiuojamos įmonių veikloje susidarančios atliekos ir antrines žaliavos. Pastatyti atskiri konteineriai nešiojamoms baterijoms ir galvaniniams elementams surinkti. Visos susidariusios atliekos perduodamos įmonėms, turinčioms šiai veiklai vykdyti reikalingas licenzijas. ENERGIJOS TAUPYMO POLITIKA UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomų įmonių energetikos vizija tapti modernia, šiuolaikiška, tausojančia energiją ir gamtą įmonių grupe, naudojančia efektyvias gamybos technologijas. Įmonių grupė, vykdydama gamybinę ūkinę veiklą, prisiima atsakomybę už efektyvų energetinių resursų naudojimą bei aplinkai daromą poveikį ir įsipareigoja: skirti nuolatinį dėmesį produkcijos vienetui pagaminti reikalingų energetinių resursų mažinimui; vykdyti veiklą, laikantis šią sritį reglamentuojančių įstatymų, reglamentų ir kitų teisės aktų reikalavimų bei įmonių grupės valdybos ir kitų valdymo organų sprendimų ; laikytis taršos prevencijos principų, nuolat gerinti aplinkos apsaugos veiksmingumą; siekti taupiai ir efektyviai naudoti gamtinius ir energetinius išteklius; nustatyti energetikos vadybos sistemos įgyvendinimo principus šiai politikai pasiekti; skirti tam reikalingus išteklius ir nuolat sekti politikos ir tikslų vykdymą; į efektyvaus energetinių išteklių naudojimo politikos įgyvendinimą įtraukti visus įmonių grupės dirbančiuosius metais AB Klaipėdos mediena gamybose sunaudotas nm3 gamtinių dujų kiekis. Medienos drožlių plokščių gamybos drožlės džiovyklose RR-80 naudojama pažangi technologija, leidžianti maksimaliai sumažinti oro taršą medienos dulkėmis-liepsnoje sudeginamos medienos dulkės, kurios į degiklius patenka kaip oro dulkių mišinys. 2014m. medienos drožlų plokščių gamyboje, įvedus į eksploataciją 6MW galios katilą NESS, preso termokatilas ir kaitintuvas nebuvo eksploatuojami, kas įtakojo mažesnį gamtinių dujų sunaudojimą ir mažesnę aplinkos taršą metai metai psl. 29 psl.

16 ATSAKOMYBĖ PRIEŠ VISUOMENĘ PARAMA Bendrovė ir jos valdomos įmonės bendradarbiauja su pelno nesiekiančiomis organizacijomis bei vietos bendruomenėmis. 2014m. Bendrovės skirta parama įvairioms organizacijoms sudarė 230tūkst. EUR. Didžiuojamės būdami Klaipėdos Neptūno krepšinio komandos rėmėjais, kasmetinio atvirojo Lietuvos konkūrų čempionato VMG taurė rėmėjais ir organizatoriais. Jauniausia Bendrovės įmonė VMG Industry džiugino ne tik išaugusia apyvarta, bet ir aktyviu bendradarbiavimu su vietos bendruomene. 2014m. Mogiliovo miesto (Baltarusija) Vykdomasis komitetas įmonei VMG Industry dėkojo už aktyvų dalyvavimą Naujametinėje labdaros akcijoje Mūsų vaikai bei paramą, padedant sukurti jaukią aplinką naujai atidaromuose šeimyninio tipo vaikų namuose. Paramos gavėjai- vaikų namai- atsidėkodami pradžiugino įmonės VMG Industry darbuotojus, surengdami įmonėje vaikų rankdarbių parodėlę. 30 psl. 31 psl.

17 ĮVERTINIMAI 2014m. įmonei VMG Industry suteikta nominacija Geriausias Mogiliovo apskrities verslininkas-naujų darbo vietų steigėjas. Socialinės veiklos atsakomybės ataskaita lietuvių, anglų ir rusu kabomis skelbiama UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ internetiniame tinklalapyje - ir Jungtinių Tautų Pasaulinio susitarimo(ang. United Nation Global Compact) tinklalapyje psl. 33 psl.

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas

Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Verslo pusryčiai Eksporto plėtra į Skandinaviją. Eksporto partnerių paieška ir ryšių užmezgimas bei palaikymas Vilnius, 2017-09-12 Bendradarbiavimo partnerių paieška užsienyje: verslui, technologijų perdavimui

More information

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN

75 Atspaudas/Offprint Patrauklios kaimo aplinkos išsaugojimas ir formavimas Sargeliai: Kruenta ISBN Should the Greed of Man Come before the Need of Nature? Mark Selby As a native Englishman, and having lived in Lithuania for nearly 5 years, I have come to love this beautiful country. The diversity of

More information

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA

M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA 2014 2020 M. EUROPOS KAIMYNYSTĖS PRIEMONĖS LATVIJOS, LIETUVOS IR BALTARUSIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMA Nacionaliniai seminarai Vilniuje, Minske ir Daugpilyje 2016 m. spalis 1 Strateginis Programos

More information

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus

Skaidrumo ataskaita. Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei. KPMG Baltics, UAB. už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Skaidrumo ataskaita Mūsų nuolatinis dėmesys kokybei KPMG Baltics, UAB už 2017 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusius metus Turinys 1 2 3 Šalies vyresniojo partnerio laiškas 6 Kas mes esame 7 Įmonės struktūra ir

More information

2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES

2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms 2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Turinys Įvadas... 2 Terminai,

More information

2016 AB Energijos skirstymo operatorius

2016 AB Energijos skirstymo operatorius 2016 AB Energijos skirstymo operatorius SOCIALINĖS ATSAKOMYBĖS PAŽANGOS ATASKAITA SOCIALINĖS ATSAKOMYBĖS ATASKAITA 2016 2017 m. balandžio 28 d. 1 TURINYS APIE PAŽANGOS ATASKAITĄ 4 VADOVĖS ŽODIS 5 ATSAKINGOS

More information

Įmonių socialinė atsakomybė

Įmonių socialinė atsakomybė Nr. 5 Įmonių socialinės atsakomybės įgyvendinimas ir nauda Kas yra įmonių socialinė atsakomybė? Lyra Jakulevičienė, Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vadovė Įmonių socialinė atsakomybė (ĮSA)

More information

Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms

Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms Pavyzdinis įmonių socialinės atsakomybės taikymo planas ir jo įgyvendinimo gairės valstybės valdomoms įmonėms 2012 M. PARENGĖ: UAB KVALITETAS IR DAXAM SUSTAINABILITY SERVICES Dėkoju Jungtinių Tautų Vystymo

More information

POKYČIAI ORGANIZACIJOSE IR ORGANIZACINĖS KULTŪROS VAIDMUO VALDYME

POKYČIAI ORGANIZACIJOSE IR ORGANIZACINĖS KULTŪROS VAIDMUO VALDYME POKYČIAI ORGANIZACIJOSE IR ORGANIZACINĖS KULTŪROS VAIDMUO VALDYME Ilvija Pikturnaitė Klaipėdos verslo ir technologijų kolegija Anotacija Straipsnyje analizuojami Lietuvos ir užsienio autorių požiūriai

More information

LIETUVOS ŪKIŲ KONKURENCINGUMAS IR ES PARAMOS ĮTAKA. Irena Kriščiukaitienė Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas

LIETUVOS ŪKIŲ KONKURENCINGUMAS IR ES PARAMOS ĮTAKA. Irena Kriščiukaitienė Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas LIETUVOS ŪKIŲ KONKURENCINGUMAS IR ES PARAMOS ĮTAKA Irena Kriščiukaitienė Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas Šiame straipsnyje pateikta medžiaga iš 2007 metų tyrimo Ūkių ir įmonių ekonominio konkurencingumo

More information

praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai

praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai 2007 At sakingo verslo praktika Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros praktikos pavyzdžiai Įmonių socialinės atsakomybės gairės mažoms ir vidutinėms įmonėms ir geros

More information

KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS

KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS KOKYBĖS VADYBOS DIEGIMAS ORGANIZACIJOJE: ŽMOGIŠKASIS ASPEKTAS Audrius Mickaitis 1, Gintarė Zaščižinskienė 2, Tautis Pasvenskas 3 Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas, Lietuva 1 buriuok@gmail.com.,

More information

AB SEB bankas 2017 metų nepriklausomo auditoriaus išvada, metinis pranešimas ir finansinės ataskaitos m. kovo 12 d.

AB SEB bankas 2017 metų nepriklausomo auditoriaus išvada, metinis pranešimas ir finansinės ataskaitos m. kovo 12 d. 2017 metų nepriklausomo auditoriaus išvada, metinis pranešimas ir finansinės ataskaitos 2018 m. kovo 12 d. TURINYS PUSLAPIS NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA 3 9 KONSOLIDUOTAS METINIS PRANEŠIMAS 10 25 FINANSINĖS

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS MAGISTRO DARBAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS MAGISTRO DARBAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS RAIMONDAS BERNOTAS VALSTYBINIŲ ĮMONIŲ EFEKTYVUMO VERTINIMO PRIELAIDOS MAGISTRO DARBAS Darbo vadovas lekt. dr. Vitalija Venckuvienė KAUNAS

More information

1. Įžanga. Brangūs skaitytojai,

1. Įžanga. Brangūs skaitytojai, UAB Eckes-Granini Lietuva Turinys 1. Įžanga 3 2. Bendrovės aprašymas 4 2.1. Pagrindinė informacija 5 2.2. Produktai: naujovės, gimusios iš tradicijos 5 2.3. Naudojamos medžiagos 6 2.4. Gamybos procesai

More information

Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ

Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas SOC/331 Europos sveikatos priežiūros darbuotojai 2009 m. liepos 15 d., Briuselis Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto NUOMONĖ dėl Žaliosios

More information

Darbuotojų ir darbdavių teisės ir pareigos darbuotojų saugos ir sveikatos srityje

Darbuotojų ir darbdavių teisės ir pareigos darbuotojų saugos ir sveikatos srityje Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedra Darjos Volčiok V kurso, darbo teisės studijų šakos studentės Magistro darbas Darbuotojų ir darbdavių teisės ir pareigos darbuotojų saugos

More information

PASLAUGŲ INOVACIJŲ DIEGIMO VERTINIMO KRITERIJAI

PASLAUGŲ INOVACIJŲ DIEGIMO VERTINIMO KRITERIJAI ISSN 1648-9098 Ekonomika ir vadyba: aktualijos ir perspektyvos. 2008. 3 (12). 243-250 PASLAUGŲ INOVACIJŲ DIEGIMO VERTINIMO KRITERIJAI Mindaugas Povilaitis, Jadvyga Ciburienė Kauno technologijos universitetas

More information

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS

DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS DARBUOTOJŲ SVEIKOS GYVENSENOS MOKYMŲ IR SVEIKATOS STIPRINIMO REKOMENDACIJOS Higienos institutas Vilnius, 2013 Darbuotojų sveikos gyvensenos mokymų ir sveikatos stiprinimo rekomendacijos parengtos vykdant

More information

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS

N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS Visuomenės sveikatos fakultetas Sveikatos vadybos katedra Grita Balašaitienė N LIGONINĖS MEDICINOS PERSONALO POŽIŪRIO Į KOMANDINĮ DARBĄ VERTINIMAS MAGISTRO DIPLOMINIS

More information

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje

Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Vyresnių žmonių aktyvumo skatinimas darbo vietoje Prof. Juhani Ilmarinen, JIC Ltd, Jiuveskiul s universiteto Gerontologijos mokslinių tyrimų centras, Suomijos profesin s sveikatos institutas (1970 2008

More information

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape

Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Style and Harmony of Urban Green Space Landscape Aija Ziemeļniece* Latvian University of Agriculture Akademija str. 19, LV-3001 Jelgava, Latvia, e-mail aija@k-projekts.lv (Received in January, 2012; Accepted

More information

APLINKOSAUGINIŲ MOKESČIŲ ĮTAKA APLINKOS TARŠAI IR GAMTOS IŠTEKLIŲ NAUDOJIMUI

APLINKOSAUGINIŲ MOKESČIŲ ĮTAKA APLINKOS TARŠAI IR GAMTOS IŠTEKLIŲ NAUDOJIMUI Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development ISSN 1822-6760 / eissn 2345-0355. DOI: 10.15544/mts.2015.37 2015. Vol. 37. No. 3: 425 437. APLINKOSAUGINIŲ MOKESČIŲ ĮTAKA

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Aušra SIMONAVIČIENĖ MAGISTRO DARBAS

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Aušra SIMONAVIČIENĖ MAGISTRO DARBAS VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA Aušra SIMONAVIČIENĖ Kokybės vadybos programa MAGISTRO DARBAS SAVĘS ĮSIVERTINIMO KOKYBĖS VADYBOS MODELIŲ TAIKYMO GALIMYBĖS MAŽOSE IR LABAI MAŽOSE

More information

ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės supratimas

ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės supratimas LT Sauga ir sveikata darbe turi rūpintis visi. Tai naudinga jums. Tai naudinga verslui. ESENER įmonių apklausa: saugos ir sveikatos darbe valdymo, psichosocialinės rizikos ir darbuotojų dalyvavimo reikšmės

More information

Inovacijų plėtros Lietuvos pramonėje tyrimas

Inovacijų plėtros Lietuvos pramonėje tyrimas ISSN 1392-1258. EKONOMIKA 2003 61 Inovacijų plėtros Lietuvos pramonėje tyrimas Aldas Miečinskas Doktorantas Vilniaus Gedimino technikos universiteto Tarptautinės ekonomikos ir vadybos katedra Saulėtekio

More information

PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS

PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO PAMEISTRYSTĖ LIETUVOJE. POREIKIS IR GALIMYBĖS 2014 gruodis, Nr. 18 (123) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Pameistrystės vieta Lietuvos profesinio mokymo sistemoje Pameistrystės

More information

GAMYBOS LOGISTIKA GAMYBOS VADYBA

GAMYBOS LOGISTIKA GAMYBOS VADYBA Projektas Socialinių mokslų kolegijos studijų tarptautiškumo skatinimas atnaujinant darbo rinkoje paklausias studijų programas (projekto Nr. VP1-2.2-ŠMM-07-K-02-035) finansuojamas pagal 2007 2013 m. Žmogiškųjų

More information

ERGONOMINIŲ RIZIKOS VEIKSNIŲ TYRIMAS KOMERCINĖJE ĮMONĖJE

ERGONOMINIŲ RIZIKOS VEIKSNIŲ TYRIMAS KOMERCINĖJE ĮMONĖJE ERGONOMINIŲ RIZIKOS VEIKSNIŲ TYRIMAS KOMERCINĖJE ĮMONĖJE Algirdas Giedraitis 1 Klaipėdos universitetas (Lietuva) ANOTACIJA Straipsnyje pažymimas nepakankamas įmonės vadovų dėmesys darbuotojų darbo sąlygoms

More information

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas

TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas TARK SAVO ŽODĮ! Peržiūrėtos Europos chartijos dėl jaunimo dalyvavimo vietos ir regioniniame gyvenime vadovas Šiame darbe išreikštos nuomonės yra autoriaus (-ių) atsakomybė ir jos nebūtinai atspindi oficialią

More information

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment )

Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Konsultacijos: darbuotojų nuoma ( secondment ) Pirmasis leidimas: 1999 m. birželio mėn. Paskutinį kartą peržiūrėta 2007 m. vasario mėn. Šiame duomenų rinkinyje pateikiamos įvadinės gairės ir: aprašomas

More information

13070/17 aa/st 1 DGE 1A

13070/17 aa/st 1 DGE 1A Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2017 m. spalio 13 d. (OR. en) 13070/17 ENV 830 DEVGEN 225 ONU 131 POSĖDŽIO REZULTATAI nuo: Tarybos generalinio sekretoriato data: 2017 m. spalio 13 d. kam: Delegacijoms

More information

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas

Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2009. Nr. 28. Ekstremalių situacijų valdymo politikos formavimo koncepcijos ir jų įgyvendinimas Birutė Pitrėnaitė Mykolo Romerio universitetas Ateities

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Laura Karosienė NAUJŲ TECHNOLOGIJŲ DIEGIMĄ SĄLYGOJANTYS VEIKSNIAI GAMYBOS SEKTORIUJE MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė Lekt. Dr.Vitalija Venckuvienė

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa

VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA. Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa VILNIAUS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS FAKULTETAS VADYBOS KATEDRA Indrė PATAPIENĖ Kokybės vadybos programa MAGISTRO DARBAS KOKYBĖS VADYBOS SISTEMŲ INTEGRACIJA Į ORGANIZACIJOS VALDYMĄ QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS

More information

VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI

VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI VILNIAUS KOLEGIJOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS FAKULTETO BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGOS PROGRAMOS STUDENTŲ PRAKTINIO MOKYMO ASPEKTAI Jurgita Matuizienė, Rūta Butkuvienė Vilniaus kolegija, Sveikatos priežiūros fakultetas

More information

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo

Sèkmè. Pasirinkimas. PROCESAS Idèja. Pareiga. Vizija m. ruduo Sèkmè Pasirinkimas PROCESAS Idèja Pareiga Vizija 2016 m. ruduo redakcijos skiltis Turinys Aktualijos Darbuotojų įsitraukimo tyrimas efektyvumo beieškant...3 Lietuvos valstybės tarnyba: ganėtinai jauna,

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS STRATEGINIO VALDYMO KATEDRA MAGISTRO DARBAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS STRATEGINIO VALDYMO KATEDRA MAGISTRO DARBAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS STRATEGINIO VALDYMO KATEDRA Rūta Katilienė NAUJŲ PASLAUGŲ KŪRIMAS IR VYSTYMAS UAB A4U MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė: Dr. N. Langvinienė

More information

Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos

Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos Kaip vertinti prevencijos efektyvumà? Psichoaktyviøjø medþiagø vartojimo prevencijos priemoniø vertinimo metodinës rekomendacijos Vilnius 2007 UDK xxxxxxx xxxx Parengė Narkotikų kontrolės departamentas

More information

Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste

Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2008. Nr. 25 Savivaldybės darbuotojų tarnybinės veiklos vertinimas veiklos valdymo kontekste Ramūnas Vanagas, Aurimas Tumėnas Mykolo Romerio universitetas

More information

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS

KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS EUROPOS SĄJUNGA Europos socialinis fondas KURKIME ATEITĮ DRAUGE! KAIP PRAKTIŠKAI ĮGYVENDINTI STRATEGINIUS PLANUS METODINĖ MEDŽIAGA 2007 m. TURINYS 1. Strateginio planavimo esmė ir svarba. Pokyčių valdymas

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS DINAMINIŲ INOVACINIŲ GEBĖJIMŲ VYSTYMAS SMULKAUS VIDUTINIO DYDŽIO ORGANIZACIJOJE: ATVEJO ANALIZĖ

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS DINAMINIŲ INOVACINIŲ GEBĖJIMŲ VYSTYMAS SMULKAUS VIDUTINIO DYDŽIO ORGANIZACIJOJE: ATVEJO ANALIZĖ KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Lina Galvanauskaitė DINAMINIŲ INOVACINIŲ GEBĖJIMŲ VYSTYMAS SMULKAUS VIDUTINIO DYDŽIO ORGANIZACIJOJE: ATVEJO ANALIZĖ Magistro darbas Darbo

More information

LIETUVOS KAIMO PLĖTROS METŲ PROGRAMOS 2014 METŲ PAŽANGOS ATASKAITA

LIETUVOS KAIMO PLĖTROS METŲ PROGRAMOS 2014 METŲ PAŽANGOS ATASKAITA LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJA LIETUVOS KAIMO PLĖTROS 2007 2013 METŲ PROGRAMOS 2014 METŲ PAŽANGOS ATASKAITA 2015 m. birželis-spalis TURINYS SANTRUMPOS... 4 LENTELIŲ IR PAVEIKSLŲ SĄRAŠAS...

More information

ŽALIOJI KNYGA. dėl Europos plastiko atliekų aplinkoje strategijos

ŽALIOJI KNYGA. dėl Europos plastiko atliekų aplinkoje strategijos EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2013 03 07 COM(2013) 123 final ŽALIOJI KNYGA dėl Europos plastiko atliekų aplinkoje strategijos LT LT TURINYS ŽALIOJI KNYGA dėl Europos plastiko atliekų aplinkoje strategijos...

More information

MVĮ internacionalizacijos rėmimas Gerosios patirties pavyzdžių rinkinys

MVĮ internacionalizacijos rėmimas Gerosios patirties pavyzdžių rinkinys Įmonių ir pramonės MVĮ internacionalizacijos rėmimas Gerosios patirties pavyzdžių rinkinys Europos Komisija ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS Įmonių ir pramonės MVĮ internacionalizacijos rėmimas

More information

Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA

Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA 4 2013-2014 2013-2014 3 2014-01 2 nuolat 1 2014.07.01 Lietuvos sporto universiteto 2013/2014m. DARBŲ PLANO ĮVYKDYMO ATASKAITA Atsakingas Įgyvendinimo metai Įgyvendinimo rezultatai Eil.Nr. Priemonės/uždaviniai

More information

VALDYMO EFEKTYVUMO DIDINIMAS ATSAKAS Į EUROINTEGRACIJOS IR GLOBALIZACIJOS IŠŠŪKIUS

VALDYMO EFEKTYVUMO DIDINIMAS ATSAKAS Į EUROINTEGRACIJOS IR GLOBALIZACIJOS IŠŠŪKIUS VALDYMO EFEKTYVUMO DIDINIMAS ATSAKAS Į EUROINTEGRACIJOS IR GLOBALIZACIJOS IŠŠŪKIUS ANTANAS BOSAS Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija ANOTACIJA Straipsnyje formuluojami valstybinio bei ūkinių

More information

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas

LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS. Ekonomikos ir vadybos fakultetas LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS Ekonomikos ir vadybos fakultetas Administravimo ir kaimo plėtros katedra STUDIJŲ DALYKO APRAŠAS Dalyko kodas: EVAKB32E Pavadinimas lietuvių kalba: Kaimo plėtros ir regioninė

More information

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms

Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms Valdymo gairės Baltijos šalių įmonėms, priklausančioms valstybei ir savivaldybėms 2011 Įžanginis žodis Valstybės neretai siekia išlaikyti savo rankose strategines įmones arba bendroves, kurios teikia pagrindines

More information

KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ REKOMENDACIJOS

KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ REKOMENDACIJOS Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė KOMPETENCIJŲ PLĖTOTĖS IR STUDIJŲ SIEKINIŲ VERTINIMO METODIKOS INTEGRAVIMO Į VIDINĘ KOKYBĖS UŽTIKRINIMO SISTEMĄ

More information

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje

T-Kit Nr. 10 Ugdomasis vertinimas darbo su jaunimu srityje T-Kit Nr. 10 Youth Partnership T-Kit Sriubos ragavimas 2 UDK 371.3 Kl-148 Susipažinkite T-Kit serija Kai kuriems iš jūsų galbūt kilo klausimas: ką galėtų reikšti T-Kit? Galimi mažiausiai du paaiškinimai.

More information

REKOMENDACIJOS, KAIP VALDYTI PSICHOLOGINĮ SMURTĄ DARBO VIETOSE

REKOMENDACIJOS, KAIP VALDYTI PSICHOLOGINĮ SMURTĄ DARBO VIETOSE REKOMENDACIJOS, KAIP VALDYTI PSICHOLOGINĮ SMURTĄ DARBO VIETOSE Birutė Pajarskienė, Ieva Vėbraitė, Toma Jasiukevičiūtė Higienos instituto Profesinės sveikatos centras Šios rekomendacijos parengtos įgyvendinant

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS ŽAIDYBINIMO IR MORALINIO ORGANIZACIJOS KLIMATO SĄSAJOS MAGISTRO DARBAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS ŽAIDYBINIMO IR MORALINIO ORGANIZACIJOS KLIMATO SĄSAJOS MAGISTRO DARBAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Olga Denisova ŽAIDYBINIMO IR MORALINIO ORGANIZACIJOS KLIMATO SĄSAJOS MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė: doc. Lina Girdauskienė KAUNAS, 2017

More information

BENDROVĖS IR GRUPĖS KONSOLIDUOTAS TARPINIS PRANEŠIMAS

BENDROVĖS IR GRUPĖS KONSOLIDUOTAS TARPINIS PRANEŠIMAS BENDROVĖS IR GRUPĖS KONSOLIDUOTAS TARPINIS PRANEŠIMAS 2016 m. sausio 1 d. 2016 m. rugsėjo 30 d. 1 TARPINIS PRANEŠIMAS 2016 M. 9 MĖN. Turinys Turinys Bendrovės ir Grupės konsoliduotas metinis pranešimas

More information

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie?

AGENDA8 / Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? 8 / 2016 Universitetai ir kolegijos Lietuvoje: kas jie tokie? Valstybės biudžetinė įstaiga Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) atlieka mokslo ir studijų sistemos stebėseną, rengia

More information

Įvadas į KOKYBĖS mokslus:

Įvadas į KOKYBĖS mokslus: Įvadas į KOKYBĖS mokslus: KOKYBĖS VADYBĄ, KVALITOLOGIJĄ, VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBĄ (VKV) TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) 2011/2012 m.m Dėsto: prof. Juozas RUŽEVIČIUS VU EF, Romos, Turino, Liono, Briuselio,

More information

VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS

VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS PROGRAMOS LEADER IR ŢEMDIRBIŲ MOKYMO METODIKOS CENTRAS VIETOS VEIKLOS GRUPIŲ VADYBOS, ĮGYVENDINANT VIETOS PLĖTROS STRATEGIJAS, STIPRINIMAS LOCAL ACTION MANAGEMENT GROUPS IN IMPLEMENTATION OF LOCAL DEVELOPMENT

More information

Mokymų vadovas įvairovės valdymui

Mokymų vadovas įvairovės valdymui Mokymų vadovas įvairovės valdymui Marion Keil, Badrudin Amershi, Stephen Holmes, Hans Jablonski, Erika Lüthi, Kazuma Matoba, Angelika Plett and Kailash von Unruh (International Society for Diversity Management

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Simona Piekutė UAB MICRO MATIC SSC VIDINIŲ FINANSINIŲ IR APSKAITOS PASLAUGŲ TEIKIMO IR KOKYBĖS TOBULINIMAS MAGISTRO DARBAS Darbo vadovė

More information

Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą.

Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą. Šio vadovo rengimą finansiškai parėmė Europos Sąjunga. Europos Sąjunga neatsako už jokį šiame leidinyje pateiktos informacijos naudojimą. TURINYS 7 Socialinių partnerių įžanga 10 10 10 11 13 SANTRAUKA

More information

VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS. Rasa Statulevičien

VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS. Rasa Statulevičien VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VADYBOS FAKULTETAS MARKETINGO KATEDRA Rasa Statulevičien APTARNAVIMO STRATEGIJOS ĮTAKA KLIENTŲ LOJALUMUI PASLAUGAS PARDUODANČIOSE ĮMONöSE Magistro baigiamasis

More information

Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė

Inga Milišiūnaitė Jolita Butkienė Inga Juknytė-Petreikienė Viktoras Keturakis Daiva Lepaitė EUROPOS KREDITŲ PERKĖLIMO IR KAUPIMO SISTEMOS (ECTS) NACIONALINĖS KONCEPCIJOS PARENGIMAS: KREDITŲ HARMONIZAVIMAS IR MOKYMOSI PASIEKIMAIS GRINDŽIAMŲ STUDIJŲ PROGRAMŲ METODIKOS KŪRIMAS BEI DIEGIMAS (Nr.

More information

Klimato kaita kas tai?

Klimato kaita kas tai? Klimato kaita kas tai? Bevezetés fiataloknak Europos Komisija Klimato kaita kas tai? Pažintinis leidinys jaunimui Europos Komisija Aplinkos generalinis direktoratas Europe Direct tai paslauga, padėsianti

More information

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius

VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA m. sausio 6 7 d., Vilnius VILNIAUS UNIVERSITETO VIDINĖ STUDIJŲ KOKYBĖS VADYBOS SISTEMA: IŠORINIO VERTINIMO ATASKAITA Ataskaitos pavadinimas Vilniaus universiteto vidinė studijų kokybės vadybos sistema: išorinio vertinimo ataskaita

More information

ILGALAIKIO MATERIALIOJO TURTO KOMPLEKSINĖS ANALIZĖS METODIKA

ILGALAIKIO MATERIALIOJO TURTO KOMPLEKSINĖS ANALIZĖS METODIKA Verslas: Teorija ir praktika Business: Theory and Practice 2008 9(4): 237 244 ILGALAIKIO MATERIALIOJO TURTO KOMPLEKSINĖS ANALIZĖS METODIKA Jonas Mackevičius Vilniaus universitetas, Saulėtekio al. 9, LT-10222

More information

Mokslo darbai (91); 59 64

Mokslo darbai (91); 59 64 ISSN 1392-6195 JURISPRUDENCIJA Mokslo darbai 2007 1(91); 59 64 SAUGOS IR SVEIKATOS DARBE REGLAMENTAVIMO PROBLEMOS KELIŲ TRANSPORTO SRITYJE Justinas Usonis * Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto

More information

MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME

MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME MOKYKLŲ TYRIMAS: INFORMACINĖS IR KOMUNIKACINĖS TECHNOLOGIJOS (IKT) ŠVIETIME INFORMACIJA APIE LIETUVĄ 2012 m. lapkritis Šią ataskaitą parengė Europos mokyklų tinklas ( European Schoolnet ) ir Liège universitetas

More information

Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka

Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka Tarptautinių audito ir užtikrinimo standartų valdyba 315-asis TAS 2009 balandis Tarptautinis audito standartas Reikšmingo iškraipymo rizikos nustatymas ir įvertinimas susipažįstant su įmone ir jos aplinka

More information

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai

Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai LT Naujų kaimo plėtros programų sėkmės veiksniai ENRD Contact Point 123rf, Manuela Ferreira Valstybių narių kaimo plėtros programos (KPP) 2014 2020 m. laikotarpiu turėtų būti pagrįstos paklausa, orientuotos

More information

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA

ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS MIKROĮMONĖS VIDURINIAME MOKYME GERIAUSIOS PROCEDŪROS PROJEKTAS: GALUTINĖ EKSPERTŲ GRUPĖS ATASKAITA EUROPOS KOMISIJA ĮMONIŲ IR PRAMONĖS GENERALINIS DIREKTORATAS

More information

ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ

ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ SVEIKATOS MOKSLAI ISSN 1392-6373 2013, 23 tomas, Nr.1, p. 91-95 doi:10.5200/sm-hs.2013.016 VISUOMENĖS SVEIKATA 91 ASMENŲ SU FIZINE JUDĖJIMO NEGALIA SOCIALINĖ INTEGRACIJA LIETUVOJE: PADĖTIES ANALIZĖ Ingrida

More information

Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas

Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas Lietuvos laisvosios rinkos institutas Europos Sąjungos Lisabonos darbotvarkės ir jos poveikio Lietuvai įvertinimas Ekonominės ir socialinės politikos sričių integracijos poveikio analizė Vilnius 2003 1

More information

Europos Parlamento vaizdo stebėjimo politika

Europos Parlamento vaizdo stebėjimo politika Europos Parlamento vaizdo stebėjimo politika Patvirtinta Europos Parlamento generalinio sekretoriaus pavaduotojos Francescos R. RATTI 2013 m. balandžio 20 d. Atnaujinta: 2014 m. kovo 28 d. Turinys 1. Vaizdo

More information

Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė

Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė Recenzentai: prof. dr. Irena Bakanauskienė prof. dr. Nijolė Petkevičiūtė Svarstyta Vytauto Didžiojo universiteto EVF Vadybos katedros posėdyje 2009-11-18 (protokolo Nr. 06); EVF fakulteto tarybos posėdyje

More information

VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBOS MODELIAI TUBERKULIOZĖS IR INFEKCINIŲ LIGŲ UNIVERSITETINĖJE LIGONINĖJE

VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBOS MODELIAI TUBERKULIOZĖS IR INFEKCINIŲ LIGŲ UNIVERSITETINĖJE LIGONINĖJE VISUOTINĖS KOKYBĖS VADYBOS MODELIAI TUBERKULIOZĖS IR INFEKCINIŲ LIGŲ UNIVERSITETINĖJE LIGONINĖJE TOTAL QUALITY MANAGEMENT MODELS AT TUBERCULOSIS AND INFECTIOUS DISEASES UNIVERSITY HOSPITAL Arvydas Šilys

More information

E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS

E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS ISSN 2029-3569 PRINT ISSN 2029-9001 ONLINE SVEIKATOS POLITIKA IR VALDYMAS HEALTH POLICY AND MANAGEMENT 2014, 2(7) p. 7 30 E. SVEIKATOS DALYVIŲ FUNKCIJŲ PASISKIRSTYMO SVARBA: DALYVIŲ VAIDMENŲ RINKINYS Birutė

More information

MOKYKLŲ SAVĘS VERTINIMAS: PROCESAS IR DUOMENŲ PANAUDOJIMAS

MOKYKLŲ SAVĘS VERTINIMAS: PROCESAS IR DUOMENŲ PANAUDOJIMAS PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: Ar įmanomas ugdymo kokybės laidavimas be nuolatinio savęs vertinimo? Koks šiandien Lietuvoje metodinis

More information

GALUTINIS VEIKSMŲ PLANAS PAMEISTRYSTEI PLĖTOTI BEI ĮGYVENDINTI LIETUVOJE

GALUTINIS VEIKSMŲ PLANAS PAMEISTRYSTEI PLĖTOTI BEI ĮGYVENDINTI LIETUVOJE GALUTINIS VEIKSMŲ PLANAS PAMEISTRYSTEI PLĖTOTI BEI ĮGYVENDINTI LIETUVOJE GALUTINĖ ATASKAITA Vilnius, 2016 m. gruodžio 22 d. TURINYS SANTRAUKA (ANGLŲ KALBA)... 3 ĮVADAS... 4 1. PAMEISTRYSTĖS ĮGYVENDINIMO

More information

Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas. PrograMinės įrangos diegimo

Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas. PrograMinės įrangos diegimo Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas PrograMinės įrangos diegimo tyrimas Švietimo ir mokslo ministerija Virginija Limanauskienė Kęstutis Motiejūnas Programinės įrangos diegimo Tyrimas MOKOMOJI KNYGA

More information

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS VIEŠOJO ADMINISTRAVIMO KATEDRA. Edita ČALNARĖ. Magistro darbas

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS VIEŠOJO ADMINISTRAVIMO KATEDRA. Edita ČALNARĖ. Magistro darbas ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS VIEŠOJO ADMINISTRAVIMO KATEDRA Edita ČALNARĖ KOKYBĖS VADYBOS METODŲ TAIKYMO GALIMYBĖS VIEŠAJAME SEKTORIUJE: VšĮ ŠIAULIŲ DONORAS ATVEJIS Magistro darbas

More information

NAUJOJI MIESTU DARBOTVARKE

NAUJOJI MIESTU DARBOTVARKE KITAS 2016 m. SPALIS 17 20 d. Jungtinių Tautų konferencija dėl būsto ir darnaus miestų vystymo Jungtinės Tautos www.habitat3.org #NewUrbanAgenda #Habitat3 NAUJOJI MIESTU DARBOTVARKE Priimta Jungtinių

More information

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3 Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos VILTIS ketvirtinis žurnalas 2007/3 V i d u r n a k č i o veiki, viltiečiai ir visi, kurie šį gražų S leidinuką retkarčiais pavartote. Galime juo didžiuotis.

More information

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS

MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS 1 Nacionalinė skaitymo iniciatyva ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA 2 MOKYMOSI PAGALBOS GAIRĖS DUBLINAS IŠLEIDO RAŠTINĖS REIKMENŲ BIURAS Galima įsigyti tiesiogiai iš VYRIAUSYBĖS LEIDINIŲ

More information

VERSLO VADYBOS FAKULTETAS BUITINĖS TECHNIKOS GAMYBOS ĮMONIŲ PRODUKCIJOS EKSPORTO GALIMYBIŲ DIDINIMAS

VERSLO VADYBOS FAKULTETAS BUITINĖS TECHNIKOS GAMYBOS ĮMONIŲ PRODUKCIJOS EKSPORTO GALIMYBIŲ DIDINIMAS VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS VERSLO VADYBOS FAKULTETAS SOCIALINĖS EKONOMIKOS IR VADYBOS KATEDRA Laura Žiogelytė BUITINĖS TECHNIKOS GAMYBOS ĮMONIŲ PRODUKCIJOS EKSPORTO GALIMYBIŲ DIDINIMAS THE

More information

/1(48) visuomenės sveikatos priežiūros specialistų profesinio

/1(48) visuomenės sveikatos priežiūros specialistų profesinio sveikatos apsaugos ministro įsakymu taip pat patvirtintas Visuomenės sveikatos priežiūros specialistų profesinio tobulinimo organizavimo tvarkos aprašas ir Visuomenės sveikatos priežiūros specialistų profesinio

More information

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI

KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2011.12.20 KOM(2011) 902 galutinis KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI, EUROPOS EKONOMIKOS IR SOCIALINIŲ REIKALŲ KOMITETUI IR REGIONŲ KOMITETUI 2012 m. Tarybos

More information

ASMENINIŲ IR ORGANIZACINIŲ VERTYBIŲ SĄSAJOS LIETUVOS ĮMONĖSE

ASMENINIŲ IR ORGANIZACINIŲ VERTYBIŲ SĄSAJOS LIETUVOS ĮMONĖSE KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS SOCIALINIŲ, HUMANITARINIŲ MOKSLŲ IR MENŲ FAKULTETAS EUROPOS INSTITUTAS Edita Kuznecova ASMENINIŲ IR ORGANIZACINIŲ VERTYBIŲ SĄSAJOS LIETUVOS ĮMONĖSE Magistro darbas Darbo

More information

MOTERŲ PADĖTIS LIETUVOJE SIEKIANT KARJEROS

MOTERŲ PADĖTIS LIETUVOJE SIEKIANT KARJEROS ISSN 2029 2236 (print) ISSN 2029 2244 (online) Socialinių mokslų studijos Social Sciences Studies 2010, 4(8), p. 69 88. MOTERŲ PADĖTIS LIETUVOJE SIEKIANT KARJEROS Aistė Dromantaitė-Stancikienė Mykolo Romerio

More information

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti

Švietimo kokybė lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN Pagrindiniai klausimai: PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO. Kodėl svarbu nuolat tobulinti PROBLEMOS ANALIZĖ ŠVIETIMO 2013 lapkritis, Nr. 10 (96) ISSN 1822-4156 Pagrindiniai klausimai: Kodėl svarbu nuolat tobulinti švietimą? Kas yra kokybė? Kaip pasaulyje suprantama švietimo kokybė? Ar Lietuvoje

More information

PROFESINIO BAKALAURO STUDIJOS: MOKSLO TAIKOMIEJI TYRIMAI

PROFESINIO BAKALAURO STUDIJOS: MOKSLO TAIKOMIEJI TYRIMAI ISSN 2029-1752 PROFESINIO BAKALAURO STUDIJOS: MOKSLO TAIKOMIEJI TYRIMAI Kolegijos studentų moksliniai darbai 2013 (6) Šiauliai 2013 Redaktorių kolegija Socialinių mokslų dr. Mykolas Dromantas (Šiaurės

More information

LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS IŠ ČIA KYLAMA Į ŽVAIGŽDES. Naująjį rektorių sveikina Premjeras Algirdas Butkevičius VU Komunikacijos skyriaus nuotr.

LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS IŠ ČIA KYLAMA Į ŽVAIGŽDES. Naująjį rektorių sveikina Premjeras Algirdas Butkevičius VU Komunikacijos skyriaus nuotr. 2015 metų balandžio 16 d. LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS www.mokslasplius.lt/mokslo-lietuva Kaina: 1 euras Mokslo Lietuva Nr. 7 (539) Leidžiamas nuo 1989 m., du kartus per mėnesį VILNIAUS UNIVERSITETE

More information

AB ALITA PRODUKTŲ VARTOTOJŲ LOJALUMO FORMAVIMAS

AB ALITA PRODUKTŲ VARTOTOJŲ LOJALUMO FORMAVIMAS AB ALITA PRODUKTŲ VARTOTOJŲ LOJALUMO FORMAVIMAS Jurgita Kalėdaitė Lietuvos žemės ūkio universitetas Įvadas Aktualumas. Vartotojų pasitenkinimo didinimas tampa vienu pagrindinių klausimų įmonėms, siekiant

More information

EUROPOS ŽEMĖS ŪKIO FONDAS KAIMO PLĖTRAI: EUROPA INVESTUOJA

EUROPOS ŽEMĖS ŪKIO FONDAS KAIMO PLĖTRAI: EUROPA INVESTUOJA Rekomendacijos dėl finansinių priemonių įgyvendinimo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014 2020 m. programą (2014 2020 m. KPP), pagrįstos finansinių priemonių ex-ante vertinimu Galutinė ataskaita 2014 m. gruodžio

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS EKONOMIKOS IR VERSLO FAKULTETAS Edgaras Zemlevičius ŠILUMOS ŪKIO EKONOMINĖ ANALIZĖ IR VERTINIMAS MAGISTRO DARBAS Darbo vadovas: Gitana Valodkienė KAUNAS 2015 KAUNO TECHNOLOGIJOS

More information

Moterų ir vyrų pensijų skirtumus. Europos Sąjungoje. Teisingos pajamų galimybės moterims ir vyrams: moterų ir vyrų pensijų skirtumų mažinimas

Moterų ir vyrų pensijų skirtumus. Europos Sąjungoje. Teisingos pajamų galimybės moterims ir vyrams: moterų ir vyrų pensijų skirtumų mažinimas EIGE Europos lyčių lygybės institutas Mokslinis pranešimas Latvijos pirmininkavimui ES Tarybai apie Moterų ir vyrų pensijų skirtumus Europos Sąjungoje Mokslinis pranešimas 1 Ilze Burkevica, Anne Laure

More information

INVL Technology APŽVALGA IR PERSPEKTYVOS. KAZIMIERAS TONKŪNAS

INVL Technology APŽVALGA IR PERSPEKTYVOS. KAZIMIERAS TONKŪNAS INVL Technology APŽVALGA IR PERSPEKTYVOS. KAZIMIERAS TONKŪNAS. 2016-09-15 TURINYS 1. INVL Technology istorija 2. Trumpi faktai apie valdomas bendroves 3. 2016 m. informacijos santrauka 4. INVL Technology

More information

DARNAUS VYSTYMO SKATINIMAS REMIANT EKOLOGINIUS ŪKIUS

DARNAUS VYSTYMO SKATINIMAS REMIANT EKOLOGINIUS ŪKIUS ISSN 1822-6760 Vadybos mokslas ir studijos kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai. 2008. Nr. 15 (4). Mokslo darbai (socialiniai mokslai, vadyba ir administravimas, 03S) DARNAUS VYSTYMO SKATINIMAS REMIANT

More information

PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI

PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI PRIVATAUS GYVENIMO RIBOJIMAS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ SRITYJE NUSIKALTIMŲ TYRIMO TIKSLAIS: PROBLEMOS IR GALIMI SPRENDIMAI I. Įžanga Elektroninių komunikacijų ir ryšio priemonių konvergencija 1 pastaruoju metu

More information

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA

LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA NEPRIKLAUSOMO PRIEŽIŪROS MECHANIZMO: LIETUVA TARPINĖ ATASKAITA 2014 2015 Karolis Granickas NPM Nepriklausomas Tyrėjas Pirmoji tarpinė ataskaita First Progress Report: Lithuania INDEPENDENT REPORTING MECHANISM

More information

VILNIAUS TERITORINĖS LIGONIŲ KASOS KORUPCIJOS PREVENCIJOS METŲ PROGRAMA I. SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS

VILNIAUS TERITORINĖS LIGONIŲ KASOS KORUPCIJOS PREVENCIJOS METŲ PROGRAMA I. SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS PATVIRTINTA Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktoriaus 2017 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. 1V-48 VILNIAUS TERITORINĖS LIGONIŲ KASOS KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2017 2019 METŲ PROGRAMA I. SKYRIUS BENDROSIOS

More information